×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
המשכיר בית לחברו לזמן קצוב או סתם, ובו י״ט סעיפים
(א) הַמַּשְׂכִּיר לַחֲבֵרוֹ בַּיִת אוֹ חָצֵר אוֹ מֶרְחָץ אוֹ חֲנוּת לִזְמַן קָצוּב, אֵינוֹ יָכוֹל לַחֲזֹר בּוֹ וּלְהוֹצִיאוֹ תּוֹךְ זְמַנּוֹ, אֲפִלּוּ נָפַל בֵּיתוֹ שֶׁל מַשְׂכִּיר שֶׁאֵין לוֹ מָקוֹם לָדוּר בּוֹ, וַאֲפִלּוּ הֶעֱנִי וְצָרִיךְ לְמָכְרוֹ לְאַחֵר, אֵינוֹ יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ, וְהַמִּקָּח קַיָּם, וְלוֹקֵחַ צָרִיךְ לְהַנִּיחוֹ בְּיַד הַשּׂוֹכֵר עַד שֶׁיַּשְׁלִים זְמַנּוֹ. {וְאִם הָיָה מֻשְׂכָּר (מְמֻשְׁכָּן) בְּעִנְיַן שֶׁלֹּא הָיָה יָכוֹל לִפְדּוֹתוֹ לְעוֹלָם אִם לֹא מְכָרוֹ, יָכוֹל לְמָכְרוֹ וּלְהוֹצִיאוֹ מִיָּד (הָרא״ש וּמָרְדְּכַי פֶּרֶק הַשּׁוֹאֵל). הִתְנָה עִמּוֹ שֶׁיּוּכַל לְהוֹצִיאוֹ לְצָרְכּוֹ, וּמְכָרוֹ, אֵין הַלּוֹקֵחַ יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ (רִיבָ״שׁ סִימָן רנ״ז).} וְאִם הִקְדִּים לוֹ הַשָּׂכָר, אֲפִלּוּ לִזְמַן מְרֻבֶּה, אֵינוֹ יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ עַד שֶׁיִּכְלֶה זְמַן כָּל הַשְּׂכִירוּת שֶׁהִקְדִּים לוֹ. {הַגָּה: וַאֲפִלּוּ לֹא קָצַב לוֹ זְמַן, אֲפִלּוּ הָכִי מִסְּתָמָא שָׂכְרוֹ נֶגֶד מָעוֹתָיו (בֵּית יוֹסֵף). הַמַּשְׂכִּיר בַּיִת לַחֲבֵרוֹ, וּבְתוֹךְ הַזְּמַן רוֹצֶה לִבְנוֹתוֹ, אֵין יָכוֹל לְכֹפוֹ לָצֵאת אֲפִלּוּ לְבַיִת יָפֶה מִמֶּנּוּ, גַּם לְהַכְנִיס פּוֹעֲלִים לַבַּיִת לִבְנוֹתוֹ. מִיהוּ, מְבַקְשִׁים מִן הַשּׂוֹכֵר לַעֲשׂוֹת לִפְנִים מִשּׁוּרַת הַדִּין (מָרְדְּכַי רב״ב).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובהעודהכל
(א) {א} {ב} {ג} המשכיר לחבירו בית או חצר או מרתץ או חנות לזמן אינו יכול לחזור בו ולהוציאו תוך זמנו אפילו נפל ביתו של משכיר וכו׳ ואפילו העני וצריך למכרו לאחר אינו יכול להוציאו והמקח קיים ולוקח צריך להניחו ביד השוכר עד שישלים זמנו בס״פ השואל (בבא מציעא קא:) אהא דקאמר נפל ביתא דמשכיר א״ל לא עדיפת מינאי כלליה לבריה אי הוה אפשר להודיעו איבעי ליה לאודועי ואי לא מצי א״ל לא עדיפת מדנפשאי כתב הרא״ש כולה שמעתין איירי בסתם אבל אם שכרו לזמן קצוב כמכר דמי אבל אם אין לו מה יאכל יכול למכרו אפילו בתוך הזמן והכי איתא בירושלמי דפרקין המשכיר בית לחבירו ורצה למכרה אמר רבי אמי לא עלתה על דעתו שימות ברעב ורבי זעירא ורבי לא אמרו מ״מ קנוי לו אלא דאמרינן לשבקיה עד דמלי אנקלוניא דידיה. (פירוש זמן שלו) אתא עובדא קמיה דרבי איסא ולא קביל מה פליג ולא ביתיה הוה ממשכנתא גבי חד רומאי ולא פליג הדין פירוש דירושלמי רבי אמי סבר לא עלתה על דעתו שימות ברעב ויצא השוכר לאלתר רבי זעירא ורבי לא סברי כהא דרבי אמי דהמכר מכר ומיהו אמר ליה מוכר ללוקח שבקיה לשוכר שידור בו עד שישלם זמנו ומכאן ואילך יתן לך השכר ובא מעשה לפני רבי איסא ולא קבל דבריהם ומה פליג בתמיה וכי רבי איסא פליג עלייהו וסבר כרבי אמי דיצא לאלתר ומשני דלא פליג אלא מעשה שהיה כך היה שהיה ביתו של א׳ ממושכן אצל יהודי אחר במשכנתא דסורא או כל ימיו בכך וכך לשנה כל זמן שלא יפדנה ולא היו לו מעות לפדותה ובזה הורה כרבי אמי שיצא מיד אבל משכיר בית לשנה וצריך למכרה מחמת דחקו צריך להניח שוכר בבית עד שישלים זמנו כר׳ זעירא ורבי לא והכי נמי איתא בירושלמי דמקום שנהגו כך כתב לי מורי רבינו מאיר ז״ל בתשובה ועוד כתב דאם הקדים לו שכר אפילו לזמן מרובה אינו יכול להוציאו עד שיכלה זמן כל השכירות שהקדים לו והביא ראיה מירושלמי פרק מקום שנהגו המשכיר בית לחבירו ועמד והקדישו ה״ז דר בתוכה ומעלה שכר להקדש אימתי בזמן שלא הקדים לו שכרו אבל הקדים לו שכרו ה״ז דר בתוכה חנם והיינו טעמא דכיון דהקדים לו שכרו ונשתמש זה במעותיו מפני דחקו של משכיר לא יפסיד השוכר עכ״ל וכל זה כתב עוד הרא״ש בתשובה כלל צ״ב ועיין במרדכי פ׳ השואל ואיכא למידק מה בא לחדש שאם הקדים לו השכר אינו יכול להוציאו עד שיכלה זמן כל השכירות שהקדים לו הא עדיפא מינה אשמועינן ברישא שאם השכירו לזמן קצוב אפילו לא הקדים לו שכר אינו יכול להוציאו תוך זמנו וצ״ל דבסיפא מיירי בשכר ממנו סתם ולא לזמן קצוב והקדים לו מעות וקמ״ל שאף ע״פ שלא קצב עמו זמן כנגד מעותיו קנה ואינו יכול להוציאו עד שיכלה זמן כל השכירות שהקדים לו:
(א) המשכיר בית לחבירו יכול המוכר למכור את הבית אף אם שילם השוכר על השכירות בתחילה. כ״כ הטוש״ע והב״י בסעיף א אות ב, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה רמב.
השכיר לו בית והשכירו המשכיר לגוי או אנס שהפקיע שיעבוד הראשון חייב להעמיד לו בית אחר. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ב אות ד, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר בית לזמן קצוב ולא הודיעו שהוא מוציאו האם יכול להוציאו כשהגיע הזמן. הב״י בסעיף ח אות ה, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פט, כתב דיכול.
המשכיר בית לחבירו לעשר שנים ולאחר כמה שנים אמר לו בוא ודור בביתי כי אני רוצה לבנות את הבית המושכר ולהרחיבו האם יכול להוציאו. ראב״ן בסי׳ תסג דין ה, כתב שדינו כדין הנהו בי תרי, המובא בסי׳ קסד,ב אות ג, גבי בית ועליה, דאינו יכול להוציאו, וכתב דאם המשכיר ישלם לו הפסדו טוב שיעשה לפנים משורת הדין ויצא.
השכיר בית לנישואין האם היינו לז׳ יום או לל׳ יום. הטור בסעיף ד, כתב לז׳ יום, ויש להעיר דהשו״ע והרמב״ם בהל׳ שכירות ו,ו, והרי״ף בב״מ קנט, והרא״ש בב״מ ח,כה, וסמ״ג בעשה פט, כתבו ל׳ יום, וכן הוא בתוספתא בב״מ ח,יא, וכ״כ הטור בסי׳ שמא,ב, גבי שואל פונדק לנישואין דהוא ל׳ יום, ונראה דהוא טעות סופר בדברי הטור כאן וצריך לומר ל׳ יום.
המשכיר בית לחבירו ורוצה להוציאו בימות החמה האם צריך להודיעו ל׳ יום קודם. הב״י בסעיף ה אות ח, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פט, כתב כהרמב״ם דצריך להודיעו ל׳ יום.
המשכיר בית סתם אינו יכול להוציאו עד שיודיעו ל׳ יום מקודם, כיצד איירי. הטוש״ע בסעיף ה אות ח, הביאו דין זה, וכתב הסמ״ע דלא איירי הכא בשכר סתם ממש דא״כ יכול לומר לו לא היה דעתי אלא על שעה או יום, אלא איירי בששכרו ואמר לו בכך וכך לחודש ועל כן היה דעת השוכר לכל הפחות לחודש ושלא יוציאו בלא הודעה קודם ל׳ יום, ע״כ, והש״ך נחלק עליו וס״ל דאפי׳ בסתם שכירות הוי ל׳ יום, ע״כ, וראשית צריך לבאר מה בא הסמ״ע לאפוקי הא ודאי איירי בששכרו וקבע לו סך תשלום לזמן מסויים כמה ימים או שבוע או פחות, וא״כ כיצד יוציאו אחר שעה או יום, ועל כרחך צריך לומר דבא לאפוקי כשקבע לו סך תשלום על זמן מסויים, ולמשך אותו זמן ודאי דאינו יכול להוציאו, ומה שכתב הסמ״ע דיוציאו אחר יום, היינו דוקא היכא דקבע סך תשלום לפי כל יום ולא ליותר, או דבא הסמ״ע לאפוקי דלא איירי בשקבעו על סך השכירות הנהוג בעיר בלא קביעת סך לזמן, ובא הסמ״ע לאפוקי לזה דבכה״ג היה יכול להציאו כשיעבור משך הזמן הראשון שקבעו עליו את הסך, או דיוציאו לאלתר אם לא קבעו סך לזמן, ומ״מ אכתי אינו מובן דלמה הוה ס״ל לסמ״ע דיוציאו, הא תיפוק ליה דאינו יכול להוציאו מחמת דינא דהודעה שצריך להודיע לו ל׳ יום קודם ולא הודיעו, ובאמת מדברי הש״ך בסוף דבריו מבואר דכל הנפק״מ בנידון זה, הוא היכא דהשכיר לו וקבע לו סך תשלום לזמן שהוא פחות מל׳ יום, ואיירי שכבר הודיעו קודם שנכנס לדור בבית עד כדי שיעבור ל׳ יום מההודעה עד שיצא, וצ״ל דזמן ההודעה היתה לאחר שסיכמו את השכירות דאי לאו הכי אלא מקודם לכן כבר הודיעו, א״כ פשיטא דיכול להוציאו דהא אדעתא דהכי אוגר, וא״כ כיצד כתב הש״ך דאינו יכול להוציאו עד שידור בה ל׳ יום, אלא ודאי איירי שהודיעו לאחר שקנו וגמרו על השכירות, והשתא נחלקו הסמ״ע והש״ך אי סתם שכירות ל׳ יום ואינו יכול להוציאו או לא, ומ״מ אכתי אינו מובן דאי בכה״ג איירי דהודיעו, א״כ מה הוקשה לסמ״ע מהא דיכול להוציאו אחר שעה או יום, הא בשו״ע לא כתוב אלא שצריך להודיעו ל׳ יום מקודם, וא״כ אפשר אכתי דאיירי השו״ע אף בכה״ג שמוציאו אחר שעה ומ״מ כתב השו״ע את הדין שצריך להודיעו, ומה סתירה מצא לזה הסמ״ע בשו״ע דהוצרך לאוקמיה הכא בשלא שכרו סתם.
כשם שהמשכיר צריך להודיעו כך השוכר הצריך להודיעו. כתבו הטוש״ע בסעיף ז, דהשוכר נמי צריך להודיע למשכיר בעיירות ל׳ יום ובכרכים י״ב חודש, ע״כ, וכן כתבו הרמב״ם בהל׳ שכירות ו,ח, וסמ״ג בעשה פט, והיינו שזמני הודעת השוכר כמו זמן הודעת המשכיר, ולכאורה קשיא דהא טעמא דבכרכים בעי המשכיר להודיע קודם י״ב חודש, הוא כמו שפירש רש״י בב״מ קא: במתני׳, דהכרכים הם מקום שווקים שהכל נמשכים שם לגור והבתים אין מצויין לשכור, ע״כ, וא״כ היינו טעמא שייך במשכיר אבל גבי השוכר אדרבה כיון דשכיח למצוא בכרכים שוכרים כיון דאין הבתים מצויין א״כ אף בפחות מל׳ יום סגי או לכל הפחות ל׳ יום, אבל שבעיירות יהיה צריך השוכר ל׳ יום להודעה ובכרכים י״ב חודש הוא יציבא בארעא וגיורא בשמי שמיא, ומ״מ מסתימת הברייתא דתניא כשם משמע דהשוכר ממש כמו המשכיר ועל כן כתב כן הרמב״ם, דס״ל דדינא דשוכר הוא תליא במשכיר, דזכויות שניהם שוות, ולפי כל זה יש לתמוה על הב״י שטרח לפלפל גבי חנות, דכיון דטעמא משום הקפותיו א״כ זה לא שייך אלא גבי השוכר אבל לגבי המשכיר יהיה סגי בל׳ יום, וציינו דכ״כ המאירי, ורבינו יהונתן מסתפק בזה, ע״כ, ולבסוף הסיק הב״י מחמת סברא חדשה דאף השוכר צריך י״ב חודש, ע״כ, והוא תמוה דהא כיון דהטור כתב דבכרכים בעי אף השוכר י״ב חודש, והב״י כתב שהוא ברייתא שם, ואפי׳ לא טרח הב״י לציין דכ״כ הרמב״ם, כיון דפשיטא ליה דזו היא כוונת הברייתא, א״כ מהאי טעמא נמי בחנות נימא הכי דהשוכר נמי צריך להודיע י״ב חודש כמו המשכיר, דאין סברא לחלק דדוקא גבי בית שאותה סיבה שצריך המשכיר להודיע מוקדם, היא שייכת גם בשוכר דהיינו שהמשכיר והשוכר ימצאו אחרים, לכך אמרינן דדינייהו שוים, מה שאין כן גבי חנות דהסיבה של השוכר היא מחמת הקפה, וזה לא שייך כלל במשכיר, לכך היה הו״א לב״י דלא משוים להו גבי זה, דהא מ״מ כיון דחזינן דמשוים להו והוא מטעם דכל אחד צריך שתיהיה זכותו שוה לכנגדו ואפי׳ אם אין הטעם שייך בשניהם, א״כ מה לי טעם אחד מה לי ב׳ טעמים, ודברי הב״י צ״ע. לפי כל זה נפיק לן דלמאירי ולספקו של רבינו יהונתן, אינו נכון האי דינא דבכרכים בעי י״ב חודש לשוכר להודיע, דהא לא סבירא להו דמשוים לדינייהו, ומ״מ דברי הרמב״ם וסמ״ג והטור עיקר.
אם השוכר לא הודיע למשכיר ויצא חייב לשלם. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ז, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר בית לב׳ שנים ושילם לו בתחילה והוצרכו היהודים לברוח מן העיר למעט זמן האם מחזיר לו המשכיר כנגד אותו הזמן. ראב״ן בסי׳ צח, כתב דכיון דמכת מדינה היא דינה כהמקבל שדה ונשדפו השדות, ועי׳ במה שאכתוב גבי המקבל שדה בסי׳ שכב,א.
בכהאי גוונא דאמרינן דהמשכיר יכול להוציאו כגון אם נפל ביתו או שהתייקרו הבתים והשוכר אינו רוצה לשלם כפי היוקר האם יכול להוציאו דוקא בסוף כל שלושלים יום או יכול להוציאו בכל עת. הטור בסעיף ט ובסעיף יא, כתב בסוף כל שלושים, ויש להעיר דהרמב״ם בהל׳ שכירות ו,ט, וסמ״ג בעשה פט, והשו״ע לא הזכירו דהוא דוקא בסוף שלושים.
אם הוזלו הבתים יכול השוכר לומר או השכר לי כשער של עכשיו או אצא. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ט-י אות ט, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
נפל בית המשכיר האם יכול להוציא את השוכר. השו״ע בסעיף יא, כתב דבכה״ג יכול המשכיר להוציא את השוכר כששכרו סתם, וכתב הסמ״ע דהיינו לאחר ל׳ יום הראשונים אבל בתוך ל׳ יום הראשונים אינו יכול להוציאו דסתם שכירות ל׳ יום, ע״כ, והנתיבות המשפט הקשה דהסמ״ע סותר למה שכתב בעצמו לעיל בסעיף ה׳, דסתם שכירות היא אפי׳ יום אחד, ע״כ, אמנם אינה קושיה דהסמ״ע קאי לפי מאי דאוקים שם דאיירי הכא כשקבעו בסכום מסויים לכל חודש דבכה״ג הוי השכירות לכל הפחות ל׳ יום, וכדכתב שם הסמ״ע, ומש״כ הסמ״ע כאן דאין שכירות פחות מל׳ יום, כוונתו על השכירות שכתב לעיל דאיירי בה, והט״ז כאן כתב דאין נראה לו לחלק כהסמ״ע בין ל׳ יום הראשונים לשניים, אמנם הש״ך שתק לסמ״ע ונראה שהסכים עמו, ואמנם מה שכתב הט״ז דאינו יכול לסלקו עד שיושלמו אותם ל׳ יום שנפל בהם בית המשכיר, דכל חודש הוא יחידת זמן של שכירות, והביא הט״ז ראיה מהא דאמרינן הכי גבי שנה בסעיף יד, אינה ראיה כלל דהתם איירי בראש השנה של הבתים באותו מקום, והיינו שהוא יום מיוחד לכולם, מה שאין כן הכא דהוא שכר בסתם יום שאינו מיוחד, א״כ אין חשיבות לכל חודש בפני עצמו אלא הכל חדא שכירות אריכתא, ותדע דהא בסעיף ה, מבואר דצריך להודיע למשכיר קודם ל׳ יום כדי שימצא שוכר, ואח״כ הוא יוצא בסוף ל׳ יום להודעה, ולא אמרינן דכיון דנכנס כבר לחודש הבא ישלים את החודש, והיינו משום דאין כאן שכירות חודשים אלא שכירות אחת ארוכה ואפי׳ אם התשלום לפי חדשים, ואף לישנא דהשו״ע כאן דהוא לשון הרמב״ם, משמע להדיא דמוציאו לאלתר בלא שיהוי, ודלא כהט״ז, ואף משמע קצת דלא כהסמ״ע מדלא מפליג בהכי, וצ״ע. הטור כתב דאם נפל בית המשכיר יכול להוציאו לסוף ל׳ אע״פ שלא הודיעו, ע״כ, והב״י לא פירש מה פירוש סוף שלושים שכתב הטור, ואפשר דכוונת הטור בזה כמו הסמ״ע או כמו הט״ז הנ״ל, ומ״מ מלשון השו״ע דהוא לשון הרמב״ם משמע דפליג על זה מדלא מפליג בהכי וכדכתבתי, וצ״ע.
משכיר אומר השכרתי בו׳ דינרים לחודש ושוכר אומר בג׳ יד המשכיר על העליונה ואפילו אם באים בסוף החודש. כ״כ ראב״ן בסי׳ תס דין סא.
אמר בעל הבית השכרתי לך כך והשוכר טוען השכרת לי ליותר זמן על השוכר להביא ראיה ואם לא יביא ישבע המשכיר היסת ויצא השוכר. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף טז אות טו, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר לו בית זה ונפל האם השוכר צריך לשלם על כל השכירות או רק על מה שדר עד שנפל. הטוש״ע והב״י בסעיף יז אות טז ד״ה נפל, הביאו דאינו משלם, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר לו בית זה ונפל ויש בו כדי לקנות בית אחר או לשכור האם צריך המשכיר לקנות או לשכור. הטור בסעיף יז, הביא בזה מחלוקת דהרמ״ה ס״ל דחייב והרא״ש ס״ל דפטור, והב״י הוסיף דהמ״מ והתוס׳ ס״ל כהרא״ש, והדרכ״מ באות ד (הראשונה) כתב דהנמוק״י בסוף השואל פסק כדעת הרמ״ה, ע״כ, וזה טעות סופר וצ״ל כדעת הרא״ש, דכ״כ הנמוק״י בסוף השואל עמוד קסב ד״ה בית זה, וכתב הנמוק״י שם דכ״כ הריטב״א בשם הרמב״ן, ע״כ, וכן הוא בחידושי הריטב״א בב״מ עט. ד״ה אף לשכור, בשם הרמב״ן, וכ״כ הנמוק״י בב״מ קלג ד״ה יקח, וכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר לו בית זה והפילו המשכיר חייב להעמיד לו בית אחר. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף יז אות טז בד״ה ומה שאמר ואם המשכיר, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר לו בית סתם ונפל חייב להעמיד לו בית אחר האם סגי לזה בקנין שעושה השוכר בבית כדי שיתחייב המשכיר באחריות הבית, או דצריך קנין נוסף. הטור בסעיף יז אות יח, הביא בזה מחלוקת, ועי׳ במה שכתבתי בנידון זה גבי חמור בסי׳ שי,א.
(א) כתב נ״י פרק השואל דף קי״ח ע״ב המשכיר בית לחבירו לזמן ידוע כשהיה אוהבו ואח״כ היתה מריבה ביניהם אין יכול להוציאו מן הבית שהשאיל או השכיר לו ומשמע שם שאם א״ל תחילה שאין משכיר לו אלא משום שהוא אוהבו ונעשה שונאו יכול להוציאו וע״ש ובתשובת הרא״ש כלל א׳ סימן ה׳:
(ב) ומסיים צריך לצאת אפי׳ באמצע החורף דכיון שטען עמה ימים רבים איבעי ליה למיחש שמא יפסיד ותוציאנו ולא הוצרכה להודיעו עכ״ל:
(א) המשכיר לחבירו בית כו׳ ז״ל מ״ו ר״ש ז״ל כך הוא דעת אביו הרא״ש והוא מן הרשב״א אבל דעת המרדכי אינו כן וכן דעת התוס׳ בסוף פרק השואל גבי משכיר אומר לא נטלתי עכ״ל אבל המ״מ הסכים ג״כ לדברי הרא״ש וכן סתם הב״י ובש״ע:
(ג) ואם הקדים לו השכר כו׳ ז״ל ב״י איכא למידק מה בא לחדש שאם הקדים לו השכר א״י להוציאו כו׳ הא עדיפא מיניה אשמועינן ברישא שאם השכירו לזמן קצוב אפי׳ נח הקדים לי השכר א״י להוציאו תוך זמנו וצ״ל דבסיפא מיירי כששכר ממנו סתם ולא לזמן קצוב והקדים לו מעות וקמ״ל שאפילו שלא קצב עמו זמן מ״מ נגד מעותיו קנה וא״י להוציאו עד שיכלה זמן כל השכירית שהקדים לו עכ״ל וביאורי דלא השכיר לו לזמן קצוב אלא א״ל השכר לי ביתך ובעד כל חודש אתן לך דינר והקדים ליתן ע״ז ב׳ דינרים דאין זה זמן קצוב ולולי הקדמת המעית היו יכולין לחזור בכלות כל חודש ולכאירה היה נראה דגם סיפא מיירי בזמן קצוב דמיניה איירי בבבות הללו והרישא מיירי בשוכר לגבי משכיר דבהו ודאי אין אנו צריכין להקדמת המעות ואין חילוק בין שכרו לזמן קצוב קצר לבין זמן קצוב מרובה אבל לגבי ליקח שלא יוציאהו וידור בו בחנם בזה דוקא בעינן שהקדים להמשכיר מעות וע״ז קאי רבינו והוא מדברי הרא״ש שלמד כן מהירושלמי וכמ״ש בפרישה ואף של׳ רבינו שכמב ואם הקדים לו השכר א״י להוציאו עד שיכלה זמן השכירות שהקדים לו משמע דקאי הכל אאיש א׳ דאותו שהקדים לו השכירות א״י להוציאו מ״מ אינו מוכרח די״ל שהקדים לו ר״ל להמשכיר הנ״ל מיניה אלא שצ״ע להם לא אמרינן דאפילו לא השכירו לו לזמן מרובה אלא לשנה א׳ דהלוקח יקבל המעות מהשוכר אם לא קדם המשכיר וקבלו מהשוכר וצ״ע:
(א) המשכיר לחבירו בית כו׳ [עיין בב״ח] ועד״ר:
(ב) ואפי׳ העני כו׳ פי׳ ואיכא מ״ד בירוש׳ דקאמר דבכה״ג אמרי׳ דלא עלתה על דעת המשכיר שימות ברעב וצריך לצאת מיד כדי שיוכל למכרה וחד מ״ד פליג עליה וס״ל דאפי׳ בכה״ג אמרי׳ שלא יצא השוכר קודם זמנו אלא ימכרנו זה מחמת דחקו והלוקח יקח השכירות מיום הלקיחה עד שיכלה זמן השכירות וקיי״ל כוותיה דאותו מ״ד וכ״כ הרא״ש ומטעם דשכירות ליומא ממכר הוא והרי הוא לוקח קדום וק״ל ורבינו לא כתב הא דכתב הרא״ש אביו דהשוכר יתן השכירות להלוקח משום דמסיק הרא״ש שם וכתב דאם הקדים השוכר ונתן להמשכיר השכר מתחלה אפילו לזמן מרובה אין יכול להוציאו מד שיכלה זמן כל השכירות שהקדים לו יהביא ראיה מהיורשלמי דפ׳ מקום שנהגי דקתני המשכיר בית לחבירו ועמד והקדישו כו׳ ע״ש וה״ט מפני שהקדים לו שכרו וזה המשכיר נשתמש במעותיו ומפני דחקו של משכיר לא יפסיד השוכר עכ״ל הרא״ש וס״ל לרבינו דכדין הקדש כן הדיך לוקח דאם הקדים ככר למשכיר צריך להניחו הלוקח לדור בו בחנם וזה שסיים רבינו וכתב ז״ל ואם הקדים לו השכר אפי׳ לזמן מרובה אין יכול להוציאו עד שיכנה כו׳ וקאי גם אלוקח שצריך להניחו לדור בו חנם והוא כדעת הרא״ש אביו דכתב ג״כ אפילו לזמן מרובה ובזה נסתלקה תמיהת ב״י ע״ש ועד״ר:
(א) {א} המשכיר לחבירו בית וכו׳ כך כתב הרא״ש דהא דאיתא בס״פ השואל נפל ביתו של משכיר לא עדיף השוכר ממנו ויצא לא איירי אלא בסתם שלא השכיר לו לזמן קצוב אבל השכיר לזמן קצוב אין יכול להוציאו תוך הזמן כדמוכח בירושלמי:
ומ״ש והמקח קיים וכו׳ כלומר לא תימא כיון דמכרו תוך הזמן הו״ל כאילו מוכר דבר שאינו ברשותו וכדשלב״ל ואין המקח חל לכך אמר דלא דמי דהכא גוף הבית שלו אלא דהשוכר משתמש בו עד זמן קצוב והו״ל ככותב נכסיו לבנו לאחר מיתה גוף מהיום ופירי לאחר מיתה דאם מכר הבן אין ללוקח בהם כלום עד שימות האב והמקח קיים כדלעיל בסימן רנ״ז. כ״ש כאן דהמקח קיים וצריך להניחו ביד השוכר עד שישלים זמנו וגם דין זה כתב הרא״ש לשם ודה״א בירושלמי וכ״כ התוס׳ פרק א״נ (בבא מציעא ע״ג) בד״ה השתא נשקול מר ועיין שם כי הקשו על זה ופירשו דבמשכנת׳ אין יכול למכור אלא מה שהוא יתר על החוב:
(ג) {ג} ומ״ש ואם הקדים לו השכר אפילו לזמן מרובה וכו׳ פי׳ לא השכירו לזמן קצוב אלא הקדים לו השכר וכו׳ קנה בבית כנגד מעותיו שקיבל מידו אע״פ שלא קצב עמו זמן וגם זה כתב הרא״ש לשם ודהכי איתא בירושלמי ומ״ש וכ״כ הרמב״ם וכו׳ איכא לתמוה מה ענין זה לזה ויש ליישב בדוחק דמדכתב בסתם משמע דאע״פ שמכרו מפני דוחק עניות שאין לו מה יאכל אפי׳ הכי חייב להשכיר לו בית אחר כיון שמכרו לאנס תוך זמן הקצוב ומשמע נמי דבמכרו לחבירו שאינו אנס אינו יכול להוציאו דאל״כ למה נקט אנס מיהו אין נראה שיאמר על דיוק כזה וכ״כ הרמב״ם ותו קשה טובא דלמה לא הבא רבינו מ״ש הרמב״ם בפי׳ פ״ו משכירות וז״ל המשכיר בית או חצר או מרחץ או חנות או שאר המקומות עד זמן קצוב ה״ז כופהו לצאת בסוף זמנו וכו׳ דאלמא דבתוך זמנו אינו יכול לכופו לצאת כלל וכדמוכח להדיא ממ״ש אחר כך כל הני דשמעתין דמיירי דמשכיר בסתם וכדכתב הרא״ש דכולה שמעתין מיירי בסתם ולבי אומר לי דטעות סופר איכא הכא וכצ״ל וכן כתב רבינו מאיר כתב הרמב״ם וכו׳ וכדאיתא להדיא באשיר״י שכל זה כתב לו רבינו מאיר בתשובה ומביאו ב״י ואח״כ מביא רבי׳ הא דכתב הרמב״ם במוכר לאנס או עכו״ם:
(א) א) ל׳ הטור מהא דאמרי׳ בפ״ח דב״מ דף קא ע״ב פשיעה נפל ליה ביתא א״ל לא עדיפת מנאי וכו׳ כתב הרא״ש שם בפסקיו וכולא שמעתין איירי בסתם אבל אם שכרו לזמן קצוב כמכר דמי כו׳ והביא ראיה מהירו׳ דפרקין ודפסחים פ׳ מקום שנהגו ושכן כ׳ לו מורו רבינו מאיר בתשו׳ וכ״כ הרמב״ם ספ״ו מה״ש
(ב) ב) שם ס״ג בפסקיו מהירושלמי דפ׳ מקום שנהגו דאיתא שם שאם הקדים לו השכר ואח״כ הקדישו ה״ז דר בתוכו חנם
(ג) דין זה כתבו המחבר לקמן סעיף יז
(א) המשכיר לחבירו בית כו׳ – שכירות קרקע נקנה בין בכסף בין בשטר בין בחזקה בין בק״ס כדין מכר כמ״ש הטור והמחבר בס״ס קצ״ב ובסי׳ קצ״ה ובר״ס שט״ו בטור ולאחר שנעשה לו אחד מהקנינים ה״ל כמכר דשכירו׳ ליומא ממכר הוא מ״ה אינו יכול להוציאו בשום צד עד שיכלה לו הזמן שהשכיר לו בקנין:
(ב) ואפי׳ לא קצב לו זמן כו׳ – כ״כ הב״י מדיוק דברי הטור שכ׳ כדברי המחב׳ והוא דהקשה למה ליה למיכתב ואם הקדים לו השכר כו׳ הא עדיפא מיניה אשמועינן בריש׳ דאפי׳ בלא הקדים לו שכר כלל אינו יכול להוציאו עד שיכל׳ זמנו וניח׳ ליה בזה דמ״ש ואם הקדים לו שכר כו׳ מיירי אפי׳ לא קצב לו זמן ובדריש׳ כתבתי על הב״י דאי משום הא אין הוכחה כלל די״ל דזה נמי אשכרו לזמן קצוב קאי דומיא דרישא וקאי גם כן אמכרו לאחר ואף דברישא כבר אשמועינן דאין המשכי׳ יכול להוציאו כלל וגם הלוקח מ״מ צריך השוכ׳ ליתן להלוקח השכירו׳ ולא להמשכיר ובסיפ׳ אשמועינן דאם כבר הקדים השוכ׳ השכר להמשכי׳ אין הלוקח יכול להוציאו עד שיכלה זמנו אף שאין נותן שכירות להלוקח כלל והן הן דברי הרא״ש ע״פ הירושלמי ע״ש ומ״ה נראה דקיצר המחבר כאן ולא כ׳ בפי׳ דאיירי אפי׳ בלא קצב לו זמן כיון דאינו מוכרע לו׳ כן מיהו הדין יכול להיות נכון מצד עצמו בלא הוכחה מהטור ועמ״ש בסמוך בס״ס:
(ג) אינו יכול לכופו לצאת כו׳ – כעין זה כתב הטור והמחבר בסי׳ זה סי״ז ע״ש וכאן קמ״ל מור״ם דאפי׳ אם המשכי׳ רוצה לחזור ולבנות זה הבית בעצמו וליתן לו לדור בו אחר התקנה אפ״ה יכול השוכר לעכבו ועדיפא מיניה אשמועינן הט״ו בר״ס קס״ד בשנים דהיה לאחד בית ולהשני עליה וירד קרקעות העלייה למטה דכל שלא הגיע הירידה תוך י׳ טפחים דאז התחתון עדיין יכול לדור בביתו ע״י הדחק אין יכול לכפות לבעל העלי׳ לצאת אפי׳ לבית הטוב מזה עד שיתקן דירת ביתו דמצי למימ׳ לא בעינ׳ למטרח ביציא׳ וכניס׳ ומה לי שנים שיש לכל אחד חלק בו ומה לי זה ששכר והא ג״כ שכירו׳ ליומא ממכר הוא:
(א) (ס״א אם היה מושכר כו׳) לכאורה יש ללמוד מכאן דאם משכיר לו בית כל ימי חיי המשכיר שאז אינ׳ יכולה לפדותו שיכול למוכרו ולהוציא השוכר מביתו וזה ודאי אינו דהאיך יכול לקלקל מה שכבר השכיר לו ולא עדיף הלוקח מן המוכר אלא שזהו מיירי כמ״ש במרדכי פ׳ השואל ע״פ הירושלמי אותו בית שהוא דר בו היה נחלט לעכו״ם בשביל חוב ואם לא היה עכשיו פודהו לא היה חוזרת לעולם והיה לו עוד בית אחר ששכר לישראל אחר והוצרך למכור את הבית שהשכיר לאחר כדי שיוכל לפדות ביתו שהוא דר מן העכו״ם ולא מצא למכור רק בענין שיצא השוכר מיד הדין עם המשכיר דהוי כמו נפל ביתו דמשכיר אבל בשביל מזון אין לו למכור כדי להוציאו ואי לא משכח ישאל על הפתחים עכ״ל וקשה דהא בנפל ביתו מבואר בס׳ י״א דהיינו דוקא בשוכר בסתם אבל לא בזמן קצוב וצ״ע דהא הכא מיירי תוך זמנו אפי׳ המרדכי אפשר דמיירי בסתם:
(א) המשכיר לחבירו בית כו׳ – עיין בתשובות רמ״א סי׳ י״ט ובתשו׳ רשד״ם סי׳ רפ״ב ורפ״ח ורצ״ב ורצ״ה וש׳.
(ב) מקום לדור כו׳ – וה״ה אם חלה השוכר או אשתו אחרי גמר השכירו׳ אף דלא נכנס עדיין השוכר א״י המשכיר לעכב עליו שלא יכנוס כ״כ הר״ב מהרמא״י בתשובה סי׳ י״ט והאריך ע״ש.
(ג) עד שישלים זמנו כו׳ – אבל יכול להשכירו לאחר תוך זמנו לכשיגיע הזמן תשובות מבי״ט ח״ב סי׳ שמ״ו וע״ש.
(ד) ואפי׳ לא קצב לו זמן – עיין בסמ״ע ס״ק ב׳ עד ובדרישה כתבתי על ב״י דאי משום הא אין הוכחה כלל די״ל דזה נמי אשכרו לזמן קבוע קאי דומיא דרישא כו׳ והב״ח נמשך ג״כ אחר הב״י ונ״ל עיקר כהסמ״ע דאם לא כן מאי ראי׳ מייתי מהר״מ מהירושלמי (ועיין בהרא״ש בנדרים פ׳ השותפין ובספרי ש״ך סי׳ רכ״א ס״ק מ״ד) וכ״כ בס׳ מע״מ פ׳ השואל ומ״ש הסמ״ע שם ומיהו הדין י״ל נכון מצד עצמו ולפע״ד אינו נכון דהא אמרי׳ בריש פ״ק דר״ה (דף ז׳ ע״ב) המשכי׳ בית לחברו לשנ׳ מונה י״ב חדשים מיום ליום ואם אמר לשנה זו אפי׳ לא עמד אלא בא׳ באדר כיון שהגיע יום אחד בניסן עלתה לו שנה וכתבו התוספו׳ שם וז״ל ולא אמרינן הדמים מודיעים והרי הוא המעות מתנ׳ עכ״ל ואע״פ שיש לחלק דשאני התם כיון שא״ל לשנה זו שלשונו משמע שסותר ערך הדמים משא״כ הכא דאפשר כוונת לשונו היה כמו ערך הדמים מ״מ אין נ״ל לחלק דהא גבי מכר את הצמד לא מכר את הבקר קי״ל כחכמים דפ׳ המוכר את הספינה (ד׳ ע״ז ע״ב) דאין הדמים ראי׳ אפי׳ פלגא קורין לבקר צמד וכמו שנתבא׳ לעיל סי׳ ר״ך ס״ט בהג״ה והוא מדברי הרמ״ה בטור שם אלא אע״ג דאפש׳ כוונת לשונו הי׳ על הבקר אין הדמים ראי׳ ומכ״ש למ״ש ב״י בשם רשב״ם דאפי׳ רוב קורין לבקר צמד אין הדמים ראי׳ ע״ש ודוק.
(ה) אפי׳ בית יפה ממנו – היינו בבית זה אבל בבית סתם משמע לקמן בהג״ה ס״ז דיכול להוציאו לבית כמוהו.
(א) בית – שכירות קרקע נקנה בין בכסף בין בשטר בין בחזקה בין בק״ס כדין מכר כמ״ש הט״ו בס״ס קצ״ב ובסי׳ קצ״ה ובטור ר״ס שט״ו ולאחר שנעשה לו אחד מהקנינים ה״ל כמכר דשכירו׳ ליומא ממכר הוא מש״ה א״י להוציאו בשום צד עד שיכלה הזמן שהשכיר לו בקנין עכ״ל הסמ״ע ועיין בתשובת רשד״ם סי׳ רפ״ב רפ״ח רצ״ב רצ״ה וש׳ (מתשובת רשד״ם ס״ס רפ״ז יש ללמוד שאם בתוך זמן הקצוב אמר המשכיר לשוכר שיפנה לו הבית לזמן פלוני והשוכר אמר הן שאינו מועיל בלא קנין ע״ש ומהרי״ט צהלון סי׳ פ״ט כתב דכשאמר המשכיר להשוכר כך מהני בלא קנין אבל אם אמר שוכר למשכיר כך לא מהני בלא קנין ע״ש ובתשובת מבי״ט ח״א סי׳ ק״ג ודמהרי״ט סי׳ קי״ח. בני חיי):
(ב) מקום – וה״ה אם חלה השוכר או אשתו אחרי גמר השכירות אף דלא נכנס עדיין השוכר אין המשכיר יכול לעכב עליו שלא יכנס כ״כ הרמ״א בתשובה סי׳ י״ט והאריך ע״ש. ש״ך:
(ג) שישלים – אבל יכול להשכירו לאחר תוך זמנו לכשיגיע הזמן. תשובת מבי״ט ח״ב סי׳ שמ״ו ע״ש. שם:
(ד) ואפילו – כ״ב הב״י מדיוק שהקשה על דברי הטור ל״ל למכתב ואם הקדים לו השכר כו׳ הא עדיפא מינה אשמעינן דאפילו בלא הקדים א״י להוציאו עד שיכלה זמנו וניחא ליה בזה דמ״ש בהקדים לו כו׳ מיירי אפילו לא קצב לו זמן מיהו אי משום הא אין הוכחה כלל די״ל דזה נמי אשכרו לזמן קצוב קאי דומי׳ דרישא וקאי אמכרו לאחר ואף דכבר אשמעינן דא״י המשכיר וגם הלוקח להוציאו כלל מ״מ צריך השוכר ליתן להלוקח השכירות ולא להמשכיר והכא אשמעינן דאם כבר הקדים כו׳ נמצ׳ דאינו נותן שכירות ללוקח כלל אפ״ה א״י להוציאו עד שיכלה זמנו והן הן דברי הרא״ש ע״פ הירושלמי ע״ש ומש״ה נראה קיצר המחבר כאן ולא כתב בפירוש דאיירי אפילו בלא קצב לו זמן כיון דאינו מוכרע לומר כן עכ״ל הסמ״ע וגם הש״ך הסכים לדבריו ודלא כהב״ח ע״ש שהוכיח כן בראיה (מי שהשכיר בית בי״ב דינרין לשנה לפרוע דינר בכל חודש והוא עני שאין ספוק בידו כדי לפרוע מה שעבר ומה שעתיד לבא נראה דבר פשוט דמצי מסלק ליה שלא השכיר לו אלא ע״מ שישלם לו חדש בחדש. מהרי״ט ח״א סי׳ קי״ג דף קמ״ג ע״א. בני חיי):
(ה) יפה – כתב הש״ך דהיינו בבית זה אבל בבית סתם משמע לקמן סי״ז בהג״ה ג׳ דיכול להוציאו לבית כמוהו ועמ״ש הסמ״ע בזה:
(א) המשכיר כו׳ – מתני׳ וגמ׳ ק״א ב׳ דאפי׳ במשכיר סתה כו׳ ועס״ד השכיר כו׳ וע׳ קט״ז ב׳ במתני׳ וגמ׳ וכמ״ש בסי״ח וס״כ ועק״ג א׳ שואל אדם כו׳ האי מאן כו׳ וש״מ:
(ב) אפי׳ כפל כו׳ – דכה״ג במשכיר סתם יכול להוציאו כמש״ש משא״כ כאן וע״ס י״א דבל הסוגיא שם במשכיר סתם איירי כמש״ש מ״ש ימות הגשמים דכי כו׳ וערש״י שם ושם וה״ק המשכיר לחבירו בית סתם כו׳ וכ״כ הרי״ף בשם ירושלמי תנו ללינה כו׳ ואם הזכירו לזמן כו׳ וכ״כ הרא״ש וכולה שמעתין איירי בסתם כו׳ והכי איתא בירושלמי תני ללינה כו׳ ואם כו׳ וכ״כ המ״מ בשם הרשב״א וכ״כ הרא״ש כלל א׳ וכ׳ כמ״ש בפ׳ הזהב א) דשכירות ליומיה ממכר הוא וז״ש בפסקיו שם וכן נמי אם כפל כו׳:
(ג) ואפי׳ העני כו׳ – ערא״ש שם אבל אם אין לו כו׳. וט״ס הוא וצ״ל ואפי׳ אם אין לו מה יאכל אבל יכול למכרו אפילו כו׳ ור״ל שאינו כמוכרו דבר שאינו ברשותו שלא יהא המכר כלום אלא שא״י להוציא קודם זמנו וכמ״ש בירושלמי כמש״ו. ב״ח. ור״ז ור׳ לא ל״פ עם ר׳ אמי אלא מר אמר חדא ומר אמר חדא ודלא כמ״ש בפרישה דפליגי והגי׳ אבל כו׳ הטעתו כנ״ל וכ״מ בירושלמי שאמר שאמר מה פליג ומה קשה לו שהרי גם ר׳ אמי פליג עליהם אלא ודאי לא ס״ד ששום אדם יחלוק ע״ז כנ״ל דשכירות ליומא ממכר ולכן תמה ומ״ש הרא״ש שם וסבר כר׳ אמי דיצא כו׳ ט״ס וצ״ל דר׳ אמי יצא לאלתר קאמר דאל״כ אין לו שחר מהו בתמיה וז״ש הרא״ש שם ומבאן ואילך יתן לך השכר ר״ל אם ירצה הלוקח להניחו בו. ואף שלישנא דרא״ש מ׳ לכאורה דפליגי מ״מ לענין פי׳ הירושלמי יותר נכון כמ״ש:
(ד) והמקח קיים – כמ״ש הרא״ש אבל יכול למכרו כו׳ כנ״ל ומירושלמי הנ״ל:
(ה) ואם היה כו׳ – בירושלמי שם לא אמרי ביתיה הוה ממושכניה גבי חד רומי כו׳ ופי׳ המרדכי שם דביתיה דמשכיר מושכנת לרומי גוי או באכפרות ואם לא היה פודהו היתה נחלטת לו ולא היתה חוזרת למשכיר לעולם והוצרך למכור הבית שהשוכר דר ולפדות הבית השני ולא מצא שיקנה אם לא שיצא השוכר מיד וכל כה״ג מודים שצריך לצאת דה״ל כמו נפל ביתיה דמשכיר דאמר בגמ׳ לא עדיפת מנאי דוקא משום מזון אין לו למכור לצאת מיד ע״ש והנה אף שאין הלכה כן דאף בנפל א״י לכופו לצאת כנ״ל ועתוס׳ ק״ב ב׳ סד״ה בחזקת דס״ל כדעת המרדכי מ״מ למד הרב משם אם היה ביתו שדר השוכר מושכר כה״ג דודאי אין לו להפסיד ביתו. אבל הרא״ש פי׳ שהיה הבית שמכר ממושכן ליהודי ובזה הורה כר׳ אמי לצאת מיד דאין דין המשכון כדין השוכר כיון שיכול לפדותה בכל עת שירצה יכול למכור ולפדות וז״ש הטוש״ע בס״ג משכנו כו׳ וכ״כ הב״ח וט״ס שם ברא״ש שכ׳ אבל משכיר בית לשנה וצ״ל לזמן וכמש״ו וצריך כו׳ עד שישלם זמנו אבל לשנה אף במשכון כן וכמ״ש בטוש״ע שם ועמש״ש:
(ו) התנה כו׳ – כיון דתנאי היה בדבר שאין מסויים אין היורש זוכה בו כמ״ש בסי׳ ר״י ס״ז ע״ש כ״ש הלוקח. שם:
(ז) ואם הקדים כו׳ – עבה״ג והקשה ב״י מאי אתא לחדש הא ברישא אמר אפילו לא הקדים כיון ששכרו לזמן קצוב ותי׳ דכאן קמ״ל דכה״ג אפי׳ שכרו סתם ולא לזמן וז״ש ואפי׳ לא כו׳ ועתוס׳ דערכין כ״א א׳ ד״ה ה״ק כו׳ מיהו תימא דהכא כו׳ ובתוספתא כו׳ וי״ל כו׳ וה״נ איתא כו׳ והיינו ג״כ בכה״ג וגמ׳ דשם דאסור לדור בשלא הקדים ממ״ש מעלה שכר להקדש והכל בסתם ומתוספתא הנ״ל ג״כ מוכח שא״י להוציאו בכה״ג ממש״ש עמד בע״ה ומכרה מחשבין עם בע״ה ר״ל הלוקח נוטל השכירות מן המוכר עד שישלם זמנו:
(ח) המשכיר בית כו׳ – כמ״ש בסי״ג וכנ״ל. דשכירות ליומיה ממכר הוא ואמרינן בב״ב ז׳ א׳ א״ל איסתרייה כו׳ אינגירנא כו׳. מרדכי שם:
(ט) גם כו׳ – כמש״ש במתני׳ כ׳ ב׳ יכול למחות כו׳:
(י) מיהו כו׳ – שם וזהו דלא כמ״ש בפ״ג דבמ״ג וכמש״ל סי׳ י״ב ס״ב בהג״ה ודין לפנים מש״ה בפט״ז דשבת ובפ״ט דב״ק ופ״ב דב״מ וש״מ:
(א) [הגה] אין הלוקח יכול להוציא. נ״ב עיין לקמן סי׳ שט״ז ס״א בהגה ובמ״ל פכ״ד מהל׳ מכירה:
(ב) [ש״ך אות ג] תשו׳ מבי״ט. נ״ב עיין תשובת מהרי״ץ סי׳ פ״ט ותשובת בגדי כהונה סי׳ ג׳:
המשכיר לחברו בית וכו׳ – נ״ב: עיין בחיבורי לחו״מ מה״ת בסי׳ זה שהעלתי בתשו׳ דהמשכיר לחברו במה שכבר שכור הוא ביד אחרים ועדיין לא כלה הזמן לא חל השכירות ע״ש מילתא בטעמא וכתבתי דאף דאינו רק מחוסר זמן ושמשא ממילא ערבא נמי הוי דבר שלב״ל דלא כסברת התוס׳ בערכין דכ״א ע״ש. והנה כעת מצאתי און לי ת״ל בדברי הר״ן במס׳ נדרים די״ז במשנה דיש נדר בתוך נדר דאם לא הוי חל הנדר מהשתא לא הוי חל לאחר זמן יהי׳ שמשא ממילא ערבא וסופו לחול ממילא. וכן שאלני איש א׳ (ונעתק בחיבורי נ׳ ז להשמטות ח״ב) ובע״כ מוכח כמ״ש שם דלענין דבר שלב״ל לא מהני שמשא ממילא ערבא. ות״ל מצאתי תנא דמסייע לי דזה נחשב דשלב״ל לכך בודאי אין השכירות חל. והנה היו דמנהג העולם אינו כן ויהי׳ מזה ראי׳ למ״ש בחיבורי זה שם דמהני סטימותא בדשלב״ל. מיהו זה הוי רק אם עשה תק״כ עם ערבון הנק׳ אדרוף כפי המנהג. אבל אם חסר א׳ מהם נהי דשכירות קניא בכסף היינו רק בדבר דהוי ברשותו אבל בדבר דאינו ברשותו מדינא בלא״ה לא הוי קנין ואינו רק מצד המנהג והמנהג הוי דוקא בתרווייהו ולא בחדא. כנלפע״ד נכון ודו״ק:
אפי׳ נפל ביתו של משכיר שאין לו מקום לדור בו – נ״ב: מעשה אירע פה בראדי בשנה זו שנת תריט ביום ב׳ דר״ח אייר אחר חצות דנפלה שרפה וגדולה בעוה״ר ונשרף רוב העיר והנה אירע שראובן דר בבית שמעון דשכר לשנה אז בשנת ת״ר ביום כ״א אייר על שנה וכן התחיל לו כל שנה והתנ׳ בתחלה שהעיבור לא יחשב לו רק יהי׳ מיום ליום וקבל המשכיר שכירתו בכל שנה ושנה אבל לא דברו זה מזה בכל שנה אם יהי׳ נשאר רק דרו סתם בלי דיבור מאומה כי סמכו על דיבור הראשון. וכעת שנפל׳ השרפה נשרף הדירה העליונה שהי׳ דר בו המשכיר למעלה והדירה התחתונה של השוכר נשאר קיים והנה בא המשכיר ולא הניח להשוכר לכנוס להחדרים שלו ששכר ולקח לעצמו הדירה של השוכר. הנה לדעתי הדבר פשוט דשלא כדין עשה המשכיר כי הנה על ערך ג׳ שבועות שהי׳ להשוכר לדור בו עד כ״א אייר כמ״ש כאן בש״ע סי׳ שיב ס״א דבשוכר לזמן אפי׳ נפל ביתו של משכיר א״י לדחותו וא״כ ה״נ כיון דתחלת הי׳ השכירות לזמן ובכל שנה הוי על תנאי הראשון וכן קבל המשכיר השכירות בזמן ההוא ודאי הוי השוכר לזמן. ואף דאין למשכיר לדור א״י להוציא את השוכר מביתו עד זמנו. אך נראה דגם אחר הזמן היינו הכ״א יום ג״כ א״י לדחותו כיון שמפורש כאן בש״ע דאין המשכיר יכול להוציא השוכר עד שיודיעו לו ל׳ יום מקודם ואף דזה הוי רק בשוכר סתם ולא בשוכר לזמן זה הוי רק מטעם דאם הוי לזמן הו״ל להשוכר לאסוקי אדעתא ולשאול להמשכיר אם יהי׳ נשאר א״כ תינח אם שכרו לשנה או ב׳ או בכל שנה דברו מחדש שיהי׳ דר בו שנה זו א״כ בכלות השנה הו״ל להשוכר לאסוקי אדעת׳ ולשאול להמשכי׳ אבל באם דר בו כמה שנים ולא דברו זע״ז מאומה כלל א״כ לא הו״ל להשוכ׳ לאסוקי אדעתא ולשאלו. א״כ בזה לענין הודעה מקודם הו״ל להמשכיר להודיעו ואם לא הודיעו הוי זה מן הסתם כאילו השכירו לו עוד להבא א״כ אין יכול לדחותו אף אם אין מקום להמשכיר לדור בו. ולענין הודעה ל׳ יום כיון דזה תלוי בטעם דהו״ל להשוכר לאסוקי אדעתא בזה ודאי הוי כשוכר סתם כיון דדר בו כמה שנים ולא דברו זע״ז מאומה לא הו״ל לאסוקי אדעתא ולשאלו ובפרט דהמשכיר בעצמו יודה דאם לא הי׳ נשרף לא הי׳ בדעתו לדחותו רק לשיירו להבא הוי כשכרו ממנו להבא ואין בידו לדחותו עוד וכמ״ש בחיבורי לחו״מ מה״ת סי׳ שיב דחזקה דקודם כלות השכירות שלו מהני גם להבא וכתבתי שאין ראי׳ מן המרדכי שהביא הסמ״ע סי׳ שיב או מטעם תקנ׳ חז״ל שתקנו כן אם לא הודיעו ל׳ יום קודם גם י״ל כיון דהדין כן אז מתחלה כשהחזיק החזיק מן הסתם על תנאי זה והוי כאלו התנה מתחלה כן ודו״ק:
(א) עד שישלים זמנו – עבה״ט מ״ש אבל יכול להשכירו לאחר כו׳ ועמ״ש בזה לקמן סי׳ שטו ס״א סק״א:
(ב) ואם הי׳ מושכר בענין כו׳ – עי׳ בנה״מ שכתב דין זה לכאורה אין לו ביאור כו׳ עד ואפשר דהרא״ש והמרדכי מחלקין בין נפל הבית שאין להמשכיר דירה רק משך זמן השכירות ובין כשא״י לפדות שיהיה לו הפסד רב וגם אין לו בית דירה לעולם וצ״ע מנין לו זה עכ״ל. ולפי דבריו אין חילוק בין אם זה הבית עצמו שדר בו השוכר הוא ממושכן ת״י נכרי או בית אחר של המשכיר. אולם בביאור הגר״א ז״ל סק״ה משמע דדוקא אם זה הבית שדר בו השוכר ממושכן ע״ש וע׳ עוד בט״ז ובס׳ פלפולא חריפתא על הרא״ש פ׳ השואל סי׳ כ״ה אות ש׳ מ״ש בזה (ומ״ש בנה״מ דט״ס ברמ״א וצ״ל ואם היה ממושכן כו׳ כן הועתק בפ״ח שם). ועי׳ בס׳ עמודי אור סי׳ קט שכתב דדין זה תלוי בפלוגתא דתנאי בב״ק קיד ע״ב אם מחוייב לשפוך יינו כדי להציל דובשו של חבירו ויטול דמי יינו מחבירו שנחלקו בזה הרי״ף והרא״ש והובאו שני הדעות לעיל סי׳ רסד ס״ה ברמ״א ודין זה ממש דכוותה שזה צריך לזכות דירתו של השוכר בשביל להציל ביתו ואין כאן הפסד ממון להשוכר כו׳ ודין זה אינו אלא אם ממושכן ביד נכרי שהיה מוחלט בידו שלא כדין אבל אם משכן לישראל חבירו כדין שאם לא יפדנו עד זמן פלו׳ יוחלט לו לא שייך לדון שיפסיד זה זכות דירתו בשביל הצלת בית למשכיר דלא עדיף פסידא דמשכיר מזכותו של מי שמשכן בידו עכ״ד ע״ש וצ״ע בזה:
(ג) ואפי׳ לא קצב כו׳ – עבה״ט עד וגם הש״ך הסכים לדבריו והנה המעיין בפנים יראה דהסמ״ע לא כתב רק לדחות הוכחת הב״י מהטור אבל לא לדחות עיקר דין זה ואדרבה מסיים מיהו הדין יכול להיות נכון מצד עצמו בלא הוכחה מהטור. אך הש״ך דוחה לגמרי דין זה וכתב וז״ל ולפע״ד הדין אינו נכון דהא אמרי׳ ברפ״ק דר״ה המשכיר בית לחבירו לשנה כו׳ ואם אמר לשנה זו אפי׳ לא עמד אלא בא׳ באדר כיון שהגיע א׳ בניסן עלתה לו שנה וכתבו התוס׳ ולא אמרינן הדמים מודיעים כו׳ ואע״פ שיש לחלק כו׳ מ״מ אין נ״ל לחלק דהא גבי מכר את הצמד לא מכר את הבקר קי״ל כחכמים כו׳ עכ״ל. ועיין בתשובת שבות יעקב ח״א סי׳ קעה שכתב דנראה פשוט להלכה כהרמ״א ודלא כהש״ך שביקש לדחות דין זה וקו׳ הש״ך לק״מ דודאי היכא שנתן לו שכירות ולא קצב לו זמן זה הוא נגד הסברא דלא שדי אינש זוזי בכדי איך לא יפרש השוכר או המשכיר איזה זמן קצוב אלא ודאי סמכו אשכירות כנגד מעותיו משא״כ היכא ששכר לזמן שאמר לשנה זו רק שאנו מסתפקין איך הי׳ כוונתם וכן במכר את הצמד אף דאיכא דקרי לצמד בקר ולבקר צמד מ״מ אין הדמים ראיה ואמרינן ששכר או מכר לו הפחות והדמים מתנה ע״ש ועיין בקצה״ח ובנה״מ מזה:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהפתחי תשובההכל
 
(ב) אִם חָזַר אַחַר שֶׁהִשְׂכִּירוֹ לְזֶה, וְהִשְׂכִּירוֹ אוֹ מְכָרוֹ לְגוֹי אוֹ אַנָּס שֶׁהִפְקִיעַ שְׂכִירוּת הָרִאשׁוֹן, הֲרֵי זֶה חַיָּב לְהַשְׂכִּיר לוֹ בַּיִת אַחֵר כְּמוֹתוֹ; וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אעודהכל
(ד) {ד} ומה שאמר וכ״כ הרמב״ם אם אחר שהשכיר ביתו לפלוני חזר ומכרו או השכירו לעכו״ם או לאנס וכו׳ חייב להשכיר לו בית אחר וכן כל כיוצא בזה בפ״ה מהלכות שכירות וז״ל ה״ה בספ״ו מהלכות שכירות כתב הרשב״א נפל בית המשכיר יש לו להוציאו דוקא בשוכר סתם שכל שעה זמנו ואינו מחוסר אלא זמן ההודעה אבל בשוכר לזמן ידוע אינו יכול להוציאו תוך זמנו וכן מוכח בירושלמי עכ״ל וז״ל הרשב״א בתשובה המשכיר לזמן מפורש אפי׳ כלליה לבריה ואפילו נפיל ביתיה לא מצי מפיק ליה וכן נ״ל מתוך גירסת הירושלמי דגרסינן התם המשכיר בית לחבירו ובקש למכרו ר׳ אמי אמר לא עלה על דעת שימות זה ברעב וכו׳ ומה פליג לא ביתיה הוה ממשכנא גבי חד רומאי ולא הו״ל למפרקה והורה כר׳ אמי שימכרנה בגין כך הורה כרבי אמי עכ״ל:
וכתב בסי׳ תשמ״ג שדעתו נוטה כדעת האומרים שהמשכיר בית לחבירו לזמן שאינו יכול לאסרו עליו וטוב להחמיר עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) וכ״כ הרמב״ם כו׳ בפ״ה דשכירות:
חזר ומכרו אי השכירו לעכו״ם או לאנש קאי גם אמכירה דבלאו הכי א״י להוציאו מביתו אפי׳ רוצה לשכור לו ביח אחר וזש״ר וכ״כ הרמב״ם כו׳ ור״ל מדכתב דעכו״ם או אנס משמע הא מכרו לאחר א״י להוציאו מביתו כלל ואפי׳ בעכו״ם או אנס צריך לשכור לו בית אחר משום שמפקיע שיעבודו והיינו כדעת רבינו:
(ד) ג) שם ס״ד בשם הרמב״ם בפ״ה מה״ש ד״ו וכתב ה״ה ג״ז פשוט שכל המשכיר סבב הענין שהוא חייב להעמיד לו בית
(ד) לעכו״ם או לאנס כו׳ – חייב להעמיד לו אחר בפרישה כתבתי דדוקא בעכו״ם ואנס שמוציאין להשוכר בעקיפין הוא דסגי להמשכי׳ כששוכר לו בית אחר לדור בו משא״כ כששכרו או מכרו לישראל אחר וכמ״ש הט״ו לפני זה בס״א:
(ו) או אנס שהפקיע שכירות – עיין בתשובת רשד״ם סי׳ ש׳.
(יא) אם חזר כו׳ – עסי״ז ואם עבר כו׳ וכן כאן וכ״ה לשון הרמב״ם אבל אם סתרו כו׳ וכן אם חזר אחר שהשכירו כו׳:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עש״ךביאור הגר״אהכל
 
(ג) מִשְׁכְּנוֹ לְשַׁנִים יְדוּעִים, בְּכָךְ וְכָךְ לְכָל שָׁנָה וְשָׁנָה כָּל זְמַן שֶׁלֹּא יִפְדֶּנּוּ, וְחָזַר וּמְכָרוֹ לְאַחֵר, אֵין הַלּוֹקֵחַ יָכוֹל לְקַחְתּוֹ מִיַּד הַמַּלְוֶה תּוֹךְ הַשָּׁנָה; אֲבָל אַחַר הַשָּׁנָה יָכוֹל לְקַחְתּוֹ.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהביאור הגר״אעודהכל
(ה) {ה} ומה שאמר וכן אם משכנו לשנים ידועים בכך וכך לכל שנה ושנה כל זמן שלא יפדנו וחזר ומכרו לאחר אין הלוקח יכול ליקחנו מיד המלוה תוך השנה וכו׳ בס״פ איזהו נשך (בבא מציעא עג:) רב מרי בר רחל משכן ליה ההוא עכו״ם ביתא הדר זבנא לרבא נטר תריסר ירחי שתא שקל אגר ביתא אמטי ליה לרבא א״ל הא דלא אמטאי למר אגר ביתא עד האידנא דסתם משכנתא שתא אי בעי עכו״ם לסלוקי לא הו״מ מסלק לי השתא לישקול מר אגר ביתא:
(ו) {ו} ומה שכתב ולכשיכלה הזמן הקצוב לו יכול להוציאו מיד אפי׳ כלה הזמן באמצע ימות הגשמים ירושלמי כתבוהו הרי״ף והרא״ש בס״פ השואל אם השכירו לזמן ידוע אפי׳ הגיע בימות הגשמים הגיע מ״ט מידע ידעה דזימניה בטבת או בשבט וכאילו הודיעו דמי וכ״פ הרמב״ם ז״ל בפ״ו מהלכות שכירות וכתב ה״ה שכן נראה מן הגמרא שלנו ושכן כתבו הגאונים ז״ל:
ואע״פ שפרש״י אהא דקאמר בגמרא א״ר יהודה להודיע קתני וה״ק המשכיר בית לחבירו סתם אינו יכול להוציאו וכו׳ דאם כלו ימי שכירותו בימות הגשמים אינו יכול להוציאו אא״כ הודיעו בימות החמה ל׳ יום והיינו מט״ו באלול צריך להודיעו ל׳ יום קודם החג וכן אם כלו ימי שכירותו בימות החמה אינו יכול להוציאו עד ל׳ יום משהודיעו ואם בא להוציאו בזמנו צריך להודיעו ל׳ יום קודם הזמן ובכרכין צריך להודיעו י״ב חדש קודם יציאתו לענין פסק הלכה כיון שהרי״ף והרמב״ם והרא״ש ז״ל הסכימו כדברי הירושלמי הכי נקטינן וכך יש לפרש דברי גמרא דידן בענין שיסכים עם הירושלמי וז״ל הרמב״ן זה שכתב רש״י שכלו ימי השכירות בימות הגשמים ומשמע ששכרו ממנו לזמן ידוע אינו עיקר אלא כדברי ר״ח ורבינו ז״ל שכתבו שאפילו כלה זמנו בימות הגשמים הגיעו דכמאן דהודיעו דמו ומתני׳ כגון ששכרו בדינר זהב לכל חודש סתם והיינו דאמרינן בגמרא ה״ק המשכיר בית לחבירו סתם אין יכול להוציאו וכו׳ אלמא שכרו לזמן כיון שהגיע זמנו מוציאו ואינו צריך להמתין עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) אין הלוקח יכול ליקחנו מיד המלוה תוך השנה דלא עדיף מגברא דאתי מיניה דסתם משכנתא שתא ואי בעי הממשכן לפדותו לא היה בידו לפדותו תוך שנה ראשונה וכמש״ר בי״ד סי׳ (קפ״ה ספ״ח) [קע״ב] ע״ש:
ומ״ש ולכשיכלה זמן הקצוב כו׳ כתבוהו הרי״ף והרא״ש בס״פ השואל וכ״פ הרמב״ם בפ״ו משכירות:
(ה) {ה} ומ״ש וכן אם משכנו לשנים ידועי׳ כו׳ גם זה כתב הרא״ש לשם ודהכי איתא בירושלמי דעובדא הוה דביתיה הוה ממושכנת בחד רומי ולא הו״ל למיפרקיה. ופי׳ הרא״ש מעשה שהיה כך הוה שהיה ביתו של אחד ממושכן אצל יהודי אחד במשכנתא דסורא או כל ימיו בכך וכך לשנה כל זמן שלא יפדנה ולא הו״ל מעות לפדותה ובזה הורה כרבי אמי שיצא מיד אבל משכיר בית לשנה וצריך למוכרה מחמת דוחקו צריך להניח שוכר בבית עד שישלם זמנו כר׳ זעירא ור׳ אילא עכ״ל וסובר רבי׳ דהאי שיצא מיד היינו מיד לאחר כלות השנה ולא אמרינן דהו״ל כמוכר תוך הזמן הקצוב שהרי השכינו אצלו כל ימיו א״נ במשכנתא דסורא דהיינו לשנים ידועים כגון לעשר שנים וא״כ תוך עשר שנים הו״ל תוך זמנו הא ליתא דכיון שהתנה עמו כל זמן שלא יפדנה א״כ המכירה היא לו כמו פדיון מיהו תוך השנה אין יכול להוציאו שהרי השכיר לו כל שנה ושנה בכך וכך ומיד שדר בו בתחלת השנה ל׳ יום אין יכול להוציאו כדפסק הרא״ש בתשובה הביאו רבינו בסמוך סעיף י״ג אלא מיד בכלות השנה קאמר אבל אחר השנה יכול ליקחנו ואין זה נקרא תוך הזמן הקצוב אבל ב״י כתב דרבינו למד דין זה מפ׳ איזהו נשך מעובדא דרב מרי בר רחל ורבא (בבא מציעא ע״ג) ולא הבנתי דבריו דהתם לא קאמר אלא במשכנתא בסתם וכדאמר רב מרי דסתם משכנתא שתא אי בעי עכו״ם לסלוקי לי לא הוי מצי מסלק לי וכו׳ אבל הכא במפ׳ לשנים ידועים במשכנתא דסורא ואין ראיה זו ענין לנדון זה אלא כדפי׳ עיקר:
כתב הרא״ש וז״ל וכן נמי אם נפל ביתו של משכיר או כלליה לבריה נראה שאין יכול להוציאו דשכירות לזמן קצוב כמכר דמיא אבל אם אין לו מה יאכל יכול למכרו אפילו בתוך הזמן וה״א בירושלמי וכו׳ וט״ס הוא שהרי בסוף דבריו כתב אבל משכיר בית לשנה וצריך למוכרה מחמת דוחקו צריך להניח לשוכר בבית עד שישלם זמנו אלא כצ״ל דשכירות לזמן קצוב כמכר הוא אפילו אם אין לו מה יאכל אבל יכול למכרו אפי׳ בתוך הזמן וה״א בירושלמי וכו׳ והיינו כמו שכתב בסוף דהמכר שמכר תוך הזמן המקח קיים ואינו כמוכר דבר שאינו ברשותו אבל אינו יכול להוציאו תוך הזמן וכדי להסיר מכשול מן המעיינים בב״י שהביא לשון הרא״ש כמו שהוא נדפס בטעות כתבתי תיקונו:
לנשואין אין פחות מל׳ יום כצ״ל וכך הוא באלפסי ובאשר״י פ׳ השואל וברמב״ם פ״ו מה׳ שכירות וכ״כ רבינו בסי׳ שמ״א סעי׳ ג׳ וגם זה בירושלמי:
(ה) ד) שם ס״ה עובדא דרב מרי בר רחל דמשכן ליה ההיא עוכו״ם ביתא וזבנה רבא וכו׳ שם בב״מ פ״ה דף עג ע״ב
(יב) משכנו כו׳ – ירושלמי לפי׳ הרא״ש כנ״ל ואע״ג דהרא״ש כ׳ ולא ה״ל מעות לפדותה וכ״כ הרשב״א והג״מ בשם הירושלמי ולא ה״ל למפרקה ולכאורה הי״ל דזה שכ׳ בהג״ה בס״א ואם היה מושכר אבל מדכ׳ מושכר וכן כ׳ בדיני שכירות ולא כ׳ כאן והרא״ש מחלק בין שכירות למשכון כמש״ש אבל הטור ס״ל דל״ד שלא ה״ל לפדות אלא אורחא דמילתא נקט:
(יג) אין הלוקח כו׳ – עבה״ג וכ״כ ב״י ודלא כב״ח דל״ד לשכירות ועסי״ד:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חבאר הגולהביאור הגר״אהכל
 
(ד) הִשְׂכִּיר לוֹ לְלִינָה, אֵין פָּחוֹת מִיּוֹם אֶחָד; לִשְׁבִיתָה, אֵין פָּחוֹת מִשְּׁנֵי יָמִים; לְנִשּׂוּאִין, אֵין פָּחוֹת מִל׳ יוֹם.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עעודהכל
(ז) {ז} השכירו לו ללינה אין פחות מיום אחד לשביתה אין פחות משני ימים לנשואין אין פחות מז׳ ימים ירושלמי כתבו הרי״ף והרא״ש בס״פ השואל והרמב״ם ז״ל בפ״ו מהלכות שכירות:
[בדק הבית: אלא שכתב לנשואין אין פחות משלשים יום:]
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ז) השכירו לו ללינה כו׳ ירושלמי ורמב״ם שם:
לנשואין אין פחות מל׳ יום כצ״ל וכ״כ הרי״ף ובמיימוני כ״ו דשכירות ובפ״ז מהל׳ שאלה וע״ל סי׳ שמ״א ס״ב שחזר וכתב דין זש בשאלה שכתב ג״כ שם ל׳ יום ושם בס״ד כ״ר בשם הרמב״ם דהשואל חלוק מחבירו לילך כו׳ לעשות בו משתה שלו אין פחות מל׳ יום וכתב ב״י שם דבנוסח הרמב״ם דידן במקום ל׳ יום שכ״ר בשואל חלוק כתוב שם ז׳ ימים אבל בשואל פונדק לא כתב מידי:
(ו) ה) שם ס״ו ירושלמי הביאו הרי״ף והרא״ש שם וכ״כ הרמב״ם בפ״ו ד״ו
(ה) לנשואין אין פחות מל׳ יום – כן הוא הגירסא הנכונה בהרמב״ם ובטו׳ לאפוקי מהספרי׳ שגורסין בטור בזה ז׳ ימים ועפ״ר:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עהכל
 
(ה) הַמַּשְׂכִּיר בַּיִת לַחֲבֵרוֹ סְתָם, אֵינוֹ יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ עַד שֶׁיּוֹדִיעֶנּוּ ל׳ יוֹם מִקֹּדֶם כְּדֵי לְבַקֵּשׁ מָקוֹם, וְלֹא יְהֵא מֻשְׁלָךָ בַּדֶּרֶךְ, וּלְסוֹף הַשְּׁלֹשִׁים יֵצֵא. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, בִּימוֹת הַחַמָּה; אֲבָל בִּימוֹת הַגְּשָׁמִים, אֵינוֹ יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ, מֵהֶחָג וְעַד הַפֶּסַח.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמהעודהכל
רמב״ם שכירות ו׳:ז׳
(ח) {ח} השכירו לו סתם בכך וכך לחודש אינו יכול להוציאו אא״כ הודיעו ל׳ יום קודם כדי שיבקש לו מקום בד״א בימות החמה אבל בימות הגשמים אם לא הודיעו עד אחר סוכות אינו יכול להוציאו עד הפסח ואפילו כשיגיע הפסח אינו יכול להוציאו אא״כ הודיעו שלשים יום קודם וכו׳ משנה בס״פ השואל (שם) המשכיר בית לחבירו בימות הגשמים אינו יכול להוציאו מן החג ועד הפסח ובימות החמה ל׳ יום ומפרש בגמרא דלהודיע קתני וה״ק המשכיר בית לחברו סתם אין יכול להוציאו בימות הגשמים מחג ועד הפסח אא״כ הודיעו ל׳ יום מעיקרא תנ״ה כשאמרו שלשים יום וכשאמרו י״ב חודש לא אמרו אלא להודיע וכבר כתבתי בסמוך פירוש משנה וברייתא זו לדעת הרמב״ן מסכים עם דעת הרי״ף והרמב״ם והרא״ש ז״ל.
וכתב רבינו ירוחם משכיר בית לחבירו סתם כלומר לחדשים או בכך וכך לשנה ולא אמרו לכמה שנים וכלתה שנה בימות החמה אינו יכול להוציאו עד שלשים יום אחר שהודיעו.
וכתב ה״ה פ״ו מהלכו׳ שכירות פרש״י וממילא שמעינן דבימות החמה אין יכול להוציאו עד ל׳ יום משהודיעו וזה דעת רבינו והרמב״ן ז״ל אבל הרשב״א ז״ל כתב והראב״ד ז״ל אמר דבימות החמה יכול להוציאו מיד בסוף החודש אע״פ שלא הודיעו מתחלה משום דשכיחי בתי ונ״ל כדבריו עיקר כל שהוא קודם חצי אלול דשכיחי בתי אבל מט״ו באלול ואילך לא דהיינו טעמא דימות הגשמים שכולם מקדימים ושוכרים שלשים יום קודם החג לצורך ימות הגשמים עכ״ל.
ומה שכתב דמט״ו באלול חשיב ימות הגשמים לענין זה כך פרש״י וכ״כ רבינו ירוחם ולענין מ״ש שכדברי הראב״ד נ״ל עיקר אינו נראה לי:
ומה שכתב ואם הודיעו קודם החג ולא נשלמו כל הל׳ יום לפני החג אפילו לא נשאר מהם רק יום אחד וכו׳ אינו יכול להוציאו כל ימות הגשמים (שם) א״ר אסי אם נכנס יום אחד בימות הגשמים אינו יכול להוציאו מן החג ועד הפסח והא אנן שלשים יום תנן ה״ק אם נכנס יום אחד בימות הגשמים מהני שלשים יום אינו יכול להוציאו מן החג ועד הפסח:
ומה שכתב בד״א בעיירות אבל בכרכין אחד ימות החמה ואחד ימות הגשמים צריך להודיעו קודם ובחנויות בין בעיירות בין בכרכים צריך להודיעו תחלה י״ב חודש שם במשנה. ופרש״י בכרכים. שהן מקום השווקים שהכל נמשכים לגור שם והבתים אין מצויין לשכור: ובחנויות. שחנווני מקיף הקפות למכירים ושוהין מלשלם לו ימים רבים וכשמביאין לו מעותיו באין על פתח החנות שהקיפו שם ואם הלך למקום אחר אינם יודעים אנה ימצאוהו אין יכול להוציאו כל י״ב חודש:
ומה שכתב ובחנות של נחתומין ושל צבעין צריך להודיעו תחלה בכל מקום ג׳ שנים שם במשנה רשב״ג אומר חנות של נחתומין ושל צבעים ג׳ שנים ומפרש טעמא בגמרא מפני שהקיפן מרובה לזמן ארוך והרמב״ם בפ״ו מהלכות שכירות השמיט הא דרשב״ג משמע דס״ל דלית הלכתא כוותיה וכתב ה״ה שכ״כ בעיטור אבל הרי״ף והרא״ש כתבו הא דיהיב טעמא בגמרא לדברי רשב״ג מפני שהקיפן מרובה משמע דס״ל דהלכתא כוותיה וכיון דהרי״ף והרא״ש מוסכמים לדעת א׳ הכי נקטינן:
[בדק הבית: מיהו בזמן הזה אפילו חנות של נחתום ושל צבעים אינם צריכים להמתין יותר מי״ב חודש דהא חזינן דבהכי סגי להו האידנא ואפשר שמטעם זה השמיט הרמב״ם הא דרבן שמעון בן גמליאל:]
ומ״ש וכשם שהמשכיר צריך להודיע לשוכר תחלה כך השוכר צריך להודיע למשכיר תחלה ל׳ יום ובכרכים י״ב חודש כדי שיבקש מי שידור בביתו שם בברייתא:
ומה שכתב ואם לא הודיעו אינו יכול לצאת אא״כ יתן לו השכר כ״כ הרמב״ם בפ״ו מה׳ שכירות ופשוט הוא. והיה נ״ל דכיון דטעמא די״ב חודש בחנות לא הוי אלא משום שבאים לפרוע הקפותיו על פתח חנותו כמו שנתבאר א״כ כשהשוכר מניח החנות א״צ להודיעו י״ב חודש קודם דהא לא שייך ביה האי טעמא ויותר נראה לי דה״נ שייך האי טעמא שהמשכיר לא ימצא מי שיניח חנותו ויקח שלו אא״כ יניחנו י״ב חודש קודם כדי שיגבה הקפותיו וגם כדי שיודיע לבעל החנות שלו שרוצה לצאת והיכא שהשוכר רוצה לצאת ולא הודיעו קודם לכן ויש שוכר אחר שרוצה ליכנס לדור בבית שהניח זה נראה דכיון שאין המשכיר מפסיד כלום אינו יכול לעכב על ידו ואפי׳ היה שכור בידו לזמן קצוב ויצא בתוך הזמן ויש להביא ראיה משוכר את הספינה ופרקה לה בחצי הדרך שנתבאר בסי׳ שקודם זה דאי שכיח לאגורי אין לו עליו אלא תרעומת ומיהו אם השוכר שרוצה ליכנס בבית אינו הגון מאד יכול המשכיר לומר אילו הודעתני קודם הייתי מבקש אדם הגון מאד שישכרנו והכי דייק לישנא דגמ׳ דקאמר דא״ל אי הודעתן הוה טרחנא ומתיבנא ביה אינש מעליא וחף ע״ג דגבי שוכר ספינה אמרינן דאין לו אלא תרעומת דשנוי דעתא ומכל מקום אינו יכול לעכב עליו בשביל כך התם שאני שאינו סובל אותו שנוי דעת אלא קצת ימים אבל שוכר בית שצריך הוא לסבול שנוי דעתו של שנוי זמן רב מעכב הוא על ידו מפני טענה ואפילו אין המשכיר דר אצל אותו בית איכא למיקפד בשנוי דעתא בשעת גביית השכירות ובשכונתו עם השכנים אולי לא תהיה דעתם נוחה הימנו ויצטרך להוציאו וכיוצא בזה ואע״פ שכתב הרב המגיד בפ״ה מהל׳ שכירות והעתקתיו בסימן שי״ו שלא אמרו שיש לו תרעומת אלא בספינה מפני שיש לו לבעל הספינה לדור עם השוכר ולסבול דעתו אבל בבית אפי׳ תרעומת אין לו עכ״ל נ״ל שמה שכתבתי הם דברי טעם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) השכירו לו סתם בכך וכך לחודש כו׳ עד ואפילו כשהגיעו הפסח א״י להוציאו כו׳ ז״ל המשנה דף ק״א בקיצור כאשר העתיקה הרא״ש המשכיר בית לחבירו ביה״ג א״י להוציאו מן החג עד הפסח ביה״ח ל׳ יום עכ״ל המשנה ובגמ׳ מ״ש יה״ג דכי אגר אינש בית לכל יה״ג אגר יה״ח נמי אמר ר״י להודיעו קתני וה״ק המשכיר בית לחבירו סתם אין יכול להוציאו ביה״ג מן החג עד הפסח אא״כ הודיעו ל׳ יום מעיקרא (וכתב הרא״ש פי׳ שהשכיר לחדשים) וממילא ידענא דביה״ח צריך להודיעו ל׳ יום קודם יציאתו מן הבית א״ר אסי אם נכנס בה יום א׳ מהני ל׳ יום ביה״ג אין יכול להוציאו מן החג עד הפסח עכל״ה ולא נזכר ולא נרמז בשום מקום בגמ׳ ובאשר״י שצריך הודעה שנים ל׳ יום קודם פסח ומשמע דבהודעה ראשונה בתחלת ומי הגשמים סגי ודברי רבינו הם נלקחים מדברי הרמב״ם שכתב בפ״ו משכירות ז״ל בד״א ביה״ח אבל ביה״ג א״י להוציאו מן החג עד הפסח קבע לו ל׳ יום לפני החג אם נשאר מהל׳ אפי׳ יום אחד אחר החג א״י להוציאו עד הפסח והוא שיודיעו ל׳ יום מקודם עכ״ל וכ״כ בש״ע בס״ו ומשמעות ל׳ ג״כ משמע דצריכי הודעה שניה ל׳ יום לפני הפסח וק׳ כיון דלשון הגמרא הנ״ל לא משמע הכי מנ״ל לכתוב כן וגם המ״מ לא כתב על הרמב״ם שום דבר כ״א ז״ל קבעו ל׳ יום כו׳ מימרא דר״א שם ובהלכות עכ״ל וכבר נתבאר דבמימרא דר״א (שלימים לפני פסח) [של׳ ימים לפני החג] אפילו הודיעו לפניו כ״ט יום א״י להוציאו כל יה״ג וקודם פסח צריך להודיעו ל׳ יום קודם שנית (משום דרבינו כתב ל׳ המשנה עם פירושו תחלה ואח״כ כתב עליו מימרא דרב אסי האמור שם בגמ׳ והבאתי ל׳ בדרישה ע״ש) ועוד שהוא כנגד הסברא דודאי ל׳ יום להודעה שאמרו ל״ד דה״ה אם הודיעו נ׳ יום או חצי שנה קודם וכ״ש הוא ולא אמרו ל׳ יום אלא לאקולי על המשכיר דבהודעת ל׳ יום סגי ועוד דמ״ש משכרו לזמן קצוב ואפי׳ לזמן מרובה כשהגיע הזמן מוציאו בלא הודעה כלל ולכאורה היה נראה דלכ״ע אם הודיעו בחג או קודם החג פחות מל׳ יום שוב מוציאו מיד כשיגיע פסח וא״צ להודיעו שנית קודם הפסח וכן מוכח ל׳ רבי׳ דכתב דאם הודיעו ולא נשלמו ימי הודעה ל׳ יום קודם החג אין יכול להוציאו כל יה״ג משמע הא מיד בסוף יה״ג יכול להוציאו בלא הודעה שניי׳ כלל ומש״ה חלקינהו רבי׳ לתרי בבות משום דדינייהו חלוקו׳ הם דבבבא שניי׳ דאיירי שהודיעו ל׳ יום חסר יום א׳ קודם החג. אף שאינו יכול להוציאו כל יה״ג מ״מ אין צריך הודעה חדשה קודם פסח אבל רישא איירי בלא הודעה כלל קודם החג ומ״ש אם לא הודיעו עד אחר הסוכות [אינו ר״ל דאחר הסוכות הודיעהו אלא ה״ק לא עלה על לבו להודיעו עד אחר סוכות אז] לא מהני הודעה כדי להוציאו כל יה״ג ואפי׳ דר שם כל יה״ג צריך הודעה ל׳ יום קודם פסח כיון שלא הודיעו כלל קודם החג ועד״ז יתפרשו ג״כ דברי הרמב״ם ודוק בל׳ רבי׳ שהקדים מה שמאחר הרמב״ם דבל׳ הרמב״ם איכא למיטעי ולומר דקאי אמ״ש שהודיעו כ״ט יום קודם החג דאפ״ה צריך להודיעו שנית ל׳ יום לפני פסח מש״ה שינה והקדים וכתב ואפי׳ כשהגיעו כו׳ וקאי אמ״ש תחלה אבל ביה״ג אם לא הודיעו כו׳ ופי׳ כמ״ש אבל פירושי נראה דחוק דא״כ לא הו״ל לסתום אלא לפרש ע״כ מ״ש בפרישה נראה לי עיקר ודוק:
(ח) השכירו לו סתם כו׳ משנה וגמרא שם ועבד״ר:
אם לא הודיעו עד אחר סוכות פי׳ אם לא כלו ל׳ יום של ימי ההודעה עד שהתחיל להיות סוכות כי זמן ההודעה שיבוקש לו מקום לדור בו הוא ל׳ יום ומתחילין מט״ו אלול ומגיעין עד ט״ו תשרי התחלת החג וכל שלא הודיעו ל׳ יום קודם החג בכלל אם לא הודיעו הוא וכאילו לא הודיעו כלל ותו לא מהני שום הודעה אפ״ה מצריך רבינו דגם אחר שידור בביתו בע״כ כל יה״ג צריך לחזור ולהודיעו ל׳ יום קודם פסח וק״ל וכ״כ הרמב״ם וכמ״ש ל׳ בדרישה ועמ״ש עוד שם בישוב ל׳ רבינו והרמב״ם אבל ז״ש כאן נ״ל עיקר והא דלא כלל רבינו דברי שני הבבות יחד והכי הול״ל אבל ביה״ג אם לא הודיעו ל׳ יום קודם סוכות אפי׳ חסר יום אחד א״י להוציאו עד הפסח וגם צריך שיודיעו שנית מט״ו באדר [משום דרבינו כתב לשון המשנה עם פירושו תחלה ואח״כ כתב עליו מימרא דרב אסי האמור שם בגמרא והבאתי לשונה בדרישה ע״ש]:
ומ״ש ואם הודיעו קודם החג ולא נשלמו כו׳ מימרא דרב אסי:
ומ״ש אבל בכרכים כו׳ משנה [והטעם של הזמנים אלו עיין בב״ח בשם רש״י]:
כך השוכר צריך להודיע למשכיר כו׳ ברייתא שם:
ומ״ש ואם לא הודיעו א״י לצאת כו׳ כ״כ הרמב״ם בפ״ו מהל׳ שכירות וכב״י דיש להסתפק אם גם השוכר לחנות צריך להודיע לבעל החנות י״ב חודש קודם ומסיק דנראה דצריך השוכר להודיע להמשכיר י״ב חודש קודם כדי שאותו משכיר החנות ישתדל לנפשו איש מי שישכור חנותו ואותו איש צריך זמן י״ב חודש לגבות חובו שמכר ועשה הקפות בהחנות שיהיה שם עוד כתב ז״ל וגם כדי שיודיע לבעל החנות שלו שרוצה לצאת עכ״ל ב״י ולשונו תמוה במ״ש וגם כדי שיודיעו כו׳ דהא נסתפק בזה הב״י תחלה אם צריך להודיעו לבעל החנות כ״כ זמן קודם ובא ליתן טעם דצריך וא״כ אין זה נתינת טעם כדי שיודיע כו׳ וצ״ל דכולה חדא טעמא הוא חדא דאותו איש צריך זמן י״ב חודש וגם צריך אותו איש שגם זה השוכר עכ״פ הודיע לבעל החנות ל׳ יום לפחות שרוצה לצאת כמו שאר שוכרים וכיון שצריכין עכ״פ להודיע וגם יכול להיות שעשה אותו האיש הקפה סברא הוא דכל שוכר צריך להודיע י״ב חודש למשכיר כדי שימצא איש עוד כתב ב״י דנראה דאפי יש כאן שוכר אחר שרוצה לשכור אם אין דעתו נוחה הימנו מפני שאינו הגון כראשון צריך לשלם לו עכ״ל ב״י וע׳ לקמן בסי׳ שי״ו:
(ח) {ח} השכירו לו סתם בכך וכך לחדש וכו׳ משנה ואוקמתא דגמרא ס״פ השואל והסכימו הפוסקים דכולה שמעתין איירי בסתם דהיינו דהשכירו לו בכך לכל חדש וחדש כל זמן שידור בו והתם הוא דצריך להודיעו ודלא כפרש״י דמיירי בהשכירו לזמן קצוב והגיע זמנו וצריך להודיעו קודם שיגיע הזמן ל׳ יום דליתא לפירושו דכיון דקצב לו זמן כמאן דהודיעו דמי ואפי׳ באמצע יה״ג מוציאי מיד בסוף הזמן אפי׳ לא הודיעו. ומ״ש ואפי׳ כשיגיע הפסח אינו יכול להוציאו וכו׳ איכא למידק לאיזה צורך יחזור ויודיעו ל׳ יום קודם פסח הלא כבר הודיעו אחר הסוכות אלא שלא היה הדין עם המשכיר להוציאו כל יה״ג א״כ יודע כבר השוכר דבכלות יה״ג צריך ליצא מן הבית וי״ל דמצי טעין השוכר אמרתי מה שהודעתני אחר הסוכות הוא לפי שעלה ע״ד שתוכל להוציא אותי קודם יה״ג וגם היה לך אז אדם אחר שישכיר בית זה אבל לאחר שהיה הדין נותן שלא תוכל להוציאני כל יה״ג שוב אין דעתך להוציאני כי אין לך איש אחר שיבקש לדור בבית זה והא ראיה שלא הודעתני כל יה״ג ולכך צריך לחזור ולהודיעו מט״ו באדר. בד״א בעיירות וכו׳ שם במשנה ופרש״י בכרכים שהם מקום השווקים שהכל נמשכים לגור שם והבתים מצויים לשכור ובחניות שהחנווני מקיף הקפות למכירים ושוהים מלשלם לו ימים רבים וכשמביאים לו מעותיו באין על הפתח החנות שהקיפו שם ואם הלך למקום אחר אינה יודעים אנה ימצאוהו אין יכול להוציאו כל י״ב חדש ובחנות של נחתומים וצבעים הקיפן מרובה לזמן ארוך:
וכשם שהמשכיר צריך להודיע וכו׳ משמע דוקא בעיירות ובכרכים צריך השוכר להודיע אבל בחנות א״צ להודיע י״ב חדש וסגי בל׳ יום דהאי טעמא דהתנווני מקיף הקפותיו לא שייך אלא לענין דצריך המשכיר להודיע אבל לא השוכר ולכן לא הזכיר רבינו בדין זה שהשוכר צריך להודיע כי אם עיירות וכרכים ולא הזכיר חנות אבל ב״י כתב דאין חלוק בין משכיר לשוכר והאריך עוד בחלוקי דינים אלו ע״ש:
רמב״ם שכירות ו׳:ז׳
(ז) ו) ל׳ הרמב״ם שם ד״ז וכתב ה״ה פי׳ כגון ששכרו בנך וכך לחודש ולא פי׳ לכמה חדשים ממשכ׳ שם פ״ח דף קא ע״ב וכדמפר׳ לה ורב יהודה שם להודיע קאמר וכפירש״י שם
(ח) ז) שם במשנה וכדמפרש לה רב יהודה הכי קאמר וכו׳
(ו) המשכי׳ בית לחבירו סתם אינו יכול להוציאו כו׳ – נ׳ דהאי סתם ל״ד קאמ׳ דאל״כ אחר יום א׳ או או פחו׳ יכול להוציאו כשיאמ׳ המשכי׳ שאין דעתו הי׳ על יות׳ דקרקע בחזקת בעליה עומדת וראי׳ לזה ממ״ש מור״ם בהג״ה ר״ס רי״ב דאומ׳ ידור פלוני בבית זה ולא קצב לו זמן אפי׳ שעה אחת במשמע משמע דה״ה בשכירו׳ יד השוכ׳ על התחתונ׳ וכמ״ש בשם ת׳ הרא״ש אלא ר״ל שהשכי׳ לו וא״ל אתה תתן לי בעד שכירו׳ ביתי כל חדש כך וכך דאז השוכ׳ סומך ע״ז דיקח שכירתו כל חדש ולא יוציאנו מ״ה צריך להודיע ל׳ יום מקודם וכ״כ המ״מ בביאו׳ דברי הרמב״ם הללו שם בפ״ו דשכירו׳ ע״ש ודוקא בסתם משא״כ כשהוא לזמן ידוע יכול להוציאו אף בו ביום בלא הודעה רמב״ם שם:
(ז) בד״א בימות החמה כו׳ – נ׳ דה״ק בימות החמ׳ מיום שבא וא״ל צא מביתי הב״ד א״ל צריך שתניחהו לדור בו עוד ל׳ יום שבתוך זה הזמן יבקש לו מקום אחר לדור בו והיינו דוקא כשבא להוציאו בימות החמה אז אין נותנין לו זמן יות׳ מל׳ יום ואח״כ יצא אבל כשבא להוציאו בימות הגשמי׳ אז אין אומרי׳ שיניחו לדור בו עוד ל׳ יום אלא א״ל שצריך שיניחו לדור בו עד הפסח וימות הגשמי׳ מתחילין מתחלת חג הסוכות ואין יכול להוציאו מביתו אא״כ הודיעו ל׳ יום קודם חג הסוכות שיצא שבהודע׳ ל׳ יום קודם התחל׳ ימי הגשמים ודאי סגי וע״ז מסיק וכ׳ שאם לא הודיעו ל׳ יום קודם התחלת חג הסכות אפי׳ אינו חסר אלא יום א׳ הוי דינו כאילו לא הודיעו קודם לכן כלל וצריך להניחו לדור בביתו עד הפסח והטע׳ דבימי הגשמי׳ קשה על האדם לטלטל נפשו מבית לבית ודרך בני אדם לשכור דירה א׳ לכל ימי הגשמים ומ״ה אין דירה מצויה לשכו׳ באמצע ימי הגשמי׳:
(ב) (ס״ה לחבירו בסתם) פי׳ כך וכך לחדש ולא פי׳ לכמה חדשים כפי׳ המ״מ ונ״ל דאם לא אמר כלום רק אני משכיר לך בית זה מסתמא אדעתיה דמנהגא באותו העיר השכיר לו וה״ל כקוצץ זמנו קבוע כמ״ש בס״ח וסמ״ע ס״ק ד׳ באומר סתם אני משכיר לך הוי כמו ידור פלוני כו׳ דסגי אפי׳ ביום א׳ ולפעד״נ דשאני שכירות דמסתמא שוכר כמנהג העיר:
(ז) המשכי׳ בית לחברו סתם א״י להוציאו בו׳ – כ׳ הסמ״ע נראה דהאי סתם ל״ד דא״כ אחר יום א׳ או פחות יכול להוציאו כו׳ וראי׳ לזה ממ״ש מור״ם בהג״ה לעיל סי׳ רי״ב דהאומ׳ ידור פלוני בבית זה ולא קצב לו זמן אפי׳ שעה א׳ במשמע כו׳ עכ״ל אין משם ראי׳ דהתם נתן לו מעצמו אבל בשוכ׳ מחברו סתם לדירה מסתמא אינו שוכר פחות מל׳ יום ואין לדמות הענינים זה לזה דהא קי״ל סתם הלוא׳ ל׳ יום וסתם שאלה מיד כדלקמן ר״ס שמ״א והכי אמרי׳ ברפ״ק דר״ה (דף ז׳ ע״ב) המשכי׳ בית לחברו ואמר לשנה זו אינו פחות מל׳ יום ואפי׳ למ״ד יום א׳ בשנה חשוב שנה שאני הכא דלא טרח אינש למיגר ביתא לבציר מתלתין יומין וכן משמע מפירש״י בפ׳ השואל דף ק״א ע״ב וז״ל ובשוכר סתם קאמר ואשמועינן דהשוכר סתם ולא פי׳ זמן הוי שכירות ל׳ יום כו׳ ואע״ג דרש״י פי׳ כך בס״ד דש״ס מ״מ משמע בש״ס דלא הדר בה מהך דסתם שכירות ל׳ יום וכן משמע מדברי הרמב״ם פ׳ שביעי מה׳ שכירות והמחב׳ לקמן ר״ס שי״ז וכמ״ש ע״ש (הג״ה וע״ל סי׳ רי״ב שהניח מחז״ל דברי הר״ב מור״ם בצ״ע וכ׳ שמדברי המרדכי מוכח שקנהו לגמרי לעולם לדירה) וממ״ש המ״מ בביאור דברי הרמב״ם הללו פ״ח דשכירות וז״ל ופי׳ סתם כגון ששכרו בכך וכך לחדש ולא פי׳ לו כמה חדשים כו׳ ג״כ אין ראיה דלא אתא אלא לאפוקי אם פי׳ לו לכמה חדשים דאז מוציאו מיד בלא הודעת ל׳ וכמ״ש הרמב״ם והמ״מ אח״כ וכדלקמן ס״ח ועכ״פ הוכרח להזכי׳ זמן דהיינו בכך וכך לחדש דאל״כ אין שייך שכירות דא״א להזכי׳ שכירות בלא זמן אבל אה״נ אלו שכרו בכך וכך לשבוע אע״פ שהודיעו ל׳ יום מקודם שנכנס לדור בו צריך לדור בו ל׳ יום ודוק ועיין בתשובת ר״מ אלשיך סי׳ קי״ז ובתשובו׳ רשד״ם סי׳ רפ״ו.
(ו) סתם – נראה דהאי סתם ל״ד קאמר דא״כ אחר יום אחד או פחות יכול להוציאו כשיאמר המשכיר שלא היה דעתו ליותר דקרקע בחזקת בעליה עומדת וראיה לזה ממ״ש הרמ״א בהג״ה ר״ס רי״ב דהאומר ידור פלוני בבית זה ולא קצב לו זמן במשמע אפילו שעה אחד ומשמע דה״ה בשכירות יד השוכר על התחתונה אלא ר״ל כמ״ש הה״מ בביאור דברי הרמב״ם הללו כגון שהשכיר לו בכך וכך כל חדש מש״ה צריך להודיע שלשים יום מקודם ע״ש ודוק׳ בסתם משא״כ כשהוא לזמן ידוע יכול להוציאו אף בו ביום בלא הודעה ש״כ הרמב״ם שם עכ״ל הסמ״ע אבל הש״ך השיג ע״ז וכתב דמסימן די״ב אין ראיה דהתם נתן לו מעצמו אבל בשוכר מחבירו סתם לדיר׳ מסתמא אינו שוכר בפחות מל׳ יום ואין לדמות הענינים זה לזה דהא קיי״ל סתם הלואה ל׳ יום וסתם שאלה מיד כדלקמן ר״ס שמ״א והכי אמרינן בפ״ק דר״ה המשכיר בית לחבירו ואמר לשנה זה כו׳ ע״ש ובתשובת ר״מ אלשיך סי׳ י״ז ובתשובת רשד״ם סי׳ רפ״ו:
(יד) עד שיודיעו ל׳ יום כו׳ – וכ״ד רש״י וע״ש ד״ה להודיע כו׳ דלא כראב״ד. וכ״ה פי׳ דמתני׳ מן החג כו׳. ר״ל בין מחג כו׳ בין בימות החמה צריך להודיע שלשים יום מעיקרא דאל״כ בימות החמה ל״ל מדקתני בימות הגשמים א״י מן החג דמיותר הוא וע״כ צ״ל דא״י להוציאו מן החג עד הפסח כלל והדר קאמר ל׳ יום וע״כ צ״ל קודם החג. וע״כ בימות החמה כפשטיה. וז״ש בסיפא ובכרכים אחד ימות כו׳ דמ׳ דרישא איירי נמי מימות החמה:
(ג) [שו״ע] המשכיר. נ״ב המשכיר בית עד הגשמים עד שתירד רביעה שניי׳ מתני׳ פ״ט דשביעית. ועיין יו״ד סי׳ ר״כ סי׳ י״ח. וצ״ע על השמטת הרמב״ם והטור וש״ע:
המשכיר בית לחברו סתם וכו׳ – נ״ב: הנה ראיתי במחנה אפרים ה׳ שכירות סי׳ ט׳ שחקר בדין שוכר בית לחברו ובתוך פסח סי׳ תמ״ח בחלק הנרשם צ״ה דקל״ג עיי״ש דרך אגב השייך לכאן אם אזכה לסדרו על נכון בעזה״י:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרחכמת שלמההכל
 
(ו) קָבַע לוֹ שְׁלֹשִׁים יוֹם לִפְנֵי הֶחָג, אִם נִשְׁאַר מֵהַשְּׁלֹשִׁים יוֹם אֲפִלּוּ יוֹם אֶחָד, אֵינוֹ יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ עַד מוֹצָאֵי הַפֶּסַח, וְהוּא שֶׁיּוֹדִיעוֹ שְׁלֹשִׁים יוֹם מִקֹּדֶם. בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, בָּעֲיָרוֹת; אֲבָל בִּכְרַכִּים, אֶחָד בִּימוֹת הַחַמָּה וְאֶחָד בִּימוֹת הַגְּשָׁמִים, צָרִיךְ לְהוֹדִיעוֹ שְׁנֵים עָשָׂר חֹדֶשׁ מִקֹּדֶם. וַחֲנוּת, בֵּין בִּכְרַכִּים בֵּין בָּעֲיָרוֹת, צָרִיךְ לְהוֹדִיעוֹ י״ב חֹדֶשׁ מִקֹּדֶם. {וּבַחֲנוּת שֶׁל נַחְתּוֹמִין וְצַבָּעִין, צָרִיךְ לְהוֹדִיעוֹ ג׳ שָׁנִים מִקֹּדֶם (טוּר).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם שכירות ו׳:ז׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם שכירות ו׳:ז׳
(ט) ח) שם ברמב״ם מימרא דרב אסי שם
(י) ט) שם במשנה
(יא) י) שהוא מקום שווקים והכל נמשכים שם לדור והבתים אינם מצוים לשכור רש״י
(יב) כ) שהחנוני מקיף לחברו אם ילך למקום אחר לא ידעו אנה ימצאוהו
(יג) ל) פסק רשב״ג שם במשנה וכ״כ הרי״ף והרא״ש וכ׳ ה״ה שהרמב״ם לא פסק כרשב״ג וכ״כ בעיטור וכ׳ הב״י שכדברי הרי״ף והרא״ש נקטינן ובסבד״ה כ׳ ומיהו בזמה״ז חזינן דסגי להו ביב״ח ואפש׳ שמטעם זה השמיט הרמב״ם להא דרשב״ג ולע״ד היה ראוי לכתוב הגה זו בשם י״א
(ח) והוא שיודיעו שלשים יום מקודם – עפ״ר שם כתבתי דנ״ל הטעם כיון דלא הודיעו שלשים יום שלימים קודם החג ה״ל כאלו לא הודיעו כלל ומ״ה צריך להודעה חדשה שלשים יום קודם זמן יציאתו בתחלת ימות החמה ועמ״ש בדריש׳ מזה יות׳:
(ט) אבל בכרכי׳ כו׳ – דבכרכי׳ שכיחים בני אדם יות׳ וצר להם המקו׳ וקשה למצו׳ דירה לעת שירצו:
(י) ובחנות כו׳ – הטעם שהחנונים יושבי חנות דרכם להקיף להקונים מהן זמן רב וכשיבאו לשלם באים על פתח החנות לשלם לו וכשיצא משם לדור במקום אחר לא ידעי אנה ימצאוהו ומ״ה נותנין לו זמן י״ב חדש ובתוך זה הזמן יגבה חובו שהקיף לעבר ומה שימכור בהקפה מכאן ולהבא יודיע להקוני׳ שיבאו לשלם לו לאחר זמן זה במקו׳ פלוני ואי לא יעשה כן איהו אפסדא אנפשיה ובחנות נחתומין ושל צבעין שמקיפין לזמן ארוך יות׳ נותנים לו זמן לגבות הקפותיהן ג׳ שנים מקודם:
(ז) שיודיעו – הטעם כיון דלא הודיעו ל׳ יום שלמים קודם החג ה״ל כאילו לא הודיעו כלל ומש״ה צריך להודעה חדש׳ ל׳ יום קודם זמן יציאתו בתחלת ימות החמה סמ״ע:
(טו) קבע כו׳ – קבע זו איני יודע מהו וקשה להולמו וגם מ״ש בתחלה קבע למ״ד יום ואח״כ כ׳ אם נשאר כו׳ ועוד שכ׳ והוא שיודיעו כו׳ ל״ל הא הודיעו מעיקרא וע׳ דרישה ועוד בס״ה שכ׳ אבל בימות כו׳ לא כ׳ ל׳ יום קודם החג ולא כ׳ שיודיעו ל׳ יום קודם פסח והנה הטור נמשך ג״כ אחר הרמב״ם אבל נ״ל ברור כי ט״ס ברמב״ם וכצ״ל המשכיר בית כו׳ אבל כו׳ ועד הפסח אא״כ הודיע לו שלשים כו׳ ואם נשאר כו׳ ר״ל שלא הודיעו בט״ו אלול אז אין להוציאו והוא שיודיעו כו׳ ר״ל אם לא הודיעו מתחלה כלל והכלל שבקום תיבת קבע צ״ל אא״כ הודיעו:
(טז) ובחנות כו׳ – עבד״ה מיהו כו׳ ואפשר כו׳:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(ז) כְּשֵׁם שֶׁהַמַּשְׂכִּיר חַיָּב לְהוֹדִיעוֹ, כָּךְ הַשּׂוֹכֵר חַיָּב לְהוֹדִיעוֹ מִקֹּדֶם שְׁלֹשִׁים יוֹם בָּעֲיָרוֹת, אוֹ מִקֹּדֶם שְׁנֵים עָשָׂר חֹדֶשׁ בִּכְרַכִּים, כְּדֵי שֶׁיְּבַקֵּשׁ שָׁכֵן וְלֹא יִשָּׁאֵר בֵּיתוֹ פָּנוּי; וְאִם לֹא הוֹדִיעוֹ, אֵינוֹ יָכוֹל לָצֵאת, אֶלָּא יִתֵּן הַשָּׂכָר. {הַגָּה: אוֹ יַעֲמִיד לוֹ אַחֵר בִּמְקוֹמוֹ. וְאִם רוֹצֶה לְהַעֲמִיד אָדָם שֶׁאֵינוֹ הָגוּן, אֵין הַמַּשְׂכִּיר צָרִיךְ לְקַבְּלוֹ (בֵּית יוֹסֵף). וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן שט״ז.}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם שכירות ו׳:ח׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם שכירות ו׳:ח׳
(יד) מ) שם ל׳ הרמב״ם שם פ״ו ד״ח ברייתא שם וכתב ר״ה ופי׳ רבינו ז״ל שזמני הודעת השוכר למשכיר שוין לזמני הודעת המשכיר לשוכ׳ ופשוט הוא
(טו) נ) וביאר שם אפי׳ אין המשכיר דר אצל אותו בית איכא למקנה בשינוי דעתא בשעת גביית השכירות והרמב״ם בפ״ה ד״ה כ׳ אם יש בני בית כמנין בני ביתו אבל אם היו ארבעה לא ישכור להם והראב״ד השיגו שם יש בדורינו אומרי׳ יש ב״א שמחריבים הבית בדירתם
(יא) כך השוכר חייב להודיעו כו׳ – הב״י מסיק וכ׳ דהחנוני היושב בחנו׳ אינו יכול לצאת אא״כ יודיעו לבעל החנו׳ י״ב חודש מקודם כדי שבעל החנות יבקש לו חנוני אחר שישכו׳ ממנו חנותו דאותו חנוני לא יצא מהחנו׳ שהי׳ יושב בה עד שיגב׳ תחלה הקפותיו וזמן לזה הוא י״ב חודש וכנ״ל:
(יב) ה״ג ל׳ יום בעיירו׳ או מקודם כו׳ – וכן הוא שם ברמב״ם:
(ג) (ס״ז אדם שאינו הגון) נ״ל אפי׳ אדם הגון אלא שהוא שונאו א״צ לקבלו מדאצטריך למיכתב בסעיף ט׳ דאין להוציאו בשביל שהוא שונאו משמע בכה״ג שא״צ לקבצו:
(יז) שלשים כו׳ או כו׳ – כמו במשכיר וז״ש כשם ועבה״ג:
(יח) או כו׳ – כמו בספינה ע״ט ב׳ וער״ס שי״ו:
(ד) א״י לצאת אלא יתן השכר – כ׳ בספר שער משפט וז״ל מפשטא דלישנא משמע דאף שיצא מהבית חייב ליתן השכר ומוציאין מידו בב״ד וקשה טובא מהא דכתב הרב בסי׳ שסג ס״ו בהגה מיהו אם לא הי׳ דר בו אלא שגזלו ממנו פטור לשלם השכירות והוא מדברי הרא״ש פ׳ כיצד הרגל כו׳ ובע״כ צ״ל דמ״ש הט״ו א״י לצאת אלא יתן השכר היינו דאינו יוצא ידי שמים עד שישלם ומשמתין אותו על כך דכל הגרמות משמתין אותו עד דמסלק הזיקא כמבואר בסי׳ נה ס״א בהגה ובסי׳ קעה ס״מ אבל אם יצא מהבית ולא הודיעו אין מוציאין ממנו בב״ד דאינו אלא גרמא דפטור ולפ״ז נראה דה״ה בההיא דסעיף י״ד מקום שנוהגין כו׳ עד הדין עם שמעון היינו נמי דשמעון יכול לעכב עליו שלא לצאת מהבית וחייב לשלם דגרמא בניזקין אסור ומשמתין ליה עד דמסלק הזיקא אבל מ״מ היכא שעבר ויצא מהבית לאחר חודש א׳ אין מוציאין מידו בב״ד כו׳ וכמדומה שהאידנא אין דנין כן ומ״ש נ״ל עיקר עכ״ל ע״ש. ולע״ד לא נראה כן עיין בנ״צ מ״ש בזה:
(ה) או יעמיד לו אחר במקומו – עי׳ בנה״מ שכתב דכאן שייך ציון של הש״ך סק״ח מה שרמז לעיין בתשובת מהרא״ן ששון פי׳ רח דשם כתב המהר״א ששון שאם השוכר כבר הקדים השכר שא״י להעמיד אחר במקומו ע״ש. הנה דברי מהר״א ששון אלו הביאם המל״מ פכ״ג מה׳ מכירה דין ח׳ ופ״ה מה׳ שכירות דין ה׳ ע״ש אבל אין דין זה מוסכם כמש״ל סי׳ ריב ס״ו סק״ו ולקמן סימן שטז ס״א סק״ב וע״ש:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ח) אִם שָׂכְרוֹ לִזְמַן קָצוּב, כֵּיוָן שֶׁכָּלָה הַזְּמַן יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ מִיָּד, אֲפִלּוּ כָּלָה הַזְּמַן בְּאֶמְצַע יְמוֹת הַגְּשָׁמִים.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(טז) ס) ל׳ הטור ס״ז ירו׳ כתבוהו הרי״ף והרא״ש בפ׳ השואל וכ״כ הרמב״ם פ״ו ד״ו וכ׳ ה״ה שכ״נ גם מגמ׳ שלנו שלא אמרו צריך להודיעו אלא במשכיר סתם אבל לזמן ידוע לא וכ״כ הגאונים
(יג) יכול להוציאו מיד – והוא הדין דהשוכר יצא מיד בלי הודעה להמשכי׳ והטע׳ דהרי ידעו שיכל׳ הזמן והוי להו לדבר זה עם זה או עם אחרים באופן שידעו מקום דירתם מסוף הזמן והלא׳:
(ח) אם שכרו לזמן קצוב כו׳ – עיין בתשובת מהרא״ן ששון סי׳ כ״ח.
(ח) מיד – וה״ה דהשוכר יצא מיד בלי הודע׳ להמשכיר והטעם דהרי ידעו שיכלה הזמן וה״ל לדבר זה עם זה או עם אחרים באופן שידעו מקום דירתם מסוף הזמן והלאה ועיין בתשובת מהר״א ששון סי׳ כ״ח:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבהכל
 
(ט) מַה שֶּׁאָמַרְנוּ שֶׁאֵין הַמַּשְׂכִּיר יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ וְלֹא הַשּׂוֹכֵר יָכוֹל לָצֵאת עַד שֶׁיּוֹדִיעֶנּוּ מִקֹּדֶם, אִם הוּקְרוּ הַבָּתִּים יֵשׁ לַמַּשְׂכִּיר לְהוֹסִיף עָלָיו, וְלוֹמַר לַשּׂוֹכֵר: אוֹ שְׂכֹר בְּשָׁוְיָהּ אוֹ תֵּצֵא; וְכֵן אִם הוּזְלוּ הַבָּתִּים יֵשׁ לַשּׂוֹכֵר לִפְחוֹת הַשָּׂכָר, וְלוֹמַר לַמַּשְׂכִּיר: אוֹ שְׂכֹר לִי כְּשַׁעַר שֶׁל עַכְשָׁיו אוֹ הֲרֵי בֵּיתְךָ לְפָנֶיךָ. מִיהוּ, דַּוְקָא דְּהִתְנוּ הָכִי מִקֹּדֶם הַזְּמַן, וְאַף עַל פִּי שֶׁעָבַר זְמַן הוֹדָעָה; אֲבָל אִם עָמְדוּ בִּסְתָם, מִסְתָמָא דַעְתָּם הָיָה עַל הַשָּׂכָר הָרִאשׁוֹן. {הַגָּה: וְכֵן אִם שָׂכְרוֹ לִזְמַן קָצוּב, אַף עַל פִּי שֶׁנִּתְיַקְּרוּ הַבָּתִּים אוֹ הוּזְלוּ, אֵינָן יְכוֹלִין לְשַׁנּוֹת רַק כְּפִי שֶׁהִתְנוּ (הָרא״ש כְּלָל א׳). מִי שֶׁשָּׂכַר בַּיִת לַחֲבֵרוֹ, וְהָיָה אוֹהֲבוֹ וְנַעֲשָׂה שׂוֹנְאוֹ, אֵין יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ מִן הַבַּיִת. וְאִם אָמַר לֵהּ מִתְּחִלָּה שֶׁאֵינוֹ מַשְׂכִּיר לוֹ רַק מִשּׁוּם שֶׁהוּא אוֹהֲבוֹ, וְנַעֲשָׂה שׂוֹנְאוֹ, יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ (נִמּוּקֵי יוֹסֵף פֶּרֶק הַשּׁוֹאֵל דף נ״ט ע״א מִדָפֵּי הרי״ף ד״ה כְּאַרְיָא אַרְבָּא).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם שכירות ו׳:ט׳
(ט) {ט} ומה שכתב וכשם שאינו יכול להוציאו אם לא הודיעו כך אם בא להוסיף עליו בשכירות אין שומעין לו בד״א בשלא נתייקרו שכירות הבתים אבל נתייקרו שכירות הבתים יכול לומר לו בסוף כל ל׳ ול׳ או צא או תוסיף בשכירות כפי מה שנתייקרו אע״פ שלא הודיעו בס״פ השואל א״ר הונא ואם בא לרבות בדמים מרבה ופרש״י אם בא ב״ה להרבות לו בדמי השכר מרבה משיגיע זמנו ואפי׳ לא הודיעו א״ל ר״נ האי לינקטיה בכובסיה דלישבקיה לגלימיה הוא לא צריכא דאייקר בתי.
וכתב הר״ן מיהו דוקא דאתנו הכי קודם זמן ואע״פ שעבר זמן הודעה הא עמדו בסתם מסחמא דעתם היה על השכר הראשון וכ״כ הריב״ש בסי׳ תע״ה בשם רבינו האי וכ״כ הרשב״א בתשובה וז״ל כל האומר אני משכיר לך בית זה בכך וכך לשנה כל שיעמוד שם אינו חייב אלא לפי אותו סך בלבד ואפילו אייקור בתי שלא לשנה אחת בלבד השכירה לו אלא כך אמר ליה כל זמן שתעמוד שם ולא אוציאך משם תעלה לי כך וכך בכל שנה ולא עוד אלא אפי׳ בא להוציאו משם משנה ראשונה ואילך אינו רשאי אלא אם כן הודיעו הזמן הקצוב בגמרא בימות החמה ובימות הגשמים:
וכתב הרא״ש בתשו׳ כלל צ״ב שאם השכירו לזמן ידוע אינו יכול להרבות אפילו נתייקר שער הבתים:
[בדק הבית: ועיין עוד שם:]
ומה שאמר וכן אם הוזלו יכול השוכר לומר למשכיר או השכר לי כשער של עכשיו או אצא כן כתב הרמב״ם ז״ל בפרק ו׳ מהלכות שכירות ופשוט הוא שלא יהא כח השוכר גרוע מכח המשכיר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) אם בא להוסיף פי׳ אם בא המשכיר להוסיף על השוכר:
אבל אם נתייקרו כו׳ גמ׳ שם:
אע״פ שלא הודיעו כו׳ ודוקא דאתני הכי כל ל׳ יום קודם שדר בה אבל אי כבר דר בה לא יכול להוציא מידו טפי מאשר קצבו ראשונה ר״ן ועיקר החידוש דאשמועינן הוא שאפי׳ לא הודיעו כן ל׳ יום קודם לכן:
רמב״ם שכירות ו׳:ט׳
(יז) ע) ל׳ הרמב״ם שם. מימרא דרב הונא וכו׳ לא צריכא דאייקר בתי וכתב ה״ה ממילא כשהוזל שאין כח השוכר גרוע מכח המשכיר ופשוט הוא
(יח) פ) ב״י בשם הר״ן וכ״כ הרשב״א בתשו׳ מחס״ב
(יט) צ) גם המחבר כתבו לדין זה בסמוך וכ׳ הסמ״ע שאגב שיטפי׳ לא ראהו מוהרמ״א ז״ל
(יד) דהתנו הכי קודם הזמן כו׳ – פי׳ שהבע״ה יאמר להשוכר מכאן והלא׳ אם תרצ׳ לדור בביתי צריך אתה ליתן לי כך וכך לחדש כפי מה שנתיקרו הבתי׳ ואם לא תרצה ליתן לי כ״כ צא מיד וא״צ ליתן לו זמן ל׳ יום וז״ש אע״פ שעבר זמן ההודע׳ פי׳ שעברו הל׳ יום שצריכין להודיע המשכיר להשוכר שיצא יכול זה לו׳ לו צא מיד או תן שכירו׳ כפי שער היוקר שהוא לע״ע אבל אם כבר דר בו אין יכול להוציאו מידו כפי היוקר דלמפרע וז״ש אבל עמדו בסתם כו׳:
(טו) וכן אם שכרו לזמן קצוב כו׳ – גם המחבר בעצמו כ׳ דין זה מיד אחר זה בס״י ע״ש ואגב שיטפ׳ לא ראהו מור״ם ז״ל:
(ד) (ס״ט) (ונעשה שונאו) נ״ל דהיינו דוקא דגרם השנאה הוא בפשיעת השוכר וכעין ההוא דפ׳ השואל בההיא איתתא דיהבא דוכתא לההוא גברא שיניח שם יינו ע״מ שיקדשה והדר שדר לה גט ע״ז אמרינן שם כאשר עשה כן יעשה בו משמע דאי לא הוי הוא הפושע לא היתה האשה יכולה להוציא היין:
(ט) מה שאמרנו כו׳ – עיין בתשו׳ ן׳ לב ס״ד דף ע״ד.
(י) וכן אם שכרו לזמן קצוב כו׳ – גם המחב׳ בעצמו כ׳ דין זה מיד אח״ז בס״י ע״ש ואגב שיטפא לא ראהו מור״ם ז״ל עכ״ל סמ״ע ולפע״ד ראהו וחדש כאן דקאי אדברי המחבר שכתב ואע״פ שעבר זמן כו׳ ר״ל שאע״פ ששכרו לזמן ודר בו אחר הזמן בסתם אע״פ שנתייקר או הוזל א״י לשנות ליתן בעד מה שדר יותר מהזמן כפי היוקר וכ״כ הריב״ש סי׳ תע״ה בשם תשובת רשב״א ודוק.
(ט) וכן – חידש הרמ״א בזה לומר דאע״פ ששכרו לזמן ודר בו אחר הזמן בסתם אע״פ שנתייקר או הוזל א״י לשנות ליתן בעד מה שדר יותר מהזמן כפי היוקר וכ״כ הריב״ש סי׳ תע״ה בשם תשובת רשב״א וקאי הרמ״א אדברי המחבר שכת׳ ואע״פ שעבר זמן כו׳ ודוק. עיין בתשובת ן׳ לב ס״ד דף ע״ד. ש״ך:
(יט) מיהו דוקא כו׳ – כמ״ש הרי״ף והרא״ש בפ״ק דקדושין בשם התוספתא וכמש״ל סי׳ רכ״א וכ״ש בכה״ג וכמ״ש בספ״ט דכתובות שע״מ כן קיימה ועתוס׳ שם:
(כ) ואם אמר כו׳ – גמ׳ שם ההוא גברא כו׳ דדמית כו׳ ודוקא כה״ג משא״כ ברישא וז״ש שם כאשר עשה כן כו׳ ול״ל הא בלא״ה משום דדמית כו׳ אלא דוקא כה״ג שהטעה אותה:
(ד) [ש״ך אות י] בסתם אעפ״י. נ״ב עיין ש״ך סי׳ של״ג ס״ק מ״ד ועיין מחנה אפרים סי׳ י״א:
(ו) ונעשה שונאו יכול להוציאו – עיין בתשובת שבו״י ח״ג סימן קעט באחד שהוצרך מאד למעות להתפרנס מהם והשכיר את ביתו לאחר ועשה עמו תנאי שיתן לו מיד סך מה על שכירותו על כמה שנים כדי שיוכל לישא וליתן עם המעות והוא עצמו ידור בבי עקתא ואח״כ נודע הדבר לגוי בע״ח של המשכיר ועיקל המעות של השכירות והמשכיר אינו רוצה לצאת מהבית וטוען כיון שאינו יכול ליטול המעות אינו רוצה להשכיר גם אומר כי השוכר עצמו גילה הדבר להבע״ח והשוכר כופר שלא גילה הדבר ושאל השואל מה דינו והשיב נ״ל פשוט דהדין עם המשכיר פשיטא אם יש לברר שהשוכר גילה הדבר להבע״ח שהשכירות בטל אף דמבואר בסימן שפח סי״ב בהגה דכל כה״ג לא מקרי מסור מ״מ רעה גדולה עשה ובודאי אדעתא דהכי לא השכיר לו שיעשה לו רעה גדולה כזו ויותר מזה מצינו בסי׳ שיב ס״ט בהגה דאם השכיר לו בשביל שהוא אוהבו ונעשה שונאו השכירות בטל וכ״ש בזה דדמי ליה כארי אורב לגלות מסתורין אלא אפילו אם נעשה העיקול שלא בידיעת השוכר ג״כ השכירות בטל אף שהוא נאנס ואונס רחמנא פטריה מ״מ המשכיר ג״כ פטור דאין לחייבו לאחר בשביל אונסו וכ״כ הש״ך בס״ס כ״א וכ״פ בתשובת צ״צ סימן לט וע׳ בח״מ סי׳ רז ס״ג דבמוכר קרקעותיו מהני גילוי דעתו י״ל דה״ה במשכיר קרקעותיו מהני ג״ד וכנ״ל עכ״ל:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(י) בַּמֶּה דְּבָרִים אֲמוּרִים, שֶׁהִשְׂכִּירוֹ סְתָם. אֲבָל אִם הִשְׂכִּירוֹ לִזְמַן יָדוּעַ, אַף עַל פִּי שֶׁנִּתְיַקְּרוּ הַבָּתִּים אוֹ הוּזְלוּ, אֵינָם יְכוֹלִים לֹא לְהוֹסִיף וְלֹא לִגְרֹעַ.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כ) ק) ב״י בשם תשו׳ הרשב״א מחס״ב ושכ״כ הרא״ש בתשו׳ כלל א׳ סי׳ ו׳ וביאר הרשב״א שם שאם א״ל אני משכי׳ לך בית זה בכך וכך לשנה וכו׳ אם בא להודיעו משנה ראשונ׳ ואילך אינו רשאי אא״כ הודיעו הזמן הקצוב הנז׳ בגמ׳ וכו׳ ומבואר לעיל בסעיף ה ו
(יא) ולא לגרוע – ואם מת השוכ׳ ורוצים היורשים לחזור ע״ל סי׳ של״ד.
(י) להוסיף – ואם מת השוכר ורוצים היורשים לחזור ע״ל סי׳ של״ד. שם:
(כא) בד״א כו׳ – כמש״ל דשכירות ליומיה ממכר הוא:
(ז) אע״פ שנתיקרו הבתים – עיין בנ״צ במעשה בא׳ שהשכיר דירה לחבירו בביתו על עצים של בעה״ב ובאמצע השנה נתייקרו העצים יותר מכפל ורצה בעה״ב לחזור מהמקח כו׳ ע״ש מ״ש בזה:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(יא) נָפַל בֵּית הַמַּשְׂכִּיר שֶׁהָיָה דָר בּוֹ, הֲרֵי זֶה יָכוֹל לְהוֹצִיא הַשּׂוֹכֵר מִבֵּיתוֹ, וְאוֹמֵר לוֹ: אֵינוֹ בָּדִּין שֶׁתִּהְיֶה אַתָּה יוֹשֵׁב בְּבֵיתִי עַד שֶׁתִּמְצָא מָקוֹם וַאֲנִי מֻשְׁלָךְ בַּדֶּרֶךְ, שֶׁאֵין אַתָּה בַּעַל זְכוּת בְּבַיִת זֶה יוֹתֵר מִמֶּנִי. וְדַוְקָא בְּשׂוֹכֵר סְתָם, אֲבָל בְּשׂוֹכֵר לִזְמַן יָדוּעַ אֵינוֹ יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ תּוֹךְ זְמַנּוֹ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
רמב״ם שכירות ו׳:ט׳
(י) {י} {יא} נפל בית המשכיר שהיה דר בו יכול להוציאו לסוף שלשים יום אף על פי שלא הודיעו אבל אם נתן המשכיר ביתו לאחר במתנה או מכרו גם האחר אינו יכול להוציאו וכו׳ השיא את בנו וצריך הבית לבית חתנות וכו׳ אם היה יודע שבנו ישא לזמן פלוני והיה אפשר לו להודיעו אינו יכול להוציאו וכו׳ גם זה בס״פ השואל פשיטא נפל ליה ביתא א״ל לא עדיפת מינאי זבנה או אורתה או יהבה במתנה א״ל לא עדיפת מגברא דאתית מיניה כלליה לבריה חזינן אי אפשר לאודועי איבעי לי׳ להודיעו ואי לא אמר ליה לא עדיפת מינאי. ופרש״י נפל ליה ביתיה. למשכיר. א״ל. לשוכר: לא עדיפת מינאי. הואיל והגיע זמנו מוציאו וא״ל הלא אינך בא עלי אלא מחמת שלא הודעתיך ואתה אינך מוצא בית לשכור אף אני לא היה לי להודיעך שלא ידעתי שיפול ביתי ואני איני מוצא בית לשכור ולא טוב שתדור אתה בפנים ואני בחוץ: זבנה לאחר. האי משביר או אורתה או יהבה במתנה: א״ל. שוכר לזה שקנאה:
לא עדיפת מגברא דאתית מיניה. שמכרה לך כשם שהוא לא היה יכול להוציאני אף אתה אין כחך יותר ממנו: כלליה לבריה. השיא את בנו וצריך לבית חתנות.
וכתב הרשב״א בתשו׳ דהא דנפל ליה ביתא א״ל לא עדיפת מינאי במשכיר סתם הוא אבל בשקבע לו זמן לא עכ״ל.
וכ״כ ה״ה בשמו בפ״ו מהלכות שכירות וכן מוכח בירושלמי וכ״כ הרא״ש ונ״י כתב ידורו שניהן יחד:
ראובן שהשכיר ביתו לה׳ שנים ואם ירצה השוכר להשאר בבית עד תשלום עשר שנים לא אוכל אני והבא מכחי להוציאו כי אם לצרכי אם מכרה לאחר אין האחר יכול להוציאו אפי׳ לעצמו הריב״ש סימן רנ״ז:
כתב הריב״ש בסימן תק״י על מי שהשכיר קרקע לחבירו בקנין ובשטר והקדים לו השכירות והיה דוחה המשכיר לשוכר מיום אל יום מלמסור לו הקרקע וכראות השוכר כך א״ל אחר שאינך מוסר לי הקרקע החזר לי מעותי ועתה רוצה המשכיר להחזיר לו דמי השכירות ואומר שכבר נסתלק מהשכירו׳ ומחל אותו והשוכר אומר שלא נסתלק מהקרקע כיון שלא קנו מידו והשיב שהדין עם השוכר. דיני המשכיר בית לחבירו ונמצא שאינו שלו נתבארו בסימן שפ״ג. הדר בחצר חבירו שלא מדעתו נתבאר ג״כ בסימן הנזכר. ראובן שהשכיר ביתו ללוי לי׳ שנים ולוי השכיר ליהודה ואמר ראובן ליהודה מה אתה אתה עושה בתוך שלי מרדכי פרק חזקת. כתב המרדכי בריש בתרא המשכיר בית לחברו לזמן קצוב ובתוך הזמן רצה לבנותו אינו יכול לכופו לצאת ואפילו לבית יפה ממנו וכן אינו יכול לכופו להכניס בו פועלים לבנותו. מצאתי כתוב על ראובן שהיה דר בבית לאה ורצו להחזיק בקצת הבית ולא עלה בידו והיא טוענת שאינה יכולה לדור עמו שפיר טענה דדמי עלי כאריא ארבא ע״פ כל אלה התואנות והקינטורים שנעשו ביניהם אין אדם דר עם נחש בכפיפה. עו״ש מ״ש ראובן שלא יוכל לצאת בחורף וזמנו הוא בראש חודש אלול איני רואה דבריו דכיון דימים רבים הוא שטענה עמו לאה איבעי ליה למיחש שמא תוציאנו אף כי מר שמואל אמר לו שאין צריך להוציא מוחזק שלו מתחת ידו כיון דציית דינא הוא לפניו מ״מ לא פסק לו שזכה בבית:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) נפל בית המשכיר כו׳ גמרא שם סוף השואל:
יכול להוציאו זה מיירי כשלא קצב עמו לזמן ידוע תחלה אלא שכרו בכך וכך לחודש ואין שייך כאן לומר הו״ל להודיעו דמי ידע דיפול ביתו אבל ל׳ ימים הראשונים הו״ל כשכרו לזמן קצוב כי סתם שכירות היה ביניהם לחדשים וכמ״ש:
רמב״ם שכירות ו׳:ט׳
(כא) ר) ל׳ הרמב״ם פ״ו מה׳ שכירות ד״ט פשוט בגמ׳ בספ״ח דב״מ דף קא ע״ב
(כב) פי׳ אע״פ שלא הודיעו
(כג) ש) שכל שעה זמנו ואינו מחוסר אלא זמן ההודע׳ ה״ה
(כד) ת) כ״כ ה״ה שם בשם הרשב״א ושכן מוכח בירושלמי והב״י כתב שם בשם נ״י ידורו שניהם יחד
(טז) יכול להוציא השוכר מביתו כו׳ – נראה דהיינו דוקא כשכבר דר בו ל׳ יום אבל בתוך ל׳ הראשונים לשכירתו כיון דאין שכירות פחות מל׳ יום ה״ל כהשכירו לזמן דכ׳ המחב׳ אחר זה מיד דאינו יכול להוציאו בתוך זמנו:
(יז) עד שתמצא מקום – כלו׳ שאמתין לך ל׳ יום בימו׳ החמה או עד חג הפסח בימות הגשמים עד שתמצא ותשתדל לך בזמן הזה מקום ואני אהי׳ מושלך בדרך בכל אלו הימים שתבקש לך דירה:
(ה) (סי״א יכול להוציא) פי׳ בשוכרו בסתם והיינו לכל חודש כמ״ש בסמוך בשם המ״מ מ״ה מיד שיכלה החודש א׳ או ב׳ יכול להוציאו אע״פ שלא הודיע מקודם דכיון דההודעה הוא תקנה וכאן שדוחיהו ע״י נפילת ביתו לא שייכא ההודע׳ אבל תוך ימי החדש אינו יכול לדחותו דאז הוא כקנוי לו ומיד שהתחיל יום א׳ בחדש מחויב להניחה עד סוף אותו החודש כמ״ש בסי״ד לענין שנה ובשכרו סתם ואמר כלום כבר כתבתי דאדעתא דמנהגא נתכוין כ״ז נ״ל ברור אף שבסמ״ע הזכיר כחן שדר בו ל׳ יום הראשונים אין נ״ל חילוק מן הראשונים לאחרים:
(יא) להוציא – נראה דהיינו דוק׳ כשכבר דר בו ל׳ יום אבל בתוך ל׳ יום הראשונים לשכירתו כיון דאין שכירות פחות מל׳ יום ה״ל כהשכירו לזמן דא״י להוציאו תוך זמנו. סמ״ע:
(כב) ודוקא כו׳ – כנ״ל בס״א אף שהתוס׳ ומרדכי חולקים כנ״ל:
(ה) [שו״ע] המשכיר שהי׳ דר. נ״ב וכן אם מחמת דחקו מכר ס״ת שלו או מחמת דחקו מכר בית שהשכיר לזה יכול להוציא מיד. הגמ׳:
(ו) [שו״ע] להוציאו ת״ז. נ״ב עיין תשובת שב יעקב חא״ח סי׳ ז׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(יב) נָתַן הַבַּיִת לִבְנוֹ לִשָּׂא בּוֹ אִשָּׁה, אִם הָיָה יוֹדֵעַ שֶׁבְּנוֹ נַעֲשֶׂה חָתָן בִּזְמַן פְּלוֹנִי וְהָיָה אֶפְשָׁר לוֹ לְהוֹדִיעוֹ מִקֹּדֶם וְלֹא הוֹדִיעוֹ, אֵינוֹ יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ. וְאִם עַכְשָׁיו נִזְדַּמְּנָה לוֹ אִשָּׁה וַהֲרֵי הוּא נוֹשְׂאָהּ מִיָּד, הֲרֵי זֶה יֵשׁ לוֹ לְהוֹצִיאוֹ; שֶׁאֵינוֹ בָּדִּין שֶׁיְּהֵא זֶה יוֹשֵׁב בְּבֵיתוֹ וּבֶן בַּעַל הַבַּיִת יִשְׂכֹּר בַּיִת שֶׁיַּעֲשֶׂה לוֹ חֲתוּנָה.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
רמב״ם שכירות ו׳:י׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם שכירות ו׳:י׳
(כה) א) שם ד״י ושם בגמ׳ מפורש
(כו) ב) נלע״ד פשוט שגם זה בשכרו סתם איירי דכל שעה זמנו הוא כמ״ש בסעיף דלעיל סעיף י׳
(יח) נתן הבית לבנו לישא בו אשה כו׳ – בטור כ׳ עוד ז״ל או שנתן ביתו לבנו וצריך אבי הבן את הבית לדור בו ושאם היה ידוע כו׳:
(יב) הבית – בטור כת׳ עוד ז״ל או שנתן ביתו לבנו וצריך אבי הבן את הבית לדור בו כו׳. שם:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(יג) מָכַר הַבַּיִת, אוֹ נְתָנוֹ אוֹ הוֹרִישׁוֹ, אֵין הַשֵּׁנִי יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ עַד שֶׁיּוֹדִיעוֹ מִקֹּדֶם ל׳ יוֹם, אוֹ מִקֹּדֶם י״ב חֹדֶשׁ. שֶׁהֲרֵי הַשּׂוֹכֵר אוֹמֵר לוֹ: אֵין כֹּחֲךָ יוֹתֵר מִכֹּחַ זֶה שֶׁזָּכִיתָ בְּבַיִת זֶה.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עהגהות ר׳ עקיבא איגרעודהכל
רמב״ם שכירות ו׳:י״א
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) אבל אם נתן המשכיר ביתו כו׳ שם בגמרא ור״ל הבית שהשכיר נתן והא דנקט תיבת אבל ה״פ אע״פ שנפל הבית לזה שנתן לו כיון שלמשכיר לא נפיל ליה ביתי׳ לרו עדיף מיניה. ודע שבגמרא איתא זבנה או אורתה או יהבה במתנה המשכיר ביתו לאחר כו׳ וכ״כ הרמב״ם בפ״ו ובש״ע סי״ג ורבי׳ שהשמיט תיבת הוריש אפשר משום דנלמד מלוקח דאם לוקח א״י להוציאו אע״ג דקיבל המוכר דמים ממנו כ״ש היורש והא דכתב או נתנו משום דהו״א כיון דהמקבל אינו חוזר ומקבל דבר מהנותן יוציאנו דומיא דטריפת פירות ושבח מהב״ח שבא ליטול ממנו השדה דהמקבל מתנה עדיף מלוקח מה״ט וכמש״ר בסי׳ קט״ו ובסי׳ קמ״ט:
רמב״ם שכירות ו׳:י״א
(כז) ג) שם דין י״א מפורש שם בגמ׳
(כח) פי׳ בעיירות כו׳ או י״ב חדש בכרכים כמ״ש לעיל סעיף ה׳ ו׳
(יט) או מקודם י״ב חדש – פי׳ בכרכים כמ״ש לעיל ס״ו:
(ז) [שו״ע] מכר הבית. נ״ב דוקא שקנה סתם. אבל אם אין הלוקח רוצה לקנות עד שיצא זה מהבית יצא בע״כ שלא עלה על דעת שימות ברעב הגהת מיי׳ ועיין תשובת רדב״ז סי׳ קמג:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עהגהות ר׳ עקיבא איגרהכל
 
(יד) מָקוֹם שֶׁנּוֹהֲגִין שֶׁיֵּשׁ לָהֶם רֹאשׁ שָׁנָה קָבוּעַ לִשְׂכִירוּת הַבָּתִּים, וּרְאוּבֵן שָׂכַר בַּיִת מִשִּׁמְעוֹן לְשָׁנָה אַחַת, וְאַחַר שֶׁכָּלְתָה הַשָּׁנָה נִשְׁאַר בַּבַּיִת חֹדֶשׁ אֶחָד וְלֹא דִבְּרוּ זֶה עִם זֶה כְּלוּם בִּשְׂכִירוּת שָׁנָה הַבָּאָה, וְרָצָה רְאוּבֵן לָצֵאת מֵהַבַּיִת וְשִׁמְעוֹן מְעַכֵּב עַל יָדוֹ שֶׁלֹּא לָצֵאת עַד תַּשְׁלוּם שָׁנָה שְׁנִיָּה, הַדִּין עִם שִׁמְעוֹן. {הַגָּה: שְׁנַיִם שֶׁהָיוּ דָרִים בְּבַיִת וְהָיוּ חוֹלְקִים עַל הַבַּיִת, וְאַחַר כָּךְ נִתְחַיֵּב אֶחָד בַּדִּין, צָרִיךְ לָצֵאת אֲפִלּוּ בְּאֶמְצַע הַחֹרֶף, אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא הוֹדִיעוֹ חֲבֵרוֹ מִקֹּדֶם (עַיֵּן בְּבֵית יוֹסֵף).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(יג) {יג} ששאלת בענין שכירות הבתים שיש ראשי שנים קבועים לשכירות הבתים וכו׳ הדין עם שמעון וכו׳ בתשובת הרא״ש כלל (צ״ב) [א׳] וכ״נ מדברי רש״י שכתבתי:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יג) ששאלת כו׳ כלל (צ״ב] [א׳] והכלל שבא לחדש בתשו׳ זו שכאשר היה הדין בימי התלמוד בל׳ יום מפני דשכירות בסתם הוא ל׳ יום כן הוא הדין בשנה במקום ששוכרים לשנה וכן נראה מדברי רש״י ב״י ולפ״ז נראה דאף דאם לא נכנס בדירתו בשנה זו כ״א שבוע אחד צריך לשלם לו שכירות שנה שלימה ולא נקט חודש בשנה אלא משום שהמעשה כך היה ומיהו א״צ להודיעו קודם התחלת השנה דאין דעתו לדור בו עוד כיון שהיה להם ראשי השנים קבועים והמשכיר ידע זה והו״ל ליתן לב לשאלו אם ירצה לדור בו גם אחר כלות שנה הראשונה וק״ל:
(כט) ד) טור סי״ג בשם תשוב׳ הרא״ש כלל א׳ סי׳ ז׳ ושכן נראה מפירוש רש״י שם דף ק״א ע״א
(ל) ה) המעשה הי׳ כך שם בתשו׳ והוא הדין פחות מזה אם אינו מוצא להשכירו עוד כמו שנתבאר בתשו׳
(לא) ו) וביאר שם דכיון דימים רבים הוא שטענ׳ עמו הי׳ לו למיחש שמא תוציאנו
(כ) נשאר בבית חדש א׳ כו׳ – נראה דל״ד חדש א׳ אלא אפי׳ יום א׳ שכל שנכנס בשנ׳ השניה קצת זמן מה חייב לשלם לו השוכר בעד כל השנה אלא שהמעשה כך היה והיא תשובת הרא״ש כתב׳ הטו׳ סי״ג ע״ש:
(כא) הדין עם שמעון – ז״ל הטו׳ דכיון דרגילין לשכו׳ הבתים לשנה כבר שכרו כל השוכרי׳ ולא ימצא להשכיר׳ והיה לו להודיעו איני רוצה לדור בביתך כ״א חדש וכיון שלא הודיעו סמך האחר עליו שידור בבית כמנהג העיר ששוכרים הבתי׳ לשנ׳ ונתחיי׳ בשכירו׳ שנה א׳ עכ״ל:
(כב) אע״פ שלא הודיעו חבירו מקודם – הטעם דה״ל למידע מעצמו דכשיתחיי׳ בדין לא יהיה ניחא לכשנגדו להחזיקו דדמיא עליה כארי׳ ארבא ועד כאן ג״כ לא החזיקו אלא עד שיצא זכותו לאור:
(ו) (סי״ד חדש א׳) כתב סמ״ע ואפילו יום א׳ ונלע״ד דהיינו דוקא שדרך אנשי העיר לצאת מבתי השכירות לבת י׳ אחרים ששנרו להם באותו היום ולא מעכבים עד אותו היום בבתים שדרו שם כבר אבל בלא״ה אין לחייבו בשביל אותו יום או יומים כיון שצריך להתעכב כן:
(יב) מקום שנוהגין כו׳ – עיין בתשובת רשד״ם סי׳ רצ״ו.
(יג) שמעון – ז״ל הטור דכיון דרגילין לשכור הבתים לשנה כבר שכרו כל השוכרים ולא ימצא להשכירו והיה לו להודיעו איני רוצה לדור בביתך כי אם חדש וכיון שלא הודיעו סמך האחר עליו שידור בבית כמנהג העיר ששוכרים הבתים לשנה ונתחייב בשכירות שנה אחת עכ״ל ועיין בתשו׳ רשד״ם סי׳ רצ״ו:
(כג) מקום כו׳ – דמסתמא ע״ד ראשונה נשאר שם וכנ״ל ס״ט מיהו כו׳ ובסי׳ קס״ג ס״ה בהג״ה מיהו כו׳ וסי׳ רכ״א בהג״ה:
(כד) שנים כו׳ – עבה״ג וכמ״ש בס״ו דבהודעה ראשונה שקודם החג סגי דמה שלא הוציאו מחמת שאינו יכול ה״ה כאן:
(ח) נשאר בבית חודש א׳ כו׳ – עסמ״ע דל״ד חודש א׳ אלא אפי׳ יום א׳ כו׳ ובט״ז כתב דדוקא אם דרך אנשי העיר לצאת מבתי השכירות לבתים אחרים ששכרו להם באותו היום כו׳ ע״ש:
(ט) הדין עם שמעון – עמ״ש לעיל ס״ז ס״ק ד׳:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(טו) הַמַּשְׂכִּיר בַּיִת לְשָׁנָה בִּסְכוּם יָדוּעַ וְנִתְעַבְּרָה הַשָּׁנָה, נִתְעַבְּרָה לַשּׂוֹכֵר. הִשְׂכִּיר לְחֳדָשִׁים, נִתְעַבְּרָה לַמַּשְׂכִּיר. הִזְכִּיר לוֹ חֳדָשִׁים וְשָׁנָה, בֵּין שֶׁאָמַר לוֹ: דִּינָר לַחֹדֶשׁ שְׁנֵים עָשָׂר דִּינָר בְּשָׁנָה, בֵּין שֶׁאָמַר לוֹ: שְׁנֵים עָשָׂר דִּינָר לְשָׁנָה דִּינָר בְּכָל חֹדֶשׁ, הֲרֵי חֹדֶשׁ הָעִבּוּר שֶׁל מַשְׂכִּיר, שֶׁהַקַּרְקַע בְּחֶזְקַת בְּעָלֶיהָ. {הַגָּה: אֲבָל מִי שֶׁשָּׂכַר מְלַמֵּד לִבְנוֹ וְאָמַר לֵהּ שְׁנֵי לְשׁוֹנוֹת כָּאֵלּוּ, וְהַמְלַמֵּד לָמַד עִמּוֹ חֹדֶשׁ הָעִבּוּר, אֵין צָרִיךְ לְשַׁלֵּם לוֹ חֹדֶשׁ הָעִבּוּר (תְּשׁוּבַת רַשְׁבָּ״א סִימָן תרמ״ה).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
(יד) {יד} השוכר בית בסכום ידוע לשנה ונתעברה א״צ להוסיף בשביל חודש העיבור משנה בס״פ השואל (בבא מציעא קב.):
ומה שאמר בשם הרשב״א בד״א בשעמד בר״ה ואמר לו שנה זו וכו׳ אבל אם א״ל שנה אחת אין לו אלא י״ב חדש כרוב שנים שאינם מעוברות הר״ן בס״פ קונם יין כתב דברי הרשב״א אלה שהיה אומר להלכה וסתר אותם וה״ה בפ״ז מהלכות שכירות הביא דברי הרשב״א בפרק קונם יין וכתבו עליהם אבל אין כן דעת רבינו שהרי כתב בפ״י מהל׳ נדרים שהאוסר דבר על עצמו שנה אחת ונתעברה השנה אסור בה ובעיבורה והרשב״א נחלק עליו בנדרים ומהם למד לדין השכירות ופשט המשנה שבפרק השואל כדברי רבינו עכ״ל.
ואין ספק שרבינו וה״ה לא באה לידם תשובת הרשב״א בענין זה שאילו באה לידם היה להם לכתוב שאף הרשב״א לא אמרה אלא להלכה ולא למעשה שהרי כתב בתשובה כלשון הזה אבל מה אעשה וחבירי ורבותי חולקים עלי והרמב״ם גם הוא כתב באומר שנה אחת שהוא אסור בחודש העיבור ולמעשה אנו מבטלים דעתינו מפני דעתם. ובתשובה אחרת כתב עוד וז״ל ומיהו דברים אלו שאמרתי כדעת המפרשים דכל האומר בית זה בכך וכך לשנה סתם נתעברה השנה נתעברה לשוכר אבל אני אומר להלכה שכל שנה סתם אינה אלא כשנים הפשוטות שהם הרוב ואין חודש העיבור בכלל אלא בבא בתחלת שנה ואמר שנה זו ואתה דרוך על הדרך שדרכו הראשונים נ״ע ועוד דאפוקי ממונא הוא ולראשונים שאמרו שנתעברה לשוכר ואין מוציאין מידו שומעין עכ״ל (ועיין בנ״י פ׳ השואל):
וכתב עוד שנשאל על המשכיר בית לחברו בכך וכך לשנה ודר בו ב׳ וג׳ שנים לאותו סך והשנה האחרונה היתה שנת העיבור ותובע ממנו המשכיר שנת חדש העיבור והשיב כל האומר בית זה אני משכיר לך בכך וכך לשנה הוי כאומר לו כל שתעמוד שם ולא אוציאך משם תעלה לי כך וכך בכל שנה ואפילו בא להוציאו משם משנה ראשונה ואילך אינו רשאי אלא אם הודיעו קודם לכן הזמן הקצוב בגמרא ואפילו בא להרבות בשכר הזמן שכבר עמד שם אינו יכול ומעתה אם נתעברה השנה נתעברה לשוכר והרי הוא בכלל משנתינו ששנינו המשכיר בית לחברו לשנה נתעברה השנה נתעברה לשוכר דכל שלא הודיעו אינו יכול להוציאו והרי הוא בכלל השכירות הראשון עכ״ל:
השכיר לו לחדשים צריך להוסיף לו בשביל חודש העיבור בס״פ השואל במשנה:
ומה שאמר הזכיר לו חודש ושנה בין שאמר לו דינר לחודש י״ב דינרין לשנה בין שאמר בי״ב דינרין לשנה דינר לחודש חודש העיבור הוא של המשכיר דמספקא לן אי תפיס לשון ראשון או אחרון וקרקע בחזקת בעליה עומדת ואין מוציאין אותו מידו ואפילו לא בא לשאול השכירות עד סוף החודש שכבר דר בו צריך ליתן לו השכירות בס״פ השואל פלוגתא דאמוראי ופסקו הפוסקים כרב נחמן דאמר הכי וכתב רש״י שהטעם שאפי׳ בא בסוף החודש כולו למשכיר מפני שהספק לא עכשיו נולד אלא מתחלת החודש נולד והעמד קרקע על חזקתו ונמצא שדר בשל חברו וצריך להעלות לו שכר:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) וכתב נ״י פרק השואל ד׳ קי״ט ע״א הא דמספקא לן היינו דוקא בב׳ לשונות סמוכים זה לזה אבל אם אינם סמוכים זה לזה לכ״ע אחרון עיקר וכדאמרינן בשטרות עכ״ל כתב הרשב״א בתשובה סי׳ תרמ״ה השוכר מלמד בב׳ דינרין לשנה כל חודש בב׳ פשיטים ונתעברה השנה אין האב חייב לשלם לו חודש העיבור ולא דמי לקרקע שבחזקת בעלים קיימא ועוד דמלמד שלמד עמו מדעתו אע״פ דגלי דעתו שמחמת שכירות השנה לומד עמו א״צ לשלם לו ועוד שהמלמד בן חבירו שלא מדעת האב אין האב חייב לשלם לו כלום וע״ש ולקמן סי׳ של״ד:
(יד) וכתב הרשב״א בד״א כשעומד בר״ה כו׳ צ״ע דכאן סתם כדעת הרשב״א דכשאומר לו שנה אחת אין חודש העיבור בכלל ובי״ד סי׳ ר״ך סתם היפוך זה וכתב שם ז״ל היה עומד בתוך השנה כו׳ אמר שנה א׳ או שנה סתם אסור מעת לעת ואם שנה מעוברת אסור י״ג חדשים מיום ליום עד כאן לשונו וכ״כ הרא״ש פ׳ קונם יין וכ״כ הרמב״ם בזה פ״י דנדרים והמ״מ פ״ז דשכירות הביא דברי הרשב״א וכתב עליו דאין כן דעת הרמב״ם בפ״ד דנדרים וברמב״ם ובש״ע ל״ק שהן פסקו כאן סתם ואיכא למימר דבין בשנה זו ובין בשנה אחת קאמר דחודש העיבור בכלל וא״ל דס״ל לרבינו דלנדרי׳ דאיסור׳ הוא אזלינן לחומרא וחשבי׳ שנה [אחת ושנה] סתם כשנה זו וחודש העיבור בכלל וכאן דאיירי בדין הוצאת ממון לא מפקי׳ ממונא מספיקא ומעמידין הקרקע בחזקת בעליה דהא בהדיא משמע בדברי ר״ן ס״פ קונם יין דלהרשב״א אין חילוק בין איסורא לממונא וממונא מאיסורא יליף לה שם בדין זה וכ״כ המ״מ פ״ו דשכירות דלהרשב״א למד מדין נדרים לדין שכירות וע״ק איך כתב רבי׳ דין זה בשם הרשב״א והרי הרשב״א עצמו לא למעשה אמרו אלא להלכה והב״י נתעורר ג״כ בקושי׳ זו האחרונה וע״ש שהביא ל׳ הרשב״א וכתב שלא ראו רבי׳ והמ״מ הנ״ל התשובה והוא דוחק ואני אומר דכי דייקינן בלישניה נעמוד על אמיתתו ולק״מ וזה שרבי׳ דייק כאן וכתב בד״א כשעומד בר״ה כו׳ דס״ל לרבי׳ דכשעומד בר״ה ואמר שנה א׳ יהיה לך זה מושכר או יהי׳ זה אסור לי אז אמרי׳ דאין חודש העיבור בכלל דאי הוה דעתיה שאם תתעבר השנה יהיה העיבור בכלל הול״ל שנה זו או השנה יהיה מושכר לך או אסור לי דאז הוה ודאי העיבור בכלל אלא ודאי דעתי׳ אסתם שנה לא כמו שיהיה שנה זו ולהכי אין חודש העיבור בכלל ובי״ד דייק וכתב הי׳ עומד בתוך השנה כו׳ ולהכי אמר אף שאמר שנה א׳ כשנה זו דמי דמה הו״ל למיעבד אם היה אומר שנה זו יהיה מושכר לך או אסור לי היה משמע עד כלות שנה וכשיגיע ר״ה היה נדרו בטל וכמבואר שם בדברי רבי׳ והוא רוצה שיקיים דיבורו שנה תמימה מעת לעת מש״ה הוצרך לומר שנה אחת יהיה זה מושכר או אסור ולהכי חודש העיבור בכלל דגם שנה מעוברת מיקרי שנה כן נראה דעת רבי׳ ואע״פ שבהר״ן הנ״ל משמע דגם בזה לא ס״ל לרשב״א לחלק מ״מ ס״ל לרבינו לחלק ובזה מיושב ג״כ קושיא השניי׳ שכתבתי שהרשב״א לאו למעשה כתבו דודאי גם רבינו והמ״מ ידעו בכל אלה אלא דס״ל דהרמב״ם וכל הפוסקים מיירי כשעומד בתוך השנה ואומר שנה א׳ יהיה זה אסור לי או מושכר לזה שהם אמתני׳ דפ׳ הקונם יין קאי דתנן שם האומר קונם יין זה שאני טועם לשנה נתעברה השנה אסור בה ובעיבורה ופירשוה הרמב״ם והרא״ש וכל המפרשים כמשמעו דמיירי בעומד בתוך השנה ואומר שנה א׳ יהיה לי יין זה קונם ולהכי חודש העיבור בכלל והרשב״א פליג אפי׳ בזה וס״ל דאין חודש העיבור בכנל ומוקי למתני׳ דפ׳ קונם ודפ׳ השואל כשעומד בר״ה ואמר שנה זו או השנה יהיה זה קונם או מושכר ולהכי חודש העיבור בכלל וע״ז השיב בתשובה דלמעשה נלך בתר הראשונים דס״ל דעומד בתוך השנה ואומר שנה א׳ יהיה וה קונם או מושכר דחודש העיבור בכלל דבזה ודאי מסתבר טעמייהו אבל כשעומד בר״ה ואומר כן לא גילה דעתו בזה לומר דחודש העיבור בכלל ואדרבה אפשר דאפי׳ שאר פוסקים מודים בזה כנ״ל דעת רבי׳ והמ״מ ודעת הר״ן בפרק הקונם נראה קצת בהיפוך ע״ש אבל מדברי הרא״ש אינו משמע כדעת הר״ן ועמ״ש בי״ד סימן הנ״ל ומ״ש הרשב״א בתשובה הנ״ל ועוד אף אם שוה בשוה נינהו אכתי ק׳ לעשות מעשה להוניא ממון ואף אם עדיין לא דר בומ״מ כאשר נאמר לשוכר שיפרע משלם ולא ינכה חודש העיבור משכירותו זה הוה אפוקי ממונא וק״ל:
(יד) השוכר בית כו׳ בב״מ דף ק״ב:
וכתב הרשב״א בד״א כשעמד בר״ה כו׳ הר״ן פ׳ קונם יין כתב דברי הרשב״א הללו ב״י:
אבל אם א״ל שנה אחת אין לו כו׳ נראה שזה ג״כ קאי אכשעומד בר״ה ואמר כן אבל באמצע שנה ס״ל לרבינו דאפי׳ בשנה אחת חודש העיבור בכלל וכמ״ש בי״ד סי׳ ר״ך ועבד״ר:
השכיר לו לחדשים כו׳ ג״ז שם:
צריך להוסיף לו כו׳ זהו פשיטא ומשום סיפא דשכרו לחודש ושנה נקטו וכ״כ בנ״י ע״ש מיהו י״ל דקמ״ל דל״ת כיון דחודש העיבור נתעבר בה למלאות חדשי הלבנה לחדשי החמה הו״א דלא ליחשב לחודש בפני עצמו קמ״ל:
הזכיר לו חודש ושנה שם בגמרא פלוגתא דאמוראי והלכתא כר״נ דאמר הכי ושנה זו ג״כ פירושו כמ״ש לפני זה בשם הרשב״א שאומר שנה זו או השנה ובנ״י פ׳ השואל כתב הא דמספקא דוקא בכל הלשונות הסמוכות זו לזו אבל אינן סמוכות זו לזו לכ״ע האחרון עיקר וכדאמרי׳ גבי שטרות:
ואפי׳ לא בא לשאול כו׳ כן פירש״י והרי״ף והרא״ש ולא אמרי׳ שזה מוחזק בשכירות ופירש״י הטעם [ע׳ בב״ח שמביאו] וכתב הרי״ף דהיינו דוקא במקרקעי אבל במטלטלים כל היכא דמספקא לן אי תפיס ל׳ ראשון או ל׳ אחרון אי תפיס תפיס ולא מפקינן מיד שום אחד מהן וכתב דהיינו דוקא במילתא דלא עבידא לאיגלויי וכ״כ הרא״ש וע״ל סי׳ שי״ז ס״ג דשם כ״ר בהדיא בשמו כן וע״ל ס״ס בדרישה ועד״ר:
הזכיר לו חודש ושנה כו׳ עד צריך ליתן לו השכירות וכ׳ הרמב״ם כו׳ אין להקשות מ״ש הא מהא דכתב הרמב״ם (והביאו רבי׳ לעיל בסי׳ רי״ח) אם אמר מדה בחבל הן חסיר הן יתיר אני מוכר לך דאין לו אלא בדין הן חסר הן יתיר ולא אמרי׳ דלעולם יהיה יד בעל הקרקע על העליונה דומיא דהכא וכמ״ש רשב״ם באמת גם שם דאפשר לומר דס״ל להרמב״ם דשאני התם דכשחסר ליה אז טוב לו למוכר לילך אחר ל׳ הן חסיר הן יתיר וכשהותיר לו אז טוב למוכר לילך אחר ל׳ מדה בחבל ואינו מן הסברא לילך פעם אחת אחר ל׳ זה ופ״א אחר ל׳ זה משא״כ הכא דלעולם הולכין אחר ל׳ א׳ דהיינו דינר לחודש אבל אין לחלק ולומר דשאני התם דגם הלוקח שקנה הקרקע הוא מיקרי בעל הקרקע משא״כ הכא דאינו אלא שכירות דז״א כמ״ש בשם רשב״ם שם:
(יד) {יד} השוכר בית בסכום ידוע לשנה משנה ס״פ השואל המשכיר בית לחברו לשנה נתעברה השנה נתעברה לשוכר השכיר לו לחדשים נתעברה השנה נתעברה למשכיר מעשה בצפורי באחד ששכר מרחץ מחברו בי״ב דינר זהב לשנה מדינר זהב לחדש ובא מעשה לפני רשב״ג ורבי יוסי ואמרו יחלקו את חדש העיבור. וכתב הרשב״א ז״ל בד״א כשעמד בר״ה וכו׳ משמע מדברי הרשב״א דבאומר שנה אחת אין לו אלא י״ב חודש בין שעומד באמצע השנה או בר״ה דאזלינן בתר רוב השנים שאינן מעוברות דעל דעת סתם שנה שאינה אלא י״ב חדשים השכיר לו בית זה ומתני׳ דפרק השואל לא מיירי אלא בעומד בר״ה ואמר שנה זו או השנה התם הוא דנתעברה לשוכר ולא קשה לפלוג וליתני בדידיה בין אומר שנה זו או השנה לבין אומר שנה אחת די״ל דמפליג בין משכיר לשנה ובין משכיר לחדשים משום דבעי למיתני בסיפא דאם אמר שתי הלשונות דחולקין את חדש העיבור לרשב״ג ורבי יוסי ומשמע להדיא דדוקא בעומד בר״ה ואמר שנה זו או השנה אבל בעומד אחר ר״ה או באמצע החורף ואומר שנה זו או השנה לא השכיר לו אלא עד תשלום השנה דהיינו עד תשרי וכמו שהוא לענין נדרים דבעומד בתוך השנה ואמר קונם עלי יין שאני טועם שנה זו אינו אסור אלא עד תשרי כ״כ הר״ן בפרק קונם יין דבנודר בר״ח שבט ואומר קונם יין שאיני טועם השנה פשיטא דהשנה עד ר״ה משמע ואף על פי דבנדרים תנן ר״פ קונם יין נדר שנה אחת אסור מיום ליום מפרש הרשב״א דאין ר״ל אלא י״ב חדש אפילו השנה מעוברת וז״ל הר״ן לשם דבאומר שנה אחת סתם אין חדש העיבור בכלל אע״פ דאותה שנה שנדר בה מעוברת והוסיף עוד הרשב״א דאפי׳ באומר שנה אחת מיום זה אין חדש העיבור בכלל ואינו נ״ל אלא כל שקדם הנדר לחדש העיבור ואמר שנה אחת מיום זה מונין י״ג חדש ואני חוכך עוד לומר דאפי׳ בנדרו שנה אחת סתם אסור בעיבורה דמסתמא שנה זו משמע וכו׳ עכ״ל. וגם רבינו בי״ד פסק בסימן ר״ך דבאומר שנה אחת או שנה סתם אם השנה מעוברת אסור י״ג חדשים מיום ליום ומ״מ הרשב״א לא סבירא ליה הכי אלא בנדרים לעולם אינו אסור אלא י״ג חדש אא״כ בעומד בר״ה ואומר זו או השנה דאז אסור י״ג חדש והוא הדין למשכיר אלא דקצת קשה דבי״ד פסק בסתם דבאומר שנה אחת בסתם אסור י״ג חדשים וכאן הביא דברי הרשב״א דאינו אלא י״ב חדש ולא כתב הפך זה ונראה ודאי דאע״ג דהרשב״א גופיה ס״ל דדין משכיר ושוכר כדין נדרים מ״מ רבינו מחלק ביניהם וסבירא ליה דדוקא בנדרים הלך אחר לשון בני אדם וכשאומרין שנה אתת אוסרים עליהם י״ג חדשים כמו השנה שעומדין בה שהיא מעוברת אבל בעלמא שנה אחת אינו משמע אלא שנה מרוב השני׳ שאינן אלא י״ב חדש ולכן במשכיר (ושואל) [ושוכר] אינו אלא י״ב חדש:
השכיר לו חדש ושנה כו׳ הכי אסיק רב נחמן בגמרא דמספקא לן אי תפוש לשון ראשון או לשון אחרון וקרקע בחזקת בעליה קיימת ופרש״י ואפילו בא בסוף החדש כולו למשכיר שהספק לא נולד עכשיו אלא מתחלת החדש נולד והעמד קרקע על חזקתו ונמצא דר בשל חברו וצריך להעלות לו שכר אבל בהך דכור בשלשים סאה בסלע אני מוכר לך דראשון ראשון קנה התם משום דתפיס הלוקח כל סאה וסאה כשנמדד לרשותו ואין בנו כח להוציא מידו והעמד דבר על חזקתו ועיין לעיל בסימן ר׳ סוף סעיף י״א ולא דמי למדה בחבל הן חסר הן יתר לעיל בסי׳ רי״ח סעיף ט׳ דקרקע היא ונחלקו בה הגדולים ולשם התבאר דבכל אחד מב׳ הלשונות איכא קולא וחומרא ועיין שם:
(לב) ז) ל׳ הרמב״ם בפ״ז מהלכות שכירות ד״ב משנ׳ שם דף ק״ב ע״א וביאר הרב המגיד שם שדעת רבינו אפי׳ בעומד באמצע השנה ולא כמה שכתב הרשב״א והביא הטור ופשט המשנה בפ׳ השואל כדברי רבינו וכ׳ בג״י וכן בכ״מ שכ׳ הרשב״א בתשו׳ דלא אמר׳ אלא להלכה אבל למעש׳ עשה כדברי הרמב״ם
(לג) ח) שם במשנה
(לד) ט) פסק כרב נחמן שם אע״ג דאפיך מפיך דקרקע בחזקת בעלי׳ עומדת וכן הדין בכל מילת דלא עבידא לאיגלויי
(כג) נתעברה לשוכר – בטור כ׳ ע״ז ז״ל וכ׳ הרשב״א ז״ל במה דברים אמורים דכשעמד בר״ה וא״ל שנה זו א״נ השנה דקי״ל דהוי כאומר שנה זו אבל אם אומר לו שנה אחת אין לו אלא י״ב חדש כרוב שנים שאינן מעוברות עכ״ל והמחב׳ השמיטו וגם מור״ם לא הזכירו והוא מטעם שהב״י תמה על הטור שכתבו וכ׳ דהרשב״א גופא לא כ״כ אלא להלכה אבל למעשה כ׳ הרשב״א עצמו לנהוג כשאר גאונים קדמונים שלא חילקו בזה ועוד הביא הב״י והד״מ כמה דעות שלא חילקו בין שנה זו לסתם ואני הוספתי תמיה נוסף על תמיהת הב״י והוא דדברי רבינו בעצמו מ״ש כאן למ״ש בי״ד סי׳ ר״ך לענין נדרים סותרין זא״ז שכ׳ ז״ל היה עומד תוך השנה ואמר שנה זו אסור עד תשלום השנה ומותר ביום ר״ה כו׳ עד אמר שנה א׳ או שנה סתם אסור מעת לעת ואם שנה מעוברת אסור י״ג חדש מיום אל יום (והבאתי ל׳ הרשב״א דלמד מאיסור לממון ואיפכא וס״ל דשוין הן) וישבתי את הכל בסייעתא דשמיא בישוב נאה ומקובל ומוכח מיניה וביה והיא שכאן התחיל וכ׳ ז״ל בד״א שעמד בר״ה ואמר כו׳ ס״ל דכשעמד בר״ה ואמר שנה א׳ או שנה סתם יהי׳ זה מושכ׳ לך או אסור אז ודאי דעתו הי׳ דלא יהי׳ חדש העיבו׳ בכלל דאי הוה דעתי׳ ג״כ עליו הל״ל שנה זו אלא ודאי להכי דקדק לו׳ שנה סתם או שנה אחת לגלות דעתו שכונתו על סתם שנה דאינו רגיל להיות מעובר אבל בי״ד התחיל בעומד בתוך השנה כו׳ ועלה מסיק וכתב דאם אמר שנה אחת או שנה סתם כוונתו י״ג חדשים דבעומד באמצע השנה לא הוי מצי למימר שנה זו יהיה זה מושכר לך או אסור לך דא״כ הוה משמע דאין כוונתו רק עד כלות שנה זה דהיינו עד ר״ה והוא רוצה להשכי׳ או לאסו׳ שנה תמימה מ״ה הוצרך לו׳ שנה א׳ או שנה סתם ואף שבר״ן משמע שאינו מחלק בהכי דעת הטור הוא לפרש דברי הרשב״א כן כדי שלא יסתרו דבריו זא״ז ובזה מיושב כל התמיהות שהקשה הב״י וד״מ ואשר עוררתי וכנ״ל ועיין עוד בדרישה מ״ש עוד מזה וכן נראה לע״ד נכון לדינא ודוק:
(כד) השכי׳ לחדשי׳ נתעברה להמשכי׳ – זהו פשיטא אלא משום סיפא נקטה א״נ ללמדינו בא דל״ת מאחר שחדש העיבו׳ אינו אלא למלאות חדשי הלבנה ה״ה כשישלם לו בעד כל י״ב חדש מהשנה ה״א גם חדש העיבור הבא למלאותן ולהשוותן יהיה בכללו קמ״ל:
(כה) הזכיר לו חדשים ושנה בין שאמר כו׳ – האי שנה דקאמ׳ מיירי דעמד בר״ה ואמר השנ׳ או שנה זו וכנ״ל להרשב״א דאז אם אמר שנה לחוד ולא חדש היה חודש העיבור בכלל וע״ד שכתבתי ובנ״י פרק השואל כ׳ הא דמספקא לן דוקא דכל הלשונות סמוכין הן זה לזה אבל אם אינן סמוכין זה לזה לכ״ע האחרון עיקר וכדאמרי׳ גבי שט״ח:
(כו) הרי חדש העיבו׳ של המשכי׳ כו׳ – ז״ל הטור דמספקא לן אי תפוס ל׳ ראשון או ל׳ אחרון וקרקע בחזקת בעליה עומדת אפי׳ לא בא לשאול השכירות עד סוף החדש שכבר דר בו צריך ליתן השכירות עכ״ל וכ׳ רש״י דהטעם הוא משום שהספק לא עכשיו אחר שדר בו נולד אלא מתחלת החדש נולד והעמיד הקרקע מל חזקתו ונמצא שדר בשל חבירו וצריך להעלות לו שכר עכ״ל והיינו דוקא במקרקעי אבל במטלטלים כל היכא דמספק׳ לן אי תפוס ל׳ ראשון או האחרון מי שתפס לא מפקינן מיניה (וע״ל סי׳ ר׳ ה״ז כאומר כור בל׳ סאה בסלע) והיינו דוקא במילתא דלא עבידא לגלויי. וכ״כ הטור והמחב׳ לעיל סי׳ שי״א בסס״ג ע״ש ובהגד״מ בסי׳ זה סט״ו:
(כז) שהקרקע בחזקת בעליה עומדת – עפ״ר שם כתבתי הטעם למה כ׳ כאן הכל מודים בזה ולעיל בסי׳ רי״ח באומר מדה בחבל הן חסר הן יתיר אני מוכר פליגי הגאונים ויש דס״ל דלעולם אין לו אלא כדין חסר ויתיר ע״ש:
(ז) (סט״ו נתעברה לשוכר) מה שתירץ בסמ״ע דברי רבינו בכאן עם מ״ש בי״ד דבי״ד מיירי שאומר כן באמצע השנה קשה דה״ל לרבינו לפלוגי בכך בי״ד ונלע״ד דרבינו גם כן מסופק בזה כמו הרשב״א שמביא ב״י מ״ה פסק בכ״מ לחומרא כאן בממון אמרינן כאן בממון אמרינן קרקע בחזקת בעליה עומדת ובי״ד לענין איסור אזלינן לחומרא שמא גם העיבור בכלל כנלע״ד:
(ח) (הרי חדש העיבור) כו׳ עמ״ש בסי׳ מב ס׳ ק״ז (ס״ז) בשם הנ״י לחלק בענין אומר ב׳ לישני דסתרי אהדדי:
(יג) המשכי׳ בית לשנה בסכום ידוע כו׳ – והתחלת השנה לענין שכירות הבתים משמע מל׳ רשב״א שהביא הטו׳ והרב המגיד ור״ן וסמ״ע ס״ק כ״ב שהוא מר״ה דהיינו בא׳ בתשרי ואע״ג דאמרי בר״ה (ד׳ ז׳ ע״א) באחד בניסן ר״ה לחדשי׳ ולעבורי׳ ולתרומת שקלי׳ וי״א אף לשכירות בתים הא משמע התם דת״ק ס״ל דא׳ בתשרי הוא ר״ה לשכירו׳ בתים ואמרי׳ נמי התם (בעמוד ב׳) ות״ק דבריי׳ ות״ק דידן בניסן נמי מישכח שכיחי קיטרי אלמ׳ דלת״ק דבריי׳ ולתנ׳ דמתני׳ הוי א׳ בתשרי ר״ה לשכירות בתים כדמשמע בש״ס התם ופשיטא דקי״ל כת״ק וכתנא דמתני׳ ואין הלכה כי״א וכן מוכח דעת הרי״ף והרא״ש ושאר פוסקים שלא הביאו רק המשנה כצורתה ולא הזכירו שאחד בניסן הוא ר״ה לשכירו׳ בתים וכן משמע דעת כל הפוסקי׳ וא״כ המשכי׳ בית לחברו לשנ׳ מונה י״ב חודש מיום ליום ואם אמר לשנה זו אפי׳ לא עמד אלא בא׳ באלול עלתה לו שנה אבל אם עמד בב׳ באלול או יותר לא עלתה לו שנה ודר בו שנה שלימה דליכא למימר אדעת׳ דההי׳ שתא אגרי׳ דלא טרח אינש למיגר ביתא לבציר מתלתין יומין כן מוכח בש״ס ופירש״י שם ע״ש ועיין בתשובת ר״ד ן׳ לב ס״ב דף נ״א ובתשובת מהר״י ן׳ ל״ב ס״ב סי׳ כ״א דף ל״ג ועיין עוד בסמ״ע ס״ק כ״ב ועיין מ״ש בספרי ש״ך בי״ד סי׳ ר״ך ס״ק ט״ו.
(יד) הרי חדש העיבור של משכיר כו׳ – בהרא״ש פ״ק דמציעא גבי תקפו כהן כו׳ ופ״ב דכתובות גבי תרי ותרי כו׳ משמע להדיא דדוקא משום דאין לשוכר טענת ברי אבל אי היה טוען ברי לי שאמרת לי בפי׳ בי״ב דינרים לשנה אע״פ שהשנה יהא מעוברת לא מפקינן מהשוכר ע״ש ואע״ג דמוכח בש״ס פ׳ המקבל ונתבאר לקמן סי׳ שי״ז ס״ג דאע״ג דהמלו׳ טוען ברי מפקינן מיני׳ מטעם קרקע בחזקת בעלי׳ קיימת שאני התם שידוע הפירות שאכל המלו׳ כמה הם רק שבא לזכות מכח שטוען ברי שהשכינו לג׳ שנים א״כ אמרי׳ קרקע בחזקת בעליה קיימת וה״ל כאילו הפירו׳ עדיין ברשו׳ הלוה כיון שהפירו׳ באים מגוף הקרקע וידוע כמה היו ולא מהני טענת ברי של המלוה משא״כ הכא דכשטוען השוכר ברי א״כ מעולם לא הי׳ בקרקע זו פירות י״ג דינרי׳ ול״ש כאן כלל לו׳ קרקע בחזקת בעליה קיימת דנהי דקרקע הוא של המשכי׳ מ״מ אפש׳ דמתחל׳ לא הי׳ בה פירו׳ רק י״ב דינרין וא״כ השוכר שטוען ברי הוא מוחזק וא״כ שפיר מוכיח הרא״ש פ״ק דמציעא מהך דרב נחמן דל״מ תפיס׳ מספיק׳ אלא דפריך בש״ס פ׳ המקבל מרב נחמן דאמר בספיק׳ קרקע בחזקת בעליה קיימת א״כ ה״ל הפירו׳ כאלו הן ברשות המשכי׳ וא״כ ה״ה במלו׳ אף דטוען ברי כיון שהפירות ידועי׳ ה״ל הפירות כאלו הן ברשות הלוה כן נ״ל ברור ודוק היטיב (הג״ה וכ״כ בספרו תקפו כהן ע״ש) ועיין בסמ״ע ס״ק כ״ה וכ׳ רש״י כו׳ וכ״כ הרא״ש שם והיינו דוק׳ במקרקעי אבל במטלטלי כו׳ וכ״כ הרי״ף והרא״ש בפ׳ השואל ואע״ג דכ׳ הרא״ש בפ״ק דמציע׳ ובפ״ב דכתובו׳ דאף במטלטלי ל״מ תפיס׳ בספיק׳ רק כשטוען ברי נ״ל דהיינו דוק׳ שלא ברשו׳ אבל תפס ברשות מהני תפיסה אף בספיק׳ וכמ״ש הרא״ש ספ״ק דבכורות בשם הרמב״ן וכ״כ בעה״ת שער ס״ח בשם הרמב״ן שפי׳ דברי הרי״ף דלעיל פ׳ השואל דמהני תפיס׳ במטלטלי׳ בתפס ברשו׳ ע״ש ובהכי ניחא הא דכ׳ הרא״ש בס״פ השואל גבי אושלן מרא למרפק פרדיסי דמהני תפיס׳ למרפק כל פרדיסי דאית ליה כיון שהשואל מוחזק דהא התם אינו טוען ברי א״ו שאני התם כיון שתפס ברשות כן נ״ל ודוק.
(טו) שהקרקע בחזקת בעליה – כ׳ בהגהות אשרי ס״פ השואל המשכי׳ בית לחברו עד אדר זה אומר עד אדר ראשון וזה אומר עד אדר שני או השכי׳ עד סוף אדר זה אומר עד סוף אדר ראשון וזה אומר עד סוף אדר שני חולקי׳ ביניה׳ מא״ז עכ״ל ונ״ל שיצא לו להא״ז כן מהתוספת׳ אבל לפע״ד לא קי״ל כתוספתא וז״ל התוספתא פ״ח דבבא מציעא המשכי׳ בית לחברו לשנה בי״ב זהובים ה״ז מחלקן כל ימות השנה עד אדר נתעבר׳ שנה זה אומר עד אדר ראשון וזה אומר עד אדר שני חולקין ביניהם עד סוף אדר זה אומר עד סוף אדר ראשון וזה אומר עד סוף אדר שני חולקים ביניהם עכ״ל התוספתא ונראה דהך תוספתא אתיא כרשב״ג ור׳ יוסי דס״ל בי״ב זהובים לשנה מדינר זהב לחדש יחלקו חדש העיבור ולא ס״ל קרקע בחזקת בעליה קיימת ולכך קתני בתוספת׳ גם בריש׳ די״ב זהובים לשנה חולקים אבל למאי דקי״ל כר״נ די״ב זהובים לשנה כולו למשכיר אלמא דהיכא דאיכא ספיקא כולו למשכיר משום דקרקע בחזקת בעליה קיימת וכדאי׳ בש״ס פ׳ המקבל להדיא דהלכה כר״נ וכ״פ כל הפוסקים א״כ בזה אומר עד אדר ראשון וזה אומר עד אדר שני כולו למשכיר ויש לתמוה על הא״ז היאך פסק דלא כר״נ ונראה דא״ז לטעמי׳ אזיל דכתבו בהגהות אשר״י פרק אלו מציאות משמו דדוקא היכא דאין הדבר ידוע כו׳ אבל היכא דאין הדיין יכול לידע מחמת שעלתה ההלכה בתיקו פי׳ ר״ח דהוי ספק וחולקין כו׳ עכ״ל א״כ דוקא בי״ב דינרים לשנה דינר לחדש דה״ל בעצמו מסופק ואין שום אדם יכול לידע כוונתו הוא דאמר ר״נ קרקע בחזקת בעליה עומדת אבל בהשכירו עד אדר דאין הלשון מסופק אלא דאנן לא ידעינן אי אדר ראשון עיקר או אדר שני וכן פליגי באמת ר׳ מאיר ור׳ יהודה בנדרי׳ ס״פ קונם יין בנדר עד אדר אי אסו׳ עד אדר ראשון או אדר שני אי אדר א׳ עיקר אי אדר ב׳ ויש פוסקים כר״מ ויש פוסקים כר׳ יהודה וכמו שנתבא׳ בי״ד סי׳ ר״ך (ועיין מש״ש ס״ק י״ז) הילכך כיון דהוי פלוגת׳ דרבוותא חולקין ולפ״ז לדידן דקי״ל בפלוגתא דרבוותא המוציא מחבירו עליו הראיה וכדלעיל סי׳ כ״ה וקל״ט ודלא כר״ח א״כ הכא המשכיר הוא מוחזק דקרקע בחזקת בעליה קיימת והשוכ׳ ה״ל המע״ה ואפי׳ בא בסוף חדש כולו למשכי׳.
(יד) לשנה – והתחלת השנה לענין שכירות הבתים אימת עיין בסמ״ע ובש״ך שהאריכו בזה די באר ועיין בתשו׳ ר״ד ן׳ לב ס״ב דף נ״א ובתשו׳ מהר״י ן׳ לב ס״ב סי׳ כ״א ועיין ביו״ד סי׳ ר״כ ס״ז ובש״ך שם מה שיישב דל״ת משם לכאן בענין נתעברה השנה כו׳ ועמ״ש הסמ״ע ליישב בזה:
(טו) ושנה – ומיירי דעמד בר״ה ואמר השנה או שנה זו דאז אם לא הזכיר חדש אלא שנה לחוד היה העיבור בכלל ובנ״י פרק השואל כתוב הא דמספקא לן דוקא בב׳ לשונות הסמוכין זה לזה אבל אם אינן סמוכין זה לזה לכ״ע האחרון עיקר וכדאמרינן גבי שט״ח. סמ״ע:
(טז) משכיר – ז״ל הטור דמספקא לן אי תפוס לשון ראשון או לשון אחרון וקרקע בחזקת כו׳ אפילו לא בא לשאול השכירות עד סוף החדש שכבר דר בו צריך ליתן השכירות ע״כ. וכת׳ רש״י הטעם משום דהספק לא נולד עכשיו אלא מתחלת החדש נולד והעמד הקרקע על חזקתו ונמצא שדר בשל חבירו וצריך להעלות לו שכר ע״כ. והיינו דוקא במקרקעי אבל במטלטלי כל היכ׳ דמספקא לן אי תפוס לשון ראשון כו׳ מי שתפס לא מפקינן מיניה וע״ל סי׳ ר׳ ס״ז באומר כור בל׳ סאה בסלע עכ״ל הסמ״ע וכת׳ הש״ך דבהרא״ש פ״ק דב״מ גבי תקפו כהן כו׳ ופ״ב דכתובות גבי תרי ותרי כו׳ משמע להדי׳ דדוקא משום דאין לשוכר טענת ברי אבל אי טען ברי לי שאמרת לי בפירוש בי״ב דינרים לשנה אף שהשנה תהא מעוברת לא מפקינן מהשוכר ע״ש ואע״ג דנתבאר בסי׳ שי״ז ס״ג דאף דהמלוה טוען ברי מפקינן מיניה מטעם קרקע בחזקת כו׳ שאני התם דידוע הפירות שאכל המלוה כמה הן רק שבא לזכות בטענת ברי וכיון שהפירות באים מגוף הקרקע ה״ל כאילו הן עדיין ברשות הלוה ולא מהני טענת ברי דמלוה משא״כ הכא דלא שייך כלל לומר קרקע בחזקת בעליה דנהי דהקרקע היא של המשכיר מ״מ אפשר דמתחלה לא היה בה פירות רק י״ב דינרין דא״כ השוכר שטוען ברי הוא מוחזק כו׳ ע״ש במה שמפרש דברי הש״ס בסברא זו:
(יז) בעליה – כת׳ הש״ך דבהג״א פרק השואל איתא המשכיר בית לחבירו עד אדר או עד סוף אדר זה אומר אדר ראשון וזה אומר אדר שני חולקין ביניהן מא״ז ע״כ ונ״ל שיצא לו כן מהתוספתא פ״א דב״מ אבל לפע״ד לא קי״ל כהך תוספתא דאתיא כרשב״ג ורבי יוסי דס״ל בי״ב דינרין לשנה מדינר לחודש דיחלוקו חודש העיבור אבל למאי דקי״ל כר״נ וכדאיתא להדיא בפרק המקבל דהלכה כר״נ דכולו למשכיר משום דקרקע בחזקת כו׳ וכ״פ כל הפוסקים א״כ גם בזה אומר עד אדר ראשון כו׳ כולו למשכיר ונראה דא״ז לטעמיה אזיל כו׳ ע״ש דמסיק ז״ל לדידן דקי״ל בפלוגת׳ דרבוותא המע״ה כמ״ש בסי׳ כ״ה ובס״ס קנ״ט א״כ הכא המשכיר הוא מוחזק והשוכר ה״ל המע״ה ואפילו בא בסוף חדש כולו למשכיר עכ״ל:
(כה) (ליקוט) המשכיר ב׳ לשנה כו׳ – ורשב״א חולק ע״ז וע׳ בחידושיו בפ׳ קונם ובתה״א סי׳ רצ״ד ועי״ד סי׳ ר״כ (ע״כ):
(כו) הזכיר כו׳ – דקי״ל כר״נ כמש״ש ק״י א׳:
(כז) אבל מי כו׳ – דל״פ ר״נ עליה דשמואל אלא משום דקרקע כו׳ ונמצא שוכר עומד בחצר חבירו החדש הי״ג כמוציא מן הבעלים אבל מלמדו שמלמדו חדש י״ג גלי אדעתיה שמחמת השכירות הוא מלמדו כיון שמלמדו שלא מדעת האב ועוד שאין האב חייב לשלם אם מלמד שלא מדעת כמ״ש בנדרים אבל מלמד את בניו מקרא וע״ש:
(ח) [סמ״ע אות כג] וישבתי את הכל. נ״ב נלענ״ד י״ל בפשוטו דמה דפסק הטור חיו״ד דאסור בעבורו היינו ממ״ש הרשב״א בתשו׳ סי׳ תתקס״ה ולמעשה אני חושש להחמיר לדברי הרב ז״ל ואסור בחדש העבור עכ״ל אבל לענין שכירות פסק בעיקר הדין דאין העיבור בכלל. וכדמשמע מלשון הרשב״א דלא ביטל דעתו בהחלט לדעת הרמב״ם אלא דחושש לדעת הרב וזה שייך באיסורים אבל לענין ממון ל״ש להחמיר ובפרט דאם נעשה מזה ספק לדין י״ל דאוקי ארעא בחזקת מרא ממילא אין העיבור להשוכר ואף דיל״ד קצת אמאי כתב הטור דבאומר שנה סתם אסור בעיבור הא הוי ס״ס ספק אבעי׳ דהש״ס אם שנה סתם כשנה זו ולא אסור רק עד ר״ה ואת״ל דהוי כשנה א׳ דלמא כהרשב״א דבשנה א׳ אינו אסור בעיבור ויש ליישב. אח״ז רב מצאתי בתשו׳ מהריב״ל ספר ב׳ סי׳ כ״א כתב כן אלא דהביא אח״כ שו״ת הרשב״א בפ׳ דכ׳ במשכיר דלמעשה יש לעשו׳ כהרמב״ם ועיין תשו׳ מעשה חיי׳ סי׳ א׳:
(ט) [ש״ך אות יג] מונה יב״ח מיום ליום. נ״ב ואפי׳ במעוברת ונתעברה לשוכר לדעת הרמב״ם וכפשטות דברי המחבר ואם אמר שנה סתם ולא אמר שנה זו ולא שנה א׳ רק סתם שנה אבעי בש״ס נדרים אם שנה סתם כמו שנה זו או כמו שנה א׳ וא״כ י״ל לדינא דהכא בעומד באמצע שנה ומשכיר לו לשנה סתם אין לו לדור אלא עד ר״ה דקרקע בחזקת בעליו קיימת:
(י) [ש״ך אות טו] והשוכר הו״ל הממע״ה. נ״ב עיין מ״ל פ״ז הל׳ שכירות הביא חבילות פוסקים דסברי כרשב״ם דבספיקא דרבוואת׳ גם בקרקע היכי דקיימי׳ תיקום:
(י) בית לשנה – עש״ך ס״ק י״ג שכתב והתחלת השנה לענין שכירות הבתים משמע מל׳ רשב״א שהביא הטור והה״מ ור״ן שהוא מר״ה דהיינו בא׳ בתשרי כו׳ וכן משמע דעת כל הפוסקים וא״כ המשכיר בית לחבירו לשנה מונה י״ב חודש מיום ליום ואם אמר לשנה זו אפילו לא עמד אלא בא׳ באלול עלתה לו שנה כו׳ עכ״ל. וכן פסק בתשובת שבות יעקב ח״א סי׳ קע״ה הלכה למעשה וע׳ שם עוד אודות שטען שמעון שהדמים ראיה לדבריו שאין דרך ליתן כל כך עבור זמן מועט כזה אין בדבריו ממש כי כבר כתבו התוספות בר״ה דף ז׳ ד״ה עלתה לו שנה ולא אמרינן הדמים מודיעים והרי המעות מתנה או פקדון יע״ש והגם שהתוספו׳ לא הכריעו בענין המעות אי צריך להחזיר גם בדברי הפוסקים סי׳ שי״ב אינו מבואר זה מ״מ יש ללמוד מסי׳ ר״כ ס״ח במכר את הצמד לא מכר את הבקר דאין הדמים ראיה שאם טעה כו׳ עד שזה מתנה נתן לו ובנ״ד אין לחלק דאפי׳ בפחות מכדי שהדעת טועה לא הוי דין אונאה לשכירות קרקע כמבואר בסי׳ רכ״ז סל״ב כו׳ ומסיים וזכינו לדין שצריך שמעון לילך מהבית אם לא שיש מנהג בענין שכירות הבתים כמבואר בסימן שי״ב סעיף י״ד עכ״ד ע״ש:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(טז) בַּעַל הַבַּיִת שֶׁאָמַר: לִזְמַן הִשְׂכַּרְתִּיךָ, וְהַשּׂוֹכֵר אוֹמֵר: לֹא שָׂכַרְתִּי אֶלָּא סְתָם אוֹ לִזְמַן אָרֹךְ, עַל הַשּׂוֹכֵר לְהָבִיא רְאָיָה; וְאִם לֹא הֵבִיא, בַּעַל הַבַּיִת נִשְׁבָּע הֶסֵת וּמוֹצִיאוֹ מִן הַבַּיִת. {הַגָּה: וְכֵן בְּכָל סָפֵק שֶׁנּוֹפֵל בֵּין הַדָּר בְּבֵית חֲבֵרוֹ וּבֵין חֲבֵרוֹ (הַמַּגִּיד פ״ז דִּשְׂכִירוּת); אִם לֹא שֶׁאֲכָלָהּ שְׁנֵי חֲזָקָה, דְּאָז נֶאֱמָן בְּמִגּוֹ דְּלָקַחְתִּי (רַשְׁבָּ״א). וְעַיֵּן לְקַמָּן סִימָן שט״ו סָעִיף ג׳ (וּבְסִימָן שט״ז).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(טו) {טו} ומה שכתב בשם הרמב״ם וכן אם אמר בעל הבית לזמן זה השכרתי לך והשוכר אומר בסתם השכרת לי או לזמן ארוך על השוכר להביא ראיה וכו׳ בפ״ז מהל שכירות.
וכתב ה״ה ג״ז מהטעם האמור למעלה שקרקע בחזקת בעליה עומדת וכן הדין בכל מלתא דלא עבידא לאיגלויי ע״כ:
ומה שכתב הרמב״ם ישבע המשכיר מבואר בדבריו שהיא שבועת היסת:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) וכתב המ״מ פ״ז מהלכות שכירות וכן הדין בכל מילתא דלא עבידא לגלויי:
(ה) ובסי׳ כ״ז פסק דצריך ליתן כל השכירות מיהו אם נשרף כל העיר הוי מכת מדינה ומנכה לו מן חכירו בין הקדים לו שכרו בין לא הקדים לו כן כתב הרשב״א עכ״ל התשובה וע״ל בסי׳ של״ד ושי״ו:
(טו) וכתב הרמב״ם וכן אם אמר כו׳ פ״ז משכירות כ״כ וכתב המ״מ גם זה מטעם הנ״ל שהקרקע בחזקת בעליה עומדת:
והשוכר אומר בסתם השכרת לי פי׳ אע״ג דגם הוא מודה דלא קצב לו זמן ויכול להוציא אימת שירצה מ״מ נפיק ליה מיניה דכשהוא באמצע זמן של דרך השוכרים דאם קצב לו זמן היה צריך לצאת כמ״ש בריש הסי׳ גם בסתם צריך להודיעו ל׳ יום קודם משא״כ בזמנו קצוב:
ומוציא השוכר מן הבית פי׳ וה״ה אם כבר דר בו מוציאין ממנו השוכר וכמ״ש לפני זה ואדלעיל קא סמיך וכ״כ רבינו בשם הרא״ש בסי׳ שי״ז דאם א״א להודיעו בעדים מוציאין מיד השוכר ע״ש:
(טו) {טו} וכתב הרמב״ם וכן אם אמר בעה״ב וכו׳. פי׳ גם בטענות אלו אמרינן דהמשכיר מוחזק בקרקעו אע״ג דהשוכר דר בו כגון דהבעל הבית טוען דלזמן זה השכרתי לך והיום או למחר הוא סוף הזמן והשוכר אומר סתם השכרתני ולא תוכל להוציא אותי כל יה״ג ואפי׳ ביה״ח צריך להודיע קודם כשיעור שנתנו חכמים או שאמר השוכר לזמן ארוך השכרת לב׳ וג׳ שנים המשכיר נאמן בשבועת היסת דקרקע בחזקת בעליה קיימת:
(לה) י) שם וכ׳ ה״ה וגם זה מהטעם האמור למעל׳ דקרקע בחזוק׳ בעליה עומדת וכן הדין בכל מילתא דלא עבידא לאגלויי
(כח) לא שכרתי אלא סתם – פי׳ והוי לך להודיעני ל׳ יום קודם בימי הקיץ כנ״ל בס״ה:
(כט) על השוכר להבי׳ ראיה – דהקרקע בחזקת בעליה עומדת:
(טז) בעה״ב נשבע היסת – ואע״פ שהוא מודה מקצת מ״מ כיון דחולקים על הדיר׳ דינו כקרקע דאין נשבעין רק היסת דשכירות קרקע כקרקע לענין אונאה כדלעיל סי׳ רכ״ז סל״ב וכן לענין קניה לעיל ר״ס ק״ן בהג״ה וסי׳ קצ״ה ס״ט וכן לענין שאר דברים וכן מוכח בה׳ המגיד פ״ה מה׳ טוען דין ה׳ שטעם דברי הרמב״ם אלו הוא שאינו נשבע [אלא] היסת אע״ג שמודה מקצת מפני שדינו כקרקע שכ׳ שם על דברי הרמב״ם והמחבר דלעיל סי׳ צ״ה ס״ג וז״ל זה נראה פשוט דשכירות קרקע אחר הזמן חוב גמור הוא כיון שמחלוקתן בדמים הוא שאם הי׳ מחלוקתן שזה אומר יש לדור בו עדיין והלה כופר ה״ז תביעת קרקע ואין כאן אלא היסת וכן מבואר פ׳ שביעי מה׳ שכירות לפי ששכירו׳ קרקע ה״ה כקרקע כו׳ עכ״ל ולא תמצא בפ׳ שביעי מה׳ שכירות שיהא מוכח ממנו ששכירות קרקע ה״ה כקרקע לענין מ״מ רק דברי הרמב״ם אלו שהעתיק המחב׳ כאן ודוק.
(יז) ומוציאו מן הבית – ל׳ ה״ה ג״ז מהטעם האמו׳ למעלה קרקע בחזקת בעלי׳ קיימ׳ וכן הדין בכל מלת׳ דלא עביד׳ לאגלויי כמו שיתבא׳ בפ׳ זה עכ״ל (ור״ל שם בפ׳ הזכי׳ הך דלקמן סי׳ שי״ז ס״ג) ולכאור׳ נרא׳ מדבריו דאם הי׳ כאן מלתא דעבידא לאגלויי כגון שהיו עדים יודעים לאיזה זמן השכירו לא הי׳ מוציאו מן הבית אבל באמת ז״א דלא אמרי׳ לקמן דבעי מילתא דלא עבידא לאגלויי אלא לענין להוציא ממנו מה שכבר אכל אבל לענין להניחו מכאן ולהבא אפי׳ במילתא דעבידא לאגלויי לא שבקינן ליה מטעם דקרקע בחזקת בעליה עומדת וכדמוכח לקמן סי׳ שי״ז ס״ב ג׳ ד׳ וכמ״ש בסמ״ע ס״ק י״ב שם להדיא וכן משמע להדיא מדברי חדושי הריטב״א פ״ק דמציע׳ והילכך אפי׳ יש כאן עדים מוציאו מן הבית וצ״ל דגם הרב המגיד אלעלמא קאי היכא שכבר דר בו כה״ג ודוק.
(יח) סתם – פירוש והיה לך להודיעני ל׳ יום קודם בימי הקיץ כמ״ש בס״ה. סמ״ע:
(יט) היסת – ואע״פ שהוא מודה מקצת מכל מקום כיון דחלוקין על הדירה דינו כקרקע דאין נשבעין רק היסת דשכירות קרקע כקרקע לענין אונאה כמ״ש בסי׳ רכ״ז סנ״ב וכן לענין קניה בר״ס ק״צ בהג״ה וסי׳ קנ״ה ע״ש וכך לענין שאר דברים וכן מוכח בהה״מ פ״ה מהלכות טוע׳ דין ה׳ שמסיים שם בדבריו ז״ל וכן מבואר בפ״ז משכירות לפי ששכירות קרקע הרי הוא לקרקע כו׳ עכ״ל ולא תמצא בפ״ז שיהא מוכח מיניה כך לענין מודה מקצת רק דברי הרמב״ם אלו שהעתיק המחבר כאן ודוק. ש״ך:
(כח) ב״ה כו׳ וכן כו׳ – עבה״ג וכמש״ש ק״י א׳ מלוה אמר כו׳ והא קי״ל כו׳ דוקא משום אטרוחי שכבר אכל:
(כט) אם לא כו׳ – גמ׳ שם ועסי׳ שי״ו ס״ד:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יז) הַמַּשְׂכִּיר בַּיִת לַחֲבֵרוֹ לִזְמַן, וְרוֹצֶה לְסָתְרוֹ בְּתוֹךְ הַזְּמַן, הַשּׂוֹכֵר יָכוֹל לְעַכֵּב עָלָיו. וְאִם עָבַר וּסְתָרוֹ בְּתוֹךְ הַזְּמַן, חַיָּב לְהַעֲמִיד לוֹ בַּיִת אַחֵר אוֹ יַשְׂכִּיר לוֹ כְּמוֹתוֹ. וְאִם מֵעַצְמוֹ נָפַל, אִם אָמַר לוֹ: בַּיִת זֶה אֲנִי מַשְׂכִּיר לְךָ, אֵינוֹ חַיָּב לִבְנוֹתוֹ, {וַאֲפִלּוּ בְּנָאוֹ הַמַּשְׂכִּיר יָכוֹל לוֹמַר שֶׁלֹּא יָדוּר בּוֹ (בֵּית יוֹסֵף מִדִּבְרֵי הָרַשְׁבָּ״א),} אֶלָּא מְחַשֵּׁב עַל מַה שֶּׁנִּשְׁתַּמֵּשׁ בּוֹ וּמַחֲזִיר לוֹ שְׁאָר הַשְּׂכִירוּת. {וַאֲפִלּוּ הַשּׂוֹכֵר אוֹמֵר: אֶבְנֶנּוּ מִשֶּׁלִּי, אֵין שׁוֹמְעִין לוֹ (בֵּית יוֹסֵף).} וְיֵשׁ מִי שֶׁאוֹמֵר, דְּדַוְקָא בְּשֶׁנָּפַל כֻּלּוֹ, אֲבָל אִם הוּא קַיָּם, אֶלָּא שֶׁהוּא מְסֻכָּן לָדוּר בּוֹ, חַיָּב הַמַּשְׂכִּיר לְתַקְּנוֹ אִם יֵשׁ בְּיָדוֹ שְׂכִירוּת מֻקְדָּם. וְאִם אָמַר לוֹ: בַּיִת סְתָם, וְנָפַל, חַיָּב לִבְנוֹתוֹ אוֹ יִתֵּן לוֹ בַּיִת אַחֵר. וְאִם הָיָה קָטָן מֵהַבַּיִת שֶׁנָּפַל, אֵין הַשּׂוֹכֵר יָכוֹל לְעַכֵּב עָלָיו, וְהוּא שֶׁיִּהְיֶה קָרוּי בַּיִת, שֶׁלֹּא הִשְׂכִּיר אֶלָּא בַּיִת סְתָם. {אֲבָל כָּל זְמַן שֶׁלֹּא נָפַל הָרִאשׁוֹן אֵינוֹ יָכוֹל לְהוֹצִיאוֹ וְלִתֵּן לוֹ בַּיִת קָטָן כַּזֶּה (נִמּוּקֵי יוֹסֵף סוֹף פֶּרֶק הַשּׁוֹאֵל).} אֲבָל אִם אָמַר לוֹ: בַּיִת כַּזֶּה אֲנִי מַשְׂכִּיר לְךָ, חַיָּב לְהַעֲמִיד לוֹ בַּיִת כְּמִדַּת אָרְכּוֹ וּמִדַּת רָחְבּוֹ שֶׁל בַּיִת זֶה שֶׁהֶרְאָהוּ, וְאֵינוֹ יָכוֹל לוֹמַר: לֹא הָיָה עִנְיַן דְּבָרַי אֶלָּא שֶׁיִּהְיֶה קָרוֹב לַנָּהָר אוֹ לַשּׁוּק אוֹ לַמֶּרְחָץ כַּזֶּה, אֶלָּא חַיָּב לְהַעֲמִיד לוֹ בַּיִת כְּמִדָּתוֹ וּכְצוּרָתוֹ {וְאַף עַל פִּי שֶׁאֵינוֹ נָאֶה בְּבִנְיָנוֹ וּבְקִשּׁוּטוֹ (נִמּוּקֵי יוֹסֵף הַנַּ״ל).} לְפִיכָךְ, אִם הָיָה קָטָן לֹא יַעֲשֶׂנּוּ גָּדוֹל; גָּדוֹל, לֹא יַעֲשֶׂנּוּ קָטָן; אֶחָד, לֹא יַעֲשֶׂנּוּ שְׁנַיִם; שְׁנַיִם, לֹא יַעֲשֶׂנוּ אֶחָד. וְלֹא יִפְחֹת מֵהַחַלּוֹנוֹת שֶׁהָיוּ בּוֹ וְלֹא יוֹסִיף עֲלֵיהֶם, אֶלָּא מִדַּעַת שְׁנֵיהֶם. {הַגָּה: נִשְׂרַף הַבַּיִת, דִּינוֹ כְּנָפַל (מָרְדְּכַי פֶּרֶק הָאֻמָּנִין וּתְשׁוּבַת מַיְמוֹנִי דְּמִשְׁפָּטִים סִימָן מ״ז). נִשְׂרַף כָּל הָעִיר, הָוֵי מִכַּת מְדִינָה וּמְנַכֶּה לוֹ מִן שְׂכִירוּתוֹ מַה שֶּׁלֹּא דָּר בּוֹ, בֵּין הִקְדִּים לוֹ שְׂכָרוֹ אוֹ לֹא (שָׁם בַּמָּרְדְּכָי וְשָׁם בִּתְשׁוּבַת מַיְמוֹנִי דְמִשְׁפָּטִים). הַמַּשְׂכִּיר בַּיִת לַחֲבֵרוֹ וְהוּא נָפִיל, אַדַּעְתָּא דְּלִבְנוֹתוֹ הוּא מוֹגִיר לֵהּ (נִמּוּקֵי יוֹסֵף סוֹף פֶּרֶק הַשּׁוֹאֵל).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם שכירות ה׳:ז׳
(טז) {טז} נפל הבית לאחר שהשכירו אם אמר ליה בית זה אני משכיר לך אינו חייב לבנותו אלא מחשב עמו מה שנשתמש בו וכו׳ בס״פ השואל (בבא מציעא קג.) אהא דתנן המשכיר בית לחבירו ונפל חייב להעמיד לו בית קאמר בגמרא ה״ד אי דא״ל בית זה נפל אזל. ופרש״י אי דא״ל בית זה. אני משכיר לך: אזדא ליה. הנך לו מזלו גרם ואמאי חייב להעמיד לו בית.
וכתב הרא״ש אזדא ליה ואינו חייב להעמיד לו בית אחר אלא יחזיר לו שכרו המגיעו עד סוף זמנו ואם לא קבל השכר יתן לו שכר המגיעו עד זמן נפילה וכן כתב הרמב״ם ז״ל בפרק ה׳ מהלכות שכירות וכן כתב הרשב״א בתשובה.
וכתב הרב המגיד בפרק י״ח מהלכות אישות גבי מדור אלמנה שנפל אין מחייבים אותו לבנותו כתב הרשב״א ז״ל ולאו למימרא שאין חייבים לבנותו אבל אם בנאוהו שתהא היא דרה בו אלא מכיון שנפל נסתלק זכותה ממנו עכ״ל ומשם יש ללמוד דהוא הדין למשכיר ונראה לי דכי היכי דמדור אלמנה שנפל ואמרה הניחו לי לבנותו אין שומעין לה הוא הדין לשוכר:
עיין בנ״י כי יש שם חידושים בדינים דשייכי לזה:
ומה שאמר רבינו בשם הרמ״ה שאם יש בדמיו כדי ליקח אחר יקח ואם אין בהם כדי לשכור ישכור למד כן מדין שוכר את החמור ומת שנתבאר בסימן ש״י:
ומה שאמר בשם הרא״ש שאפילו יש בעציו ובאבניו כדי ליקח אחר או לשכור אינו צריך ליתן לו אחר בפרק האומנים גבי ההיא דשוכר את החמור ומת אם יש בדמיו ליקח יקח וכו׳ כתבו התוספות והא דאמרינן בסוף פרק השואל אי דאמר ליה בית זה נפל אזדא ליה ולא אמרינן אם יש בדמיה ליקח יקח וכו׳ דהתם אין הבית עומד לימכר אלא להוסיף עליו ולחזור ולבנותו כבתחילה וכיון דאמר בית זה ונפל אין למכרו וגם לא קבל עליו להוסיף יציאה בבנין בית זה אלא בית זה כמו שהוא השכיר לו לדור כל זמן שיוכל וכי נפל אזדא אבל חמור אין עומד אלא למכרו בדמים ולכך יש בדמיה ליקח יקח לשכור ישכור וכן כתב ה״ה בפ״ה מהלכות שכירות:
ומה שאמר ודוקא בנפל כולו בהא אמרי׳ כיון דנפל אזדא ליה אבל אם הוא קיים אלא שנתקלקל עד שהוא סכנה לדור בו חייב המשכיר לתקנו דהשתא לא שייך למימר אזדא ליה דמסתמא הוא עומד וכו׳ כ״כ הרא״ש בתשובה כלל ל״ה סימן ו׳ על מה שכתבתי שחילקו התוס׳ בין דין שוכר חמור זה ומת לשוכר בית זה ונפל וז״ל ומזה יש ללמוד דאם נתקלקלו הקורות ותקרה מסתמא עומד הוא ליתקן ולא שייך למימר אזדא ליה דעדיין נקרא בית אלא שמסוכן לדור בו ודמי לההיא דחמור:
ומה שאמר ואם המשכיר סותר הבית חייב ליתן לו אחר כ״כ הרמב״ם בפרק ה׳ מהל׳ שכירות וז״ל אבל אם סתרו חייב להעמיד לו בית אחר או ישכור לו כמותו וכן אם חזר אחר שהשכירו לזה והשכירו או מכרו לעכו״ם או אנס שהפקיע שכירות הראשון הרי זה חייב לשכור לו בית אחר כמוהו עכ״ל וכתב ה״ה אבל אם סתרו וכו׳ פי׳ שלא אמרו אלא בשנפל מאליו שאין המשכיר סבה בנפילתו אבל אם סתרו פשיטא שחייב להעמיד לו בית ובודאי שהשוכר מעכב עליו שלא יסתרנו בזמן שכירות אבל אם עמד וסתרו ודאי חייב להעמיד לו בית ופשוט הוא ומה שאמר וכן אם חזר אחר שהשכירו וכו׳ גם זה פשוט שכל שהמשכיר סבה בענין שהוא חייב להעמיד לו בית:
השוכר בית מחבירו והקדים לו השכירות לזמן ונשרף הבית תוך הזמן והשוכר תובע שיחזיר לו מעותיו עיין בתשובות מיימונית דספר משפטים סי׳ כ״ז ומ״ז ובמרדכי פרק האומנים:
(יז) {יז} אמר לו בית סתם חייב לבנותו או יתן לו אחר מיהו יכול הוא לשנותו ולעשותו קטן מהראשון וכו׳ א״ל בית כזה אני משכיר לך אינו יכול לשנותו וכו׳ ואינו יכול לומר לא אמרתי לך כזה אלא שיהא קרוב לנהר או למרחץ וכו׳ לפיכך אם היה קטן לא יעשנו גדול וכו׳ עד אלא מדעת שניהם משנה וגמרא בסוף פרק השואל שם ומשמע מדברי רש״י שם שאם הבית הראשון קרוב לנהר או למרחץ צריך להעמיד לו בית שיהיה קרוב לאותם המקומות:
(יח) {יח} ומה שאמר בשם הרמ״ה הא דצריך להעמיד לו בית כי אמר בית סתם לאו למימרא שיכופו אותו לבנות לו בית או להשכיר לו וכו׳ דברי טעם הם לכאורה אלא שיש להשיב עליהם ולומר דכשהחזיק בבית על התנאי הנזכר נשתעבד לו אותו הבית לקיים התנאי עד כדי דמי אותו בית ואפילו לא קנו מידו:
ומה שאמר רבינו ולפי מה שכתב א״א הרא״ש גבי השוכר חמור דבמה שמשכו נשתעבדו הנכסים ליתן לו חמור אחר נתבאר בסי׳ ש״י:
ומה שכתב ה״נ כיון שקנו מיניה נשתעבדו לו כל נכסיו להשלים לו כל תנאו וכו׳ אפילו בלא קנין משהחזיק בבית של התנאי ההוא חייב לבנות או להשכיר בית אחר עד כדי דמי בית ראשון ולא כתב רבינו קנין אלא לענין אם צריך לבית השני יותר מדמי בית ראשון:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) וכנ״י סוף השואל לדעת הרמב״ם נראה דאפילו קודם שנפל יכול להוציאו וליתן לו בית אחד שהוא ד״א ולא נראה לריטב״א אלא מאחר שהורידו לעכו״ם לא יוכל לשנות לו אא״כ נפל וכ״ע שם על משכיר לו בית והוא נפל אדעתא לבנותו הוא דמוגיר ליה.
(ז) וכנ״י סוף השואל וליכא קפידא אלא בארכו ורחבו אבל אינו צריך להיות נאה כזה בבנינו ובקישוטו עכ״ל:
(ח) ונ״י סוף השואל כתב בשם ריטב״א כדברי הרמ״ה ובפרק האומנין דף ק״ז ע״ב פסק כדברי הרא״ש:
(ט) ועיין (בסי׳ כ״ב כתבתי) מתשובת הרשב״א המשכיר בית לחבירו ועלייה על גבה אי משמע ג״כ העליות העליונים
(טז) וכתב הרמ״ה שאם יש בעציו כו׳ לפי סברתו צ״ל הא דפריך תלמודא בסוף השואל ה״ד אי דאמר ליה בית זה נפל אזדא ליה ר״ל ואמאי קתני במתני׳ חייב להעמיד לו בית דמשמע שהחיוב מוטל על המשכיר ליתן לו בית כשהיה לו אחר או להחזיר לו שכירותו משלם וכמ״ש עוד בסמוך ואמאי הא אזדא ליה ועיין לעיל עוד בדרישה סי׳ ש״י:
(יח) דאע״ג דקנו מיניה כו׳ ק׳ דלעיל סי׳ ש״י כ״ר בשם הראב״ד ז״ל ודוקא שהקנה לו בקנין דאל״ה במה נתחייב לו כו׳ משמע דבקנין כ״ע מודו דנתחייב להעמיד לו אחר וזהו דלא כמ״ש הרמ״ה כאן וא״כ הו״ל לרבי׳ לכתוב דבריהן בל׳ פלוגתא וא״ל דהראב״ד הנ״ל בסי׳ ש״י ס״ל ג״כ דאע״ג דקנו מיניה לא משתעבד ליה להעמיד לו חמור אחר עכ״פ אלא דוקא אם יש לו אחר או להחזיר לו מעותיו כולם וכמ״ש הרמ״ה כאן אלא שאשמועי׳ הראב״ד לעיל דכל זמן שלא קנה מידו אפי׳ מעותיו א״צ להחזיר ואף אם יש לו חמור א״צ להעמיד לו אחר והרא״ש פליג על הראב״ד וס״ל דאפילו בלא קנין נשתעבדו לו נכסיו ואפילו להעמיד לו חמור אחר שלא היה בידו דז״א דהא כתב המ״מ בפ״ה דשכירות בשם הראב״ד דס״ל דבקנין נשתעבדו לו נכסיו להעמיד לו חמור אחר ולא סגי בהחזרת לו כל שכרו ע״ש גם מש״ר ז״ל ולפי מ״ש א״א הרא״ש ז״ל כו׳ עד ה״נ כיון שקנו כו׳ ק׳ בלא קנין נמי הול״ל כיון שזה החזיק בבית זה נשתעבדו לו נכסיו דודאי לא גרע חזקתו בבית ממשיכת חמור ומיהו בזה תירץ הב״י [עיין ל׳ ב״י בב״ח] והוא דוחק דהא הרמ״ה אבית סתם קאי ובית סתם יכול לעשותו אפי׳ קטן מהראשון ואפ״ה כתב שאינו מחוייב ועליו קאי רבינו בשם הרא״ש וכתב כיון דקנו מיניה כו׳ משמע דאפילו בכה״ג הקטן דוקא מחוייב אע״ג דאינו עודף מדמי הראשון ובפרישה כתבתי ישוב לקושיא זו האחרונה למה מצריך רבי׳ קנין להרא״ש ע״ש אבל קושיא ראשונה במקומה עומדת ע״כ נלע״ד דס״ל להרמ״ה ורבי׳ דיש חילוק בין בית סתם לחמור סתם דחמור עביד הוא שימות או ישבר או יעשה פיסח בדרך מחמת מלאכה נמצא שכשקנה מידו אחמור סתם ודאי אכל ממונו קנו שבאם לא יספיק לו חמור אחד יהיה מחוייב להעמיד לו אחר ומש״ה כ״ע מודו שם דקנין מהני והרא״ש ס״ל דאפי׳ במשיכת החמור סגי שם דודאי אדעתא דהכי משכן משא״כ בבית דאין מדרכו ליפול ומסתמא לא היה דעתו כ״א על בית שיש לו ומש״ה כשאין לו אחר לא נשתעבד לו אפי׳ בקנין ליתן לו בית אחר דמיקרי דשלב״ל אלא שרבינו ס״ל כיון דלהרא״ש מהני בחמור משיכה משום דמסתמא דעתו היה במשיכה זו על כל נכסיו ואם כן בבית סתם אף שלא מהני החזקה בבית זה שנתן לו מסתמא מ״מ מאחר שקנו מידו ודאי היה דעתו להיות משועבדים לו נכסיו דאל״כ הקנין ל״ל וא״ל מ״מ כיון שלא פירש שקנה על נכסיו לא אזלינן בתר דעתיה ע״ז הביא ראיה ממשיכת חמור ודוק:
דאע״ג שקנו מידו שישכור לו כו״ לעיל בסי׳ קנ״ו ס״כ כ״ר בשם הרמ״ה דבכה״ג הוי קנין דברים וכאן כתב טעם אחר משום דלא הוה בעולם וה״ט משום דאף שתאמר דהמשנה לא איירי שקנה מידו לבנות אלא קנה ושיעבד נפשיה להתחייב ליתן לו בית אחר אפ״ה לא חל הקנין כיון שלא היה בעולם וק״ל מיהו לא אמרינן דהתחייב נפשיה ממש דהא כ״ר בסי׳ ס׳ ס״י גם כתב בסי׳ ר״ז ור״ט ורי״א דאדם יכול להתחייב נפשיה אפילי בדשלב״ל ע״ש ועיין בב״י מ״ש על דברי הרמ״ה ויש להקשות על מ״ש שיש להשיב שהחזקה תועיל לקיים התנאי הרי חזקה בבית לא עדיפא ממשיכה בחמור ואפ״ה ס״ל להרמב״ם והראב״ד דלא מהני משיכת החמור להעמיד לו חמור אחר מנכסיו כיון דלא קנו מיניה וא״כ למה הב״י כתב בקושייתו ז״ל ואפי׳ לא קנו מיניה ולמה כ״כ על הרמ״ה יותר מעל דברי הרמב״ם והראב״ד ובפרט שהוא כבר הסכים לעיל בסי׳ ש״י לדברי הרמב״ם ואף שי״ל שתמיהת ב״י הוא על הרמ״ה יותר מפני שהוא כתב ז״ל דאע״ג דקנו מיניה שישכור לו או לבנות לו דמשמע שבתחלת השכירות התנה עמו שאם יפול ישכור או יבנה לו בית אחר והקנה לו בקנין ע״ז ואפ״ה ס״ל דלא מחוייב להעמיד לו אחר ומש״ה הקשה ב״י עליו אמאי הא כיון שהחזיק ע״ש זה התנאי נשתעבד לקיים התנאי וס״ל דאפילו להרמב״ם וראב״ד הדין כן כיון דהתנה בפירוש עמו כן אבל [צריך] טעם למה שיהנה תנאי שבפירוש לדשלב״ל לכן נלע״ד דהב״י ג״כ ס״ל פי׳ דהרמ״ה כמ״ש בפרישה ואפי׳ נבילת החמור ועצי הבית אין לו לשוכר אלא מחזיר לו שכרו ולהכי שפיר הקשה למה כתב הרמ״ה שאין כופין אותו להעמיד לו בית אחר דמשמע אפי׳ בכדי דמי העצים והאבנים אין כופין וכמ״ש ואמאי הא כיון שהחזיק בבית נשתעבד לו לכל הפחות בית זה כמו שהוא לכ״ע ואפילו להרמב״ם ולהראב״ד מבואר לעיל סי׳ ש״י דחמור זה או בית זה מיהא קני במשיכתו למכור ולשכור בדמיהם כל עוד שאפשר גם נראה דמ״ש ב״י בלשונו תנאי גם רבינו סיים להשלים לו תנאו אינו ר״ל שהתנה כן בפירוש אלא מה שדברי יחד בתחלת השכירות שיתן לו בית עד זמן קצוב וזה יתן לו כ״כ שכירות הוא הנקרא תנאי ודו״ק:
(טז) נפל הבית כו׳ בב״מ דף ק״ג ע״ש כו׳ ופרטי דינין כתב רבינו:
שאם יש בעציו ואבניו כדי לשכור ישכור מדין חמור זה למד הרמ״ה כן וכמבואר לעיל סי׳ שי״א:
וא״א הרא״ש ז״ל כתב כו׳ אין צריך ליתן לו אחר בפרק האומנין גבי ההוא דשוכר החתור ומת אם יש בדמיו ליקח כו׳ כ״כ התו׳ שם ומטעם דביתו אינו עומד למכור אלא להוסיף עליו ולחזור ולבנותו כבתחלה וזה לא קבל עליו הוספה אלא בית זה כמו שהות וכי נפל אזדא ליה וגם אין יכול לומר אבנה מאלו עצים ואבנים חדר קטן דגם לזה אינו עומד לבנות קטן מאשר היה בראשונה אבל חמור שמת אינו עומד אלא למכרה בדמיה ולכך אם יש בדמיה ליקח יקח לשכור ישכור וא״ת לפ״ו מנ״ל לרבינו בדין התליעו רגליו או נסתמא והשכירו לרכיבה לדמותו כאילו מת (שהרי כתב לעיל ר״ס ש״י ז״ל ונראה דאם יש בדמי זה לשכור אחר וימכרנו וישכור אחר שחמור זה נשתעבד לו ומבואר שם דלמד זה מדין מת החמור כו׳) הא יש לחלק דשאני מיתה דאינו עומד אלא למכור משא״כ נסתמא אי התליעו רגליו דעדיין ראוי הוא למשא וכמ״ש שם וכמו שמחלקינן כאן בששכרו בית זה וי״ל דחמור המותלע או נסתמא גם למשאוי אינו מצוי מי ששוכרו אלא של שוכר זה אמרי׳ מזלך גרם ונסתחפה שדך וכיון שאינו מצוי להשכיר אפי׳ למשא ג״כ אינו עומד אלא למכור וק״ל:
דמסתמא הוא עומד לתקן דקדק לכתוב הוא עומד לתקן ור״ל דהוא הבית הראשון בעצמו מתקנין אותו ולא שייך למימר גביה אזדא ליה:
ואם המשכיר סתר הבית כו׳ כצ״ל סתר ולא סותר בו׳ וכ״כ בספרים ישנים ודין זה כתב ג״כ הרמב״ם פ״ה דשכירות וכתב המ״מ פי׳ שלא אמרו אזדא ליה אלא כשנפל מאליו שאין המשכיר סבה בנפילתו אבל אם הוא רוצה לסתרו בזמן שכירותו של זה ודאי שהשוכר מעכב עליו וכשעבר וסתר פשיטא שחייב לו להעמיד אחר:
(יז) אלא שיהא קרוב כו׳ כב״י דמדברי רש״י משמע שם דבזה ג״כ יהיה עכ״פ בית זה שוה לראשון שיהא קרוב לנהר ולמרחץ עכ״ל ואם רבינו ג״כ ס״ל הכי ק׳ דלא הו״ל לסתום אלא לפרש לכן נראה פשוט דרבינו לא ס״ל הכי אלא כמשמעות הרי״ף והרא״ש דז״ל הרי״ף והרא״ש דס״פ השואל ה״ד האי דקא״ל כזה דקאי אגודא דנהרא קמ״ל מאי כזה אמדת ארכו ורחבו קאמר לפיכך לא יעשנה קטן וגדול ממנו כו׳ ול׳ זה מבואר דלא קפדינן אעמידת גודא דנהר ודוק וכ״כ נ״י בשם הריטב״א ושכך הם דברי הרמב״ם עוד כתב שם דאפי׳ בבית סתם אי כבר נחית והתחיל לדור בבית גדול ונפל צריך לחזור וליתן לו בית גדול כאותו בית:
(יח) וכתב הרמ״ה כו׳ נראה לדקדק מלשונו דהרמ״ה ס״ל דאפי׳ יש בדמי עציו ואבניו לשכור אחר אפ״ה אינו מוכרו לקנות או לשכור אחר אף דבבית זה ס״ל דמוכר ומשכיר כמש״ר לעיל בסמוך בשמו לא ס״ל כן בבית סתם וכמ״ש בסי׳ ש״י בשם הראב״ד בהשכיר לו חמור ומטעם שהרי החמור והבית הזה לא יחד לו שיהיה (בעבורו) [שעבודו] חל ע״ז החמור והבית אלא המשכיר עצמו הוא שהקנה לו ליתן לו חמור או בית עד זמן שקצב והרי נתן לו חמור או בית וכי נפל או מת אין לו שום כח להוציא מידו אם אינו רוצה להיות נאמן בהבטחתו ואפי׳ קנו מיניה אין הקנין חל אלא על הבית או החמור שהוא בידו בשעת קנין אבל בית אחר שאינו בעולם א״נ על נבילת החמור או עצי ואבני הבית שממנו הוא ולא חמור ובית איקרי לא חל השעבוד ויכול לחזור ביה ולהכי אין לו כלום ואף של׳ הרמ״ה אינו מוכרע כ״כ לומר כן דיש לדחוק ולומר דדוקא קאמר כן אין כופין אותו דהיינו להוסיף משלו או לטרות הוא בקנייתו אבל כשירצה השוכר ליטפל ולמכור העצים ולקנות או לשכור אחר צריך ליתנן לו והחילוק שבין סתם לזה הוא בשכירות דבבית זה אם אינו יכול לשכור בדמי עציו בית אחר אין צריך להחזירלו כל שכירותו אלא מנכה לו כפי מה שדר בו וכן דעת הרמב״ם בחמור סתם וזה וכמ״ש לעיל בסי׳ ש״י ע״ש ולא הוצרך הרמ״ה לכתבו בבית סתם שמוכרו ושוכרו אחר בדמיו כיון שכבר כתבו בסמוך בבית זה מ״מ מ״ש נראה עיקר דא״כ לא הוה משתמיט מלכתוב דישכור לו אחר בדמי העצים והאבנים וכן משמע ל׳ ב״י בחמור סתם וזה וכמ״ש לעיל בסי׳ ש״י ס״ג:
דאע״ג דקנו מיניה שישכור לו כו׳ עבד״ר:
ולפי מ״ש א״א הרא״ש ז״ל כו״ב סי׳ ש״י ס״ג כ״כ:
ומש״ר ה״נ כיון דקנו מיניה נשתעבדו לו כל נכסיו כו׳ צ״ע בלא קנין נמי ליהני החוקה כמו המשיכה בחמור דמהני בלא קנין ודוחק לומר דקנין דקאמר ר״ל חזקה וי״ל דמ״ש כיון דקנו מיניה לא אתא אלא למעט אם דר בה שלא לשם קנין וכמש״ר בסי׳ קצ״ד ס״ה ע״ש ה״נ בא לומר כיון שקנה בה ר״ל כל קנין כפי מה שהוא דהיינו קנין סודר או חזקה או שדר בה רק שיעשה לשם קנין לאפוקי אם דר בה שלא לשם קנין כי סבר שדי לו במה שהתנה עמו להעמיד לו בית ועמ״ש עוד בדרישה ישוב בענין אחר ושם כתבתי ל׳ ב״י ודחייתו:
(טז) {טז} נפל הבית לאחר שהשכירו וכו׳. ס״פ השואל:
ומ״ש בשם הרמ״ה וכו׳ שהם יש בעציו ואבניו וכו׳. למד כך מדין השוכר את החמור ומת שנתבאר בסימן ש״י ס״ב אבל הרא״ש מפרש כפר״י בתוס׳ פרק האומנין (בבא מציעא ע״ט) בד״ה ואם יש בדמיו וכו׳ דמדאמרו גבי בית היכא דנפל אזדא לה ולא אמר אם יש בדמיו ליקח יקח וכו׳ אלמא דבית שאני דאינו עומד למכור אלא להוסיף עליו ולחזור ולבנותו כבתחלה וכיון דא״ל בית זה ונפל אין למכרו וגם לא קבל עליו להוסיף יציאה בבנין בית זה אלא בית זה כמו שהשכיר לו לדור בו כל זמן שיוכל וכי נפל אזדא אבל חמור אינו עומד אלא למכרו בדמים ולכך אם יש בדמים ליקח יקח לשכור ישכור ומכאן למד הרא״ש בתשובה כלל ל״ה סי׳ ה׳ דאם נתקלקלו הקורות דמסתמא עומד הוא ליתקן לא שייך לומר אזדא ליה ודמי לההוא דחמור הילכך חייב המשכיר ליתן עכ״ל הרא״ש והביאו רבינו כאן ונראה לפע״ד דלהרמב״ם דמחלק דדוקא בהשכירו לרכיבה הוא דאמרינן דאם יש בדמיה ליקח יקח וכו׳ אבל בהשכירו למשא אפילו יש ליקח לא יקח וכדפי׳ טעמו כי טוב הוא לעיל בסי׳ ש״י ניחא לדידיה נמי הא דאמר הכא אי נפל אזדא ולא אמרינן אם יש בדמי עצים ואבנים ליקח יקח וכו׳ והיינו משום דאמרינן דאין ספק דלא עלה ע״ד להתנות אלא באם יפול דלא יתחייב לו להעמיד בית אחר בדמי עציו ואבניו אבל לא אמרינן דאתני לענין זה שאם יתקלקלו הקורות והתקרה שלא יתחייב המשכיר לתקנו דאפילו לא אתני נמי אין חייב לתקנו כיון דאפשר לדור בו כך בלא סכנה וכן הדין בחמור בהשכירו למשא ומת דאין אומרים אם יש בדמיו ליקח יקח וכו׳ ע״ש:
ואם המשכיר סותר את הבית חייב ליתן לו אחר. כ״כ הרמב״ם בפ״ה משכירות וז״ל אבל אם סתרו חייב להעמיד לו בית אחר וכו׳ ופי׳ ה׳ המגיד בודאי שהשוכר מעכב עליו שלא יסתרנו בזמן שכירותו אבל אם עמד וסתרו ודאי חייב להעמיד לו בית עד כאן לשונו וא״כ לפי זה צריך לפרש דמ״ש רבינו ואם המשכיר סותר את הבית היינו שהתחיל כבר בסתירתו עד שאי אפשר לדור בו עוד דאל״כ הלא השוכר מעכב עליו שלא יסתרנו:
(יז) {יז} א״ל בית סתם וכו׳ משנה וגמרא ס״פ השואל:
א״ל בית כזה וכו׳. שם פריך אהא דתנן אינו יכול לשנותו ומוקי לה דא״ל בית כזה אני משכיר לך ואכתי מאי למימרא לא צריכא דקאי אגודא דנהרא מה״ד מאי כזה דקאי אגודא דנהרא קמ״ל ופרש״י דאכולי מילתא אתני עכ״ל משמע מפירושו דכשאומר לו בית כזה לא יכול לשנות בכלום ממה שהיה בתחלה ודלא כנ״י לשם:
(יח) {יח} ומ״ש בשם הרמ״ה דאין יכול לכופו לבנות לו בית או לשכור לו וכו׳. היינו דוקא בדא״ל בית סתם דאי א״ל בית זה יכול לכופו לבנות לו בית אם יש בדמיו ליקח כדכתב הרמ״ה לעיל הי״ו:
ומ״ש ולפי מ״ש א״א הרא״ש וכו׳ ה״נ כיון שקנו מיניה וכו׳. כתב בית יוסף וז״ל אפילו בלא קנין משהחזיק בבית על התנאי ההוא חייב לבנות או להשכיר בית אחר עד כדי בית ראשון ולא כתב רבינו קנין אלא לענין אם צריך לבית השני יותר מדמי ראשון עכ״ל ולפעד״נ קרוב דרבינו ה״ק דכיון שקנו מיניה אע״ג דלא החזיק בבית נשתעבדו לו נכסיו בקנין ואה״נ דאם החזיק בבית לשם קנייה אע״ג דלא קנו מידו נשתעבדו כל נכסיו אך צריך לעיין הא דכתב הרמ״ה דבקנו מיניה להשכיר לו או לבנות לו לא היה בעולם תיפוק ליה דלבנות הו״ל קנין דברים כדכתב רבינו בשמו בסימן קנ״ז ס״כ וי״ל דכאן כתב הרמ״ה דאפילו היכא דקנו מיניה דמיחייב ליתן כך וכך דרך הודאה א״נ דרך שעבוד דמשעבד נפשיה להכי ולאו קנין דברים הוא אפ״ה לא חל הקנין כיון שלא היה בעולם ובסי׳ קנ״ז ליכא למימר לא היה בעולם דפשיטא הוא דבמשעבד נפשיה לבנות המחיצה מגויל וגזית במקום שנהגו לעשות מהוצא ודפנא דבר שהוא בעולם הוא אלא דוקא כאן דהחיוב הוא לכשיפול הבית שיבנהו זהו דבר שלא בא לעולם ולא חל עליו הקנין ועל כן הוצרך רבינו לומר דאף להרא״ש דבלבנות לא הוי קנין דברים כלל כדלעיל בסימן קנ״ז מ״מ כאן הוי דבר שאינו בעולם אלא צ״ל דהקנין הוא דחל על הנכסים שנשתעבדו לו כל נכסיו להשלים תנאו אפילו לבנות לו בית אחר ומיהו בהחזיק בבית על התנאי הוא חייב לבנות או לשכור בית אחר עד כדי דמי בית הראשון אפילו לא קנו מיניה ואפילו הכי נשתעבדו לו כל נכסיו בחזקה זו כמו גבי שוכר חמור דבמה שמשכו נשתעבדו הנכסים ליתן לו חמור אחר אפילו לא קנו מיניה להרא״ש דלא כהראב״ד לעיל סימן ש״י ס״ב ע״ש ועי״ל דהא דנקט רבינו כיון שקנו מיניה היינו כשכבר דר באותו בית ולא נתכוין לקנות במה שהחזיק בבית דאז צריך קנין וראשון עיקר:
רמב״ם שכירות ה׳:ז׳
(לו) כ) כ״כ ה״ה שם בפ״ה ד״ו בפי׳ דברי רבינו הרמב״ם
(לז) רמב״ם שם ד״ו וכתב ה״ה פירוש שלא אמרו (שאינו חייב לבנותו) אלא כשנפל מאליו אבל אם המשכיר סתרו ודאי חייב להעמיד לו בית ופשוט הוא וכ״ש לפי׳ רש״י שפירש מזלו של שוכר גרם שאי אפשר לומר כן בסתרו הוא
(לח) ל) רמב״ם שם ד״ו מפורש בסוגיא הגמ׳ דסוף פ׳ השואל (שם דף ק״נ) וכתב ה״ה וכתבו ז״ל ואינו דומה לחמור זה וכו׳ שאם יש בדמיו לשכור ישכור [וכמ״ש לעיל סי׳ ש״י ס״ב] משום דחמור כשמת לזבוני קאי ולוקח אחר משא״כ בבית כשנפל שאין דרך למכרו וכ״כ התוספ׳ שם בפ׳ האומנים דף עט ע״א
(לט) מ) טור סט״ז כ״כ הרא״ש בתשו׳ כלל ל״ה סימן ו׳ ממ״ש התו׳ הבית אינו עומד להמכר אלא להוסיף עליו ולחזור ולבנותו כבתחל׳
(מ) נ) שם סי״ח בשם הרמ״ה
(מא) ס) שם ברמב״ם פ״ה ד״ו ומבואר בסוגית הגמ׳ שם דף קג ע״א
(מב) ע) כתב ה״ה פשוט הוא ומבואר בהלכות
(מג) פ) משנה שם וכדמוקי לה שם רבין אמר ר״ל
(מד) צ) שם בגמ׳ לא צריכא וכו׳
(מה) ק) שם במשנ׳ וכלשונה
(ל) אינו חייב לבנותו – ל׳ הטור וכ׳ הרמ״ה דאם יש בעציו ואבניו כדי ליקח או כד לשכור אחר יקח או ישכור וא״א הרא״ש ז״ל כתב דאינו צריך כו׳ וטעמו דהרא״ש הוא דדוקא גבי משכיר לו חמור וא״ל חמור זה ומת הוא דאמרינן כן כמש״ר בסי׳ ש״י משום דבחמו׳ שמת אין לו תיקון להחיותו אלא למוכרו מ״ה כשאומ׳ חמור זה משועבד לו משא״כ בית שנפל דאין עומד למוכרו אלא להוסיף עליו ולבנותו מחדש והרי זה א״ל בית זה ור״ל כמות שהוא לא להוסיף עליו ולא ליתן לו בית אחר ע״ש באשר״י ובפריש׳ כתבתי דל״ת מחמו׳ שהתליע רגליו ושכרו לרכוב דג״כ באומר לו חמור זה שכר או לקח בדמיו ע״ש:
(לא) אלא מחשב על מה שנשתמש כו׳ – וה״ה איפכא אם עדיין לא נתן לו כלום משלם לו כפי הזמן שדר בו וכ״כ בטור:
(לב) אבל אם הוא קיים אלא שנתקלקל כו׳ – ל׳ הטור דהשתא לא שייך למימר אזדא ליה דמסתמא הוא עומד לתקן שעדיין נקרא בית אלא שמסוכן לדור בו הלכך חייב המשכיר לתקנה עכ״ל. ומ״ש המחבר אם יש בידו שכירות מוקדם אין זה כתוב שם בטור וגם ברמב״ם בספ״ה דשכירות לא מצאתיה ונראה דמ״ש אם יש בידו כו׳ ל״ד שהוא עדיין בעין בידו אלא ר״ל אם כבר קיבל שכירות יותר מלפי ערך הזמן שדר בו חייב המשכיר לתקנו מדמי אותו שכירות משא״כ אם לא קיבל יותר דהיה יכול המשכיר לחזור בו ולו׳ צא ושכור לך דירה אחרת מיהו אין לו טעם כ״כ דלכאורה כיון דשיעבד נפשו להשכיר לו בית זה ועדיין שמו עליו לתקנה:
(לג) אלא חייב להעמיד לו בית – כמדת ארכו ורחבו אבל א״צ להעמיד לו סמוך לנהר למרחץ ולשוק כזה כ״כ נ״י וכ׳ עוד דאפי׳ בית סתם או כבר נחית והתחיל לדור בבית גדול צריך לחזור וליתן לו בית גדול כאותו בית:
(לד) נשרף הבית כו׳ – בריש סעיף זה נתבאר דדין נפל הוא דמחשב לו מה שנשתמש כו׳ וא״כ ק׳ מאי זה שמסיק מור״ם וכ׳ ז״ל נשרף כל העיר הוי מכת מדינה ומנכה לו הלא בלא נשרף כל העיר ג״כ מנכה לו משכירתו ויש לפ׳ בדוחק דמתחל׳ איירי בשכר לחבירו בית סתם ונשרף וקאמר דדינו כנפל ובנפל יתבאר בסמוך בסעיף זה דצריך להעמיד לו בית אחר וקאמר דה״ה בנשרף הבית כשהשכיר לו בית סתם ומטעם דא״ל מזלו גרם וע״ז כתב דבנשרף כל העיר א״צ להעמיד לו אחר דה״ל מכת מדינה כו׳ אלא דא״כ לא ה״ל למור״ם לסתום אלא לפ׳ ויותר נראה להגיה בהג״ה זו וכצ״ל נשרף הבית דינו כנפל וי״א דצריך ליתן לו כל שכרו מיהו אם נשרף כל העיר כו׳ ועד״ז כתוב בד״מ סי״ז וז״ל במרדכי כתוב בפ׳ האומנין (דף קמ״ב ע״א) דאם נשרף הבית דינו כנפל ע״ש וכן הוא בתשובת מהר״ם במיימוני ספר משפטי׳ סי׳ מ״ז אבל בסי׳ כ״ז כתוב בתשובת מיימוני בשם ריב״א דצריך ליתן לו כל שכרו מיהו אם נשרף כל העיר הוה מכת מדינה עכ״ל ועמ״ש בסי׳ שכ״א מדינים אלו (ולדעת מור״ם צ״ל דבכיון השמיט דעת י״א זו וכמ״ש שם):
(ט) (סי״ז אבל כ״ז שלא נפל) משמע מדברי הרמ״א דאם רוצה ליתן לו בית כיוצא בזה יכול להוציאו ולכופו שידור בתוכו ודבר זה בודאי אינו דאפילו ליפה ממנו אינו יכול להוציאו תוך זמנו כמ״ש רמ״א עצמו בריש סי׳ זה דאם המשכיר רוצה לבנות אין יכול להוציא השוכר אפילו ליפה ממנו והוא פשוט ג״כ מצד הסברא דהא שכירות ליומא ממכר הוא ובמוכר לחבירו בית סתם ונתן לו בית א׳ וודאי לא יכול אח״כ לומר צא מכאן ואתן לך אחר אלא במה שהחזיק החזיק ה״נ בשכירות ודברי רמ״א בכאן באין מדברי הנ״י ובפ׳ השואל בסופו וז״ל ונרא׳ מדברי הרמב״ם דאם התחיל לעמוד בבית קודם שנפל אמרינן דסגי הכא בד׳ אמות אבל הריטב״א כתב כיון דנחית לגוי׳ דכ״ע לא מצי משני ליה בית אחר עכ״ל ופשוט שביאור דברים אלו דמיירי שנפל הבית ומשמע מדברי הרמב״ם שאע״פ שתחלה נתן לו הבית א׳ לדור בו ונפל הא׳ דאח״כ אינו יכול לתת לו בית קטן אלא דוקא כמו שנתן לו תחלה כיון שהחזיק בבית גדול זה לא אמרינן אלא חזר הדין כאלו לא נתן לו עדיין ויכול ליתן לו בית קטן וריטב״א חולק דכיון דקודם נפילה החזיקו בבית גדול צריך לתת לה אחר הנפילה ג״כ בית גדול אבל כל זמן שלא נפל פשוט שאין יכול להוציאו אפילו לבית יפה מטעם דלא ניחא ליה לטלטל עצמו כדאמרינן ריש בתרא והובא לעיל סי׳ קסט (קס״ד) בהגה ראיתי בד״מ וז״ל וכתב נ״י לדעת הרמב״ם נראה דאפילו קודם שנפל יכול להוציאו וליתן לו בית אחר שהוא ד׳. אמות ולא נרא׳ לריטב״א אלא אחר שהורידו לגויה לא יכול אחר כך לשנות לו אא״כ נפל עכ״ל הרי שהסיב דברי הנ״י לדבר אחר דלדעת הרמב״ם אפילו לא נפל יכול להוציאו אפילו לבית גרוע ואני אומר שא״א לומר כן וע׳ ברמב״ם דלא מיירי אלא בנפל שכתב ונתן לו בית ונפל ושם למד הב״י דין זה לדעת הרמב״ם ואין להקשות ממ״ש בסי׳ של״ה ס״א גבי שכיר אם שכרו סתם למלאכת יום א׳ יכול לשנותו כו׳ דשאני שכיר שהמשכיר שכרו לטובתו לכל אשר יצונו משא״כ שוכר בית שהוא מכוין לטובת עצמו פשיטא שלא נתכוין שיצטרך לטלטל עצמו דאל״כ בכל חודש יטלטלנו המשכיר מבית לבית כנ״ל פשוט ורמ״א אגב חורפא רבה דידיה לא עיין כל הצורך:
(י) (נשרף הבית) כו׳ הסמ״ע יפה הגיה כאן דחסר וי״א כו׳ מיהו נ״ל דלענין הלכה דקיימא לן כדיעה ראשונה דדינו כנפל דמ״ש זה מזה והדעה השניי׳ ס״ל גם בנפל דצריך לתת כל השכר ומפר׳ מאי דאמר בגמ׳ אי דאמר בית זה נפל לה אזדא לה היינו שישלם לו כל השכר וכיון דאנן קיל״ן דמנכה לו לפי החשבון הכי נמי בנשרף כנ״ל פשוט:
(יח) ואם אמר ליה בית סתם – ע׳ בתשובת ר״א ן׳ חיים סי׳ מ׳ דף ע׳.
(יט) וליתן לו בית קטן כו׳ – ובבית זה א״י להוציאו ואפי׳ ליפה ממנו כדלעיל סעיף א׳ בהג״ה ע׳ בתשו׳ רשד״ם סי׳ רצ״ב.
(כ) מוקדם – אין זה כתוב בטור וגם ברמב״ם לא מצאתיו ונראה דל״ד שהוא עדיין בעין בידו קאמר אלא ר״ל אם כבר קיבל שכירות יותר מערך הזמן שדר בו חייב המשכיר לתקנו מדמי אותו שכירות משא״כ אם לא קיבל יותר דהיה יכול המשכיר לחזור בו ולומר צא ושכור לך דירה אחרת. מיהו אין לו טעם כ״כ דלכאורה כיון דשעבד נפשו להשכיר לו בית זה ועדיין שמו עליו מחויב לתקנו. סמ״ע:
(כא) קטן – ובבית זה א״י להוציאו לו אפילו ליפה ממנו כמ״ש בס״א בהג״ה עיין בתשובת רשד״ם סי׳ רצ״ב ובתשובת ראנ״ח סי׳ מ״ם ש״ך:
(כב) וכצורתו – אבל א״צ להעמיד לו סמוך לנהר ולמרחץ ולשוק כזה כ״כ נ״י וכת׳ עוד דאפילו בבית סתם אי כבר נחית והתחיל לדור בבית גדול צריך לחזור וליתן לו בית גדול כאותו בית. סמ״ע:
(כג) נשרף – עיין בסמ״ע שכת׳ דנראה להגיה בדברי הרמ״א וכצ״ל נשרף הבית דינו כנפל וי״א דצריך ליתן לו כל שכרו מיהו אם נשרף כל העיר כו׳ ע״ש:
(ל) המשכיר כו׳ – כנ״ל ס״א בהג״ה:
(לא) ואם עבר וסתרו כו׳ – עבה״ג וערש״י בערכין כ׳ ב׳ ד״ה נתנו כו׳ וכ״ש כה״ג ועתוס׳ שם ד״ה אע״פ כו׳ והא דאמר הכא כו׳:
(לב) ואפילו בנאו כו׳ – כמ״ש כיון דנפל אזדא ליה ואחרת היא וע״ל סי׳ קנ״ג ס״ב:
(לג) ואפי׳ השוכר כו׳ – כמ״ש בכתובות ק״ג א׳:
(לד) ויש כו׳ – כמ״ש ע״ט א׳ בחמור זה ועתוס׳ שם ד״ה ואם כו׳ וכי נפל אזדא משא״כ כאן שעדיין בית הוא ועומד לתקן כמו החמור למכור. שם:
(לה) אם יש כו׳ – עסמ״ע:
(לו) והוא כו׳ – רי״ף וכמש״ש ק״ד א׳ והוא דמתקרי כו׳:
(לז) אבל כו׳ – כנ״ל ס״א בהג״ה המשכיר בית כו׳:
(לח) ואע״פ כו׳ – דלא אמר במתני׳ אלא קטן כו׳ וכמש״ו לפיכך כו׳:
(לט) נשרף כו׳ – ור״ל שמנכה וכמש״ל אלא מחשב כו׳ וכמ״ש ע״ט במתה חמור בחצי הדרך ועתוס׳ קט״ז ב׳ ד״ה אי כו׳ ובסי׳ כ״ז כ׳ שהשוכר צריך לשלם כל השכירות שברשותו ובמזלו נשרף כמ״ש רש״י בנפל ודמיא לספינה סתם ויין זה וע״ז כ׳ אם נשרף כל העיר כו׳ וכמש״ש ק״ה במתני׳ ואכלה חגב כו׳ וקפסיק ותני בין הקדים לו חבירו בין לא הקדים ע״ש ודברי הרב צ״ע ועסמ״ע שהגיה וי״א דנותן לו כל שכרו מיהו אם נשרף כל כו׳ וכ״כ בד״מ ע״ש:
(מ) המשכיר כו׳ – כמש״ש ק״א ב׳ המשכיר חייב בדלת כו׳ וגמ׳ שם להעמיד לו דלתות כו׳ וכ״ש כה״ג. שם:
(יא) [שו״ע] ויש מי שאומר דדוקא בנפל כולו. נ״ב עיין בספר כתיבה הל׳ כתובות סי׳ צ״ד ס״ב:
(יב) [שו״ע] מסוכן לדור בו. נ״ב אם השכיר לו בית לאיז׳ שנים רצופים. ונתקלקל הבית תוך הזמן ונמשך זמן תיקון הבית שנה א׳ אם צריך להשלים ליתן לו הבית לדור בו אח״כ עיין תשו׳ הראנ״ח ח״מ סי׳ ה׳:
(יג) [שו״ע] ואם אמר לו בית. נ״ב וכתב הטור דדעת הרמ״ה דלא כפינן לי׳ לבנותו רק שיכול לעכב דמי שכירתו בידו עד שיעמוד לו בית אחר. ואם כבר נתן השכירות חוזר ונוטל ממנו ואף בקנו מידו הדין כן ומיהו אם הי׳ למשכיר בית אחר בעת השכירות צריך ליתן לו דבית סתם אמר לו וחל הקנין עליו. (ומשמע דעכ״פ קנין בעי. ולא מהני חזקתו בבית זה לבית אחר וכן דעת הראב״ד ז״ל לעיל סי׳ ש״ו גבי חמור סתם ולדידי קשה תינח בחמור אבל בבית אמאי לא מהני חזקתו בבית זה לקנות לו בית אחר כמו בעשר שדות דמהני חזקה א׳ לכולם כדלעיל סי׳ קצב ס״ג וצ״ע) ודעת הרא״ש דמהני בקנו מידו. ע״כ דברי הטור. ועיין דרישה דכתב דמשמע דלהרא״ש בעי עכ״פ קנו מידו ולא מהני חזקתו שבבית זה ומחלק בין הך דהכא לדלעיל סי׳ ש״י גבי חמור דס״ל להרא״ש דלא בעי קנו מידו. עיי״ש:
(יד) [הגה] נשרף הבית. נ״ב וכן הסכים שו״ת שי למורא סי׳ ח׳:
(יא) נשרף הבית כו׳ – עבה״ט וע׳ בתשובת חתם סופר חח״מ סי׳ קס״א מענין זה וע״ש עוד בסי׳ קע״ט והובא קצת לעיל סי׳ קע״א ס״א ס״ק ח׳:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(יח) הַמַּשְׂכִּיר עֲלִיָּה סְתָם, חַיָּב לְהַעֲמִיד לוֹ עֲלִיָּה. אָמַר לוֹ: עֲלִיָּה זוֹ שֶׁעַל גַּבֵּי בַיִת זֶה אֲנִי מַשְׂכִּיר לְךָ, הֲרֵי שִׁעְבֵּד בַּיִת לַעֲלִיָּה. לְפִיכָךְ, אִם נִפְחֲתָה הָעֲלִיָּה בְּאַרְבַּע טְפָחִים אוֹ יוֹתֵר, חַיָּב הַמַּשְׂכִּיר לְתַקֵּן, וְאִם לֹא תִּקֵּן, הֲרֵי הַשּׂוֹכֵר יוֹרֵד וְדָר בַּבַּיִת עִם בַּעַל הַבַּיִת, וְנִכְנַס וְיוֹצֵא דֶרֶךְ פֶּתַח הַבַּיִת עַד שֶׁיְּתַקֵּן לוֹ אֶת הָעֲלִיָּה. אֲבָל אִם נָפַל הַבַּיִת וְהָעֲלִיָּה, אֵין צָרִיךְ לִבְנוֹת לוֹ אַחֵר, כֵּיוָן שֶׁאָמַר לוֹ: בַּיִת זֶה. {הַגָּה: אֲבָל אִם נָפְלָה הָעֲלִיָּה צָרִיךְ לִבְנוֹתָהּ כָּל זְמַן שֶׁהַבַּיִת קַיָּם (טוּר).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
(יט) {יט} מי שיש לו בית ועלייה על גביו והשכיר לחבירו את העלייה וא״ל עלייה זו אני משכיר לך ונפלה אינו צריך ליתן לו אחרת וכו׳ א״ל עלייה סתם חייב ליתן לו עלייה ומיהו אם ירצה יתן לו עלייה אחרת אבל אם א״ל עלייה זו שעל בית זה אני משכיר לך הרי שעבד הבית לעלייה לפיכך אם נפחתה בארבעה טפחים או יותר חייב המשכיר לתקן לו ואם לא יתקנו ידור השוכר עם בעל הבית וכו׳ בפ׳ הבית והעלייה (בבא מציעא קיו:) תנן הבית והעלייה נפחתה העלייה ואין בעל הבית רוצה לתקן הרי בעל העלייה יורד ודר למטה עד שיתקן לו את העלייה ובגמרא נפחתה בכמה רב אמר ברובה ושמואל אמר בארבעה וידוע דהלכה כשמואל בדיני. ואמרינן תו התם היכי דמי אי דאמר עלייה זו אזדא אלא דאמר עלייה סתם לוגיר ליה אחריתא ואסיקנא אלא אמר רב אשי דאמר ליה עלייה זו שעל גבי בית זה אני משכיר לך דהיא שיעבד בית לעלייה וכו׳ הא דאמר רבין בר רב אדא אמר רבי יצחק מעשה באחד שאמר לחבירו דלית שעל גבי פרסק זה אני מוכר לך ונעקר הפרסק ובא מעשה לפני רבי חייא ואמר חייב אתה להעמיד לו פרסק כל זמן שהדלית קיימת ופירש רש״י שעבד לבית לגבי עלייה דאי לאו לשעבדו למה ליה למימר שעל גב בית והא קא חזי ליה דעלייה זו קאמר ליה:
ומה שאמר ואם לא יתקנו ידור השוכר עם בעל הבית ונכנס ויוצא דרך פתח הבית עד שיתקן לו העלייה שם בעי רבי אבא בר ממל כשהוא דר לבדו כדמעיקרא (כלומר ובעל הבית יצא מביתו) או דילמא שניהם דרים ואם תמצא לומר שניהם דרים כשהוא משתמש דרך פתחים משתמש או דרך גגין כדמעיקרא ואם תמצא לומר דרך פתחים שתי עליות זו על גבי זו מהו איפחית עליונה נחית ודר בתחתונה איפחית תחתונה מהו למיסק ומידר בעליונה מי אמר ליה שם עלייה קבילתה עלך או דילמא אמר ליה חדא עלייה קבילית עלי תרי עליות לא קבילית עלי תיקו וכתב הרא״ש ומסתבר דכל הני אם תמצא לומר הלכתא נינהו וכן פסק הרמב״ם ז״ל בפ״ה מה׳ שכירות:
ומה שכתב אבל אם נפל הבית והעלייה אין צריך לבנות לו אחר כיון שאמר לו בית זה מבואר בגמרא דכל היכא דאמר זה נפל אזדא ליה ולא חייבוהו כאן ליתן לו דירה בבית אלא משום דאמר ליה שעל גבי בית זה וכיון דבית נמי נפל אזדא ליה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יט) מי שיש לו בית ועלייה כו׳ משנה וגמרא בב״מ דף קי״ו ע״ש:
אמר לו עלייה סתם כו׳ לדעת הרמ״ה הנ״ל דס״ל דאפי׳ קנין לא מהני לשעבד לו בתים אחרים כיון שהוא דשב״ל צ״ל דצריך לשכור לו עלייה אחרת שהיה לו בשעת קנין או צריך להחזיר לו דמי שכירותו אם כבר קבלו:
ומ״ש ומיהו אם ירצה יתן לו עלייה אחרת ה״ק אל תאמר שמ״ש חייב ליתן לו עלייה ר״ל שיבנה לזו שנפלה וכמ״ש בבבא שאח״ז אלא אם ירצה יתן לו אחרת אפי׳ פחות מזו כנ״ל או יניח בידו שכרו וכנ״ל כעין זה כתב הנ״י בשם הרנב״ר ז״ל לוגיר ליה אי אית ליה עלייה וקנו מיניה א״נ קיבל מיניה אגרא ע״כ לוגיר ליה אחריתא דאי בדלית ליה לא מצי לאשתעבודי שאין אדם מקנה דבר שאינו שלו אא״כ שיעבד לו נכסים לבנות לו בפירוש ומש״ה שוכר לא מיחייב באגריה אי לא מוגיר ליה עלייה אחריתא עכ״ל:
אם נפחתה בד׳ טפחים כו׳ מימרא דשמואל שם [ע׳ בב״ח הטעם] ורבינו הוסיף וכתב עם בע״ה ור״ל שאין בע״ה צריך לצאת בשביל כך מן הבית אלא שניהם דרים בו וזה גם מ״ש אח״כ ונכנס ויוצא דרך פתח כו׳ הן איבעיות שם וז״ל בעי רבה בר ממל כשהוא דר לבדו דר כדמעיקרא כו׳ ואת״ל דרך פתח כו׳ עליות זו ע״ג זו מאי כו׳ (והוא האיבעיות שכ״ר בסוף הסי׳) תיקו וכ׳ הרא״ש ומסתבר׳ דכל הני את״ל הלכתא נינהו דטעמא דמסתבר נינהו ובתרייתא סלקא בתיקו ויד השוכר על התחתונה עכ״ל ואחריו נמשך רבינו וק״ל ומל׳ הרא״ש הזה דקדקתי דלא ס״ל כהרמב״ם דכל את״ל בפשיטות דאיבעיא קמייתא הוא דא״כ לא הוה מסיק לכתוב דטעמא דמסתבר הוא וגם מדכתב ומסתבר דכל הני כו׳ משמע הני דוקא ודו״ק:
אבל אם נפל הבית כו׳ עמ״ש בסמוך:
(יט) {יט} {כ} מי שיש לו בית ועלייה וכו׳ משנה וגמרא פ׳ הבית והעלייה:
ומ״ש ונותן לו שכירות כפי הזמן שדר בו. כ״כ התוספות והרא״ש כתבו עוד דהא דלא אמרינן הכא אם יש בדמיה ליקח יקח ולשכור ישכור כדאמר גבי חמור מפורש הטעם גבי המשכיר בית לחבירו ונפל ע״נ בסמוך סעיף י״ו:
לפיכך אם נפחתה ד׳ טפחים וכו׳. שם פלוגתא דרב ושמואל דרב אמר ברובה אבל בד׳ לא דכיון שאינו מחוסר אלא מקום כלי אחד כגון תיבה או מגדל כנגדו יתן כלי אחד למטה וכשירצה להשתמש בו ילך למטה וישתמש בו אבל דירתו בעלייה היא ושמואל אמר אפילו נפחתה בד׳ יורד ודר למטה דאין אדם דר חציו למעל׳ וחציו למטה ופסקו הפוסקים כשמואל דהלכה כמותו בדיני:
ומ״ש ואם לא יתקנו השוכר ירד השוכר וידור עם בעה״ב ונכנס ויוצא דרך פתח הבית וכו׳. שם קמיבעיא ליה באת״ל ופסק הרא״ש דהני את״ל הלכתא נינהו וידור עם בעל הבית ולא לבדו כדמעיקרא ונכנס ויוצא דרך הפתח אבל לא דרך גגים לעלות מבחוץ דרך סולם הקבוע לכניסת פתח העלייה כדמעיקרא ויכנס לעלייה הנפחת ומשם ירד לבית בסולם דעלייה קביל עליה וירידה לא קביל עליה:
ומ״ש אבל אם נפל הבית והעלייה וכו׳. פירוש דלית גפן מודלית על אילן שפירותיו אפרסקין הכי איתא בגמרא אהא דמוקי למתני׳ דא״ל עלייה זו שע״ג בית זה אני משכיר לך דהא שיעבד בית לעלייה ומייתי ראיה עליה מעובדא דדלית שע״ג פרסק ונראה שמה שהביא רבינו הך עובדא דלכאורה לא היה צריך לכתבו דאי להורות דין דלית שע״ג פרסק הו״ל לכתבו דין בפני עצמו ולא לומר כההוא דאמר לחבריה לתלות בדין שלפניו אלא לפי שמביא אחריו מ״ש הרמ״ה בדין עלייה על גבי קונדיסין ולחלק בינו לבין פרסק לכך הביא תחלה מאי דקאמר תלמודא ואייתי ראיה מדין דלית ע״ג פרסק לדין עלייה זו ע״ג בית זה דמתוכו יובנו דברי הרמ״ה על נכון ומהאי טעמא נמי אע״ג דמ״ש רבינו הך דפרסק ארישא קאי וכדפי׳ וכן כתב ב״י לא כתבו רבינו אלא בסוף כדי להביא עליה דברי הרמ״ה דמחלק בדין עלייה שע״ג קונדיסין לבין פרסק ועוד יתכן לפרש דאסיפא נמי קאי אהא דכתב לפניו אבל אם נפל הבית והעלייה א״צ לבנות לו אחר כיון שאמר לו בית זה ועל זה מביא ראיה נמי מהך דפרסק אסיקנא חייב להעמיד לו פרסק כל זמן שהדלית קיימת דמשמע דאם שניהם אינן קיימין לא הדלית ולא הפרסק דפשיטא דא״צ להעמיד לו כלום וה״ה נפלו שניהם הבית והעלייה דא״צ לבנות לו כלל:
והרמ״ה כתב דוקא נפחתה העלייה וכו׳. דין זה ג״כ נלמד מהך דפרסק דמדאמר כל זמן שהדלית קיימת אין חייב להעמיד לו פרסק וכ״כ ה׳ המגיד פ״ד משכירות ע״ש הרשב״א בטעם מספיק ומביאו ב״י ע״ש:
ומ״ש ואפילו היכא דנפחתה לו העלייה וכו׳. דעתו דבדעת בעל הבית הדבר תלוי דאם אינו רוצה לתקן העלייה אין השוכר יכול לכופו להוציא הוצאות לבנין אלא ידור עמו בביתו כל זמן שהבית קיים עד סוף זמן השכירות ואם רוצה לתקן לו העלייה חייב השוכר לצאת מן הבית אבל דעת רבינו אינו כן וחולק עליו בתרתי חדא בנפחתה העלייה וס״ל דהא דתנן יורד ודר למטה עד שיתקן לו העלייה ה״פ עד שיעור שיוכל לתקן לו העלייה בתוך אותו הזמן דכיון דהיה דר לבדו מעיקרא אין יכול לכופו שידור עמו בבית כיון שהיה לו זמן לתקן העלייה אלא בעה״ב יוצא מביתו בע״כ והשוכר דר בו לבדו דאפי׳ בתוך זמן התיקון של עלייה קמיבעיא ליה לתלמודא אם ידור בו השוכר לבדו והבעה״ב יוצא מביתו בעל כרחו ונהי דקיי״ל כאת״ל דידור עמו בביתו הבו דלא לוסיף עלה שאינו חייב לדור עמו אלא בתוך זמן תיקון העלייה אבל לא יותר והכי ודאי מסתברא אידך חלק על דבריו במ״ש אם נפלה העלייה כולה דהיינו כותלי העלייה לא שיעבד הבית לעלייה אלא בעודה קיימת ורבינו ס״ל דכיון דא״ל עלייה זו שע״ג בית זה כל זמן שהבית קיים חייב לתקן לו העלייה ל״ש נפחתה ל״ש נפלה כולה ולא אמרו בגמרא אי דא״ל עלייה זו אזדא אלא בדלא א״ל עלייה זו ע״ג בית זה אלא סתם עלייה זו אבל עלייה זו ע״ג בית זה שיעבד לו הבית לעלייה כל זמן שהבית קיים והא דתנן נפחתה רבותא אשמועינן דאפי׳ נפחתה וכ״ש נפלה העלייה כולה זו היא דעת רבינו והב״י הקשה על דברי רבינו ולא דק ע״ש:
כתב ב״י דהא דכתב הרמ״ה לגבי פרסק לאהדוריה לדוכתיה היינו לומר שהשוכר יחזירנו למקומו ולא יוכל המשכיר לעכב על ידו אבל אין לפרש שיחזירנו המשכיר למקומו שהרי כתב בסמוך לא להחזירו למקומו וכו׳ בענין שהשוכר יכול להחזירו עכ״ל ופשוט הוא:
ומ״ש אלא שלא היה רשאי להבריחו כצ״ל. ובס״א כתוב להכריתו במקום להבריחו:
כתב ב״י וז״ל כתב בתשובות הרשב״א סי׳ אלף וכ״ח שנשאל על ראובן שהשכיר בית לשמעון לשנה או יותר ומת שמעון אחר ב׳ וג׳ חדשים שדר בו אם בנו יכול לומר ביתך איני רוצה ושכירות איני משלם לך אלא לפי חשבון שדר בו אבי והשיב שאינו יכול דשכירות לזמניה ממכר הוא בין ידור או לא ידור וכן דעת התוספות בפרק חזקת עלה נ״א ולאפוקי ממ״ש המרדכי פ׳ האומנים עכ״ל ולפע״ד אין ראיה זו דשכירות לזמניה ממכר הוא מכרחת להוציא מיד היורשין דבתוס׳ בפ׳ הזהב כתב דדוקא לגבי אונאה דרבייה קרא דעובר על לאו דלא תונו בשכירות כמו בממכר אמר דלזמניה ממכר הוא אבל בעלמא שכירות לאו ממכר לזמניה חשיב ליה ד״ת ולפיכך אמרי׳ בפ״ק דע״ז דלא ישכיר ביתו לעובד כוכבים לבית דירה וישראל ששכר פרה לכהן לא יאכילנה כרשיני תרומה וטעמא דשכירות לא קניא ד״ת והילכך בנ״ד אינו בדין שיוציא מיד היורשין כיון דד״ת לא קניא שכירות וכין דמת אין לך אונס גדול מזה דאין צריך לו ופטורין היורשין וכדפסק מהר״ם במרדכי פ׳ האומנים והא דכתבו התוספות בפ׳ חזקת אינו אלא לענין זה שהבית מושכר ליורשיו ואין המשכיר יכול לדחותו שהרי כתבו לשם וז״ל ואומר ר״ת דגדול קניינו של שוכר מזה שאפילו מת בתוך הזמן המקום מושכר ליורשיו עד הזמן משא״כ באשה שאם מכרה ונתנה הבעל מוציא מיד הלקוחות עכ״ל אלמא דלא אמרו התוספות אלא דהמקום מושכר ליורשיו ואין המשכיר יכול לדחותו אבל אם אין היורשים חפצים בבית הדין עמהם וכנ״ל עיקר:
(מו) ר) שם ד״ח ומבואר בסוגית הבי׳ והעליה שם דף קי״א עוד ע״א
(מז) פי׳ אם נפל׳ העליי׳
(מח) ש) משנה שם ואוקימת׳ דרב אשי וכתב ה״ה פי׳ אם אמר׳ לו עלי׳ זו ולא אמר לו שעל גבי בית זה אם נפלה העלי׳ או נפחת׳ אינו חייב משכיר לתקנה וכן מפורש שם
(מט) ת) כשמואל שם דקי״ל כוותי׳ בדיני
(נ) א) שם במשנ׳ וכ׳ ה״ה בשם הרשב״א דוקא נפחת תקרת הבית שבני עלי׳ דורסין עליה כו׳ וזה שעבד לו הבית כשאמר על גבי בית זה וכו׳ אבל אם נפלו כותלי העלי׳ אינו חייב לתקן ולא ידור עמו בבית שאין הקלקול מחמת הבית
(נא) ב) בעיא שם דף קי״ז ע״א ונפשט׳ באת״ל
(נב) ג) טור סי״ט בעיא שם ונפשט׳ בדרך את״ל וכתב הרא״ש ומיסתבר דכל הני אם ת״ל הלכתא נינהו
(נג) ד) שם ס״כ ונלמד ממ״ש שם בדין האפרסק כדבסמוך
(לה) המשכיר עליי׳ סתם כו׳ – לשון הטור מי שיש לו בית ועלייה על גבו והשכיר לחבירו את העלייה וא״ל עלייה זו אני משכיר לך ונפלה א״צ ליתן לו אחרת ונותן לו השכירות כפי הזמן שדר בו א״ל עלייה סתם חייב ליתן לו עלייה מיהו אם ירצה יתן לו אחרת (פי׳ וא״צ לבנות לו דוקא זו) אבל אם א״ל עלייה זו שע״ז בית זה אני משכיר לך הרי שיעבד כו׳ ור״ל דאל״כ שע״ג בית זה למה לי׳ למימר אלא לשעבד הבית להעליי׳:
(לו) אם נפחת׳ העליי׳ בד׳ טפחים – פי׳ ואז חסרה מקום תשמיש כלי א׳:
(לז) יורד ודר בבית – ולא ידור למעלה ובתשמיש אותו כלי לבד שיחסר לו ידור למטה דאין אדם דר לחצאין בשני מקומות וגם דקדק לו׳ ודר בבית עם הבע״ה וכ״כ הטור ללמדינו דאין הבע״ה צריך לצאת מביתו וידור בו השוכר לחוד עד שיתקן לו עלייתו והוא איבעי׳ בגמ׳ ועפ״ר:
(לח) ונכנס ויוצא כו׳ – פי׳ ולא אמרי׳ שיעלה בכניסתו ע״ג סולם לעלייתו כבראשונ׳ ומשם ירד למטה בבית:
(לט) עד שיתקן לו העליי׳ – בטור כ׳ בשם הרמ״ה דאין המשכיר חייב ליטפל בזה ולהוצי׳ עליו הוצאות אלא יתן להשוכר דירה למט׳ בביתו ואם צר להשוכר המקום יתקננו לעצמו אבל הטור חולק עליו ע״ש:
(מ) אבל אם נפל העליי׳ כו׳ – פי׳ ואפי׳ כולו ולא כב״י דפסק כהרמ״ה הביאו הטור דס״ל דא״צ המשכיר לבנותו אלא אם יפחת קרקעות העלייה שהוא תקרת הבית שעליו לתקנו ע״ש:
(יא) (סי״ח אבל אם נפל) פי׳ אפי׳ כולו והוא דעת רבינו ודלא כהרמ״ה דס״ל בנפלה עלי׳ כולו א״צ לתת לו ביתו שלא נשתעבד הבית לעלי׳ אלא בעוד׳ קיימו׳ וטעם רבי׳ החולק נרא׳ דהא דאמר עליי׳ זו שעל בית זה לא קאי לישנא דזו למעט דאם יפול העליי׳ שיסתלק השיעבוד דאם כן לא היה לומר כלל אחר כך שעל בית זה אלא ע״כ שכוונתו להיפך שהבית נשתעבד לעלי׳ זו כלומר כמות שהי׳ ולא שינה (ישנה) אותה ומ״ה כתב רבינו בהשגתו על רמ״ה וכן אם נפלה כולה חייב לבנותה לו כלומר כמות שהי׳ אבל בנפילת הבית מודה רבינו להרמ״ה דהלך השיעבוד כיון דאמ׳ בית זה כיון דאפשר לפרשו בדוקא ודאי מפרשינן לי׳ כן וכ״פ הרמ״ה (הרמ״א) בס׳ (בסי׳) זה ושוב ראיתי בפירו׳ רשב״ם כדברי רבינו בפרק המוכר את הבית דף ס״ג ע״ב ד״ה רב פפא כו׳ דמהני לישנא שאמר על בית זה אם נפלה הדיוטא שצריך לבנותה ע״כ העיקר כדברי רבינו ולא כב״י שחלק על רבינו בלי ראיה:
(כ) אין צריך לבנות לו כו׳ – ע׳ בתשו׳ רמ״א סי׳ ע״ז ובתשו׳ רשד״ם סי׳ רס״ח.
(כד) טפחים – פירוש ואז חסרה מקום תשמיש כלי אחד. סמ״ע:
(כה) בבית – ולא ידור למעלה ובתשמיש אותו כלי לבד שיחסר לו ידור למטה דאין אדם דר לחצאין בב׳ מקומות וגם דקדק לומר עם בעה״ב ללמדנו דבעה״ב א״צ לצאת מביתו שידור בו השוכר לחוד עד שיתקן לו עלייתו והיא איבעיא בש״ס. שם:
(כו) פתח – פירוש ולא אמרינן שיעלה בכניסתו ע״ג סולם לעלייתו כבראשונה ומשם ירד למטה בבית. שם:
(כז) שיתקן – בטור כת׳ בשם הרמ״ה דאין המשכיר חייב ליטפל בזה ולהוציא עליו הוצאות אלא יתן להשוכר דירה למטה בביתו ואם צר המקום להשוכר יתקננו לעצמו אבל הטור חולק עליו ע״ש. שם:
(כח) אחר – עיין בתשו׳ רמ״א סי׳ ע״ז ובתשו׳ רשד״ם סי׳ רע״ח:
(מא) אבל כו׳ – כמש״ז כ״ז שהדלית קיימת וכמש״ש אי דאמר עליה זו אזדא וה״ה בשעבד בית ועלייה ונפלו שניהם:
(מב) אבל כו׳ – כמש״ש בנפחתה ומביא ראיה מנעקר הפרסק:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
 
(יט) הָיוּ שְׁתֵּי עֲלִיּוֹת זוֹ עַל גַּב זוֹ, וְנִפְחֲתָה הָעֶלְיוֹנָה, דָּר בַּתַּחְתּוֹנָה. נִפְחֲתָה הַתַּחְתּוֹנָה, הֲרֵי זֶה סָפֵק אִם יָדוּר בָּעֶלְיוֹנָה אוֹ בַּבַּיִת, לְפִיכָךְ, לֹא יָדוּר, וְאִם דָּר מוֹצִיאִין אוֹתוֹ מִשָּׁם.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבעודהכל
רמב״ם שכירות ה׳:ח׳
(כא) {כא} ומה שאמר היו לו שתי עליות זו על גב זו והשכיר לו עליונה ונפחתה יורד ודר בתחתונה כבר כתבתי בסמוך שהוא פשוט בגמרא:
(כב) {כב} ומה שאמר השכיר לו את התחתונה ונפחתה מיבעיא אם יורד ודר בבית וכו׳ כבר כתבתי בסמוך לשון הבעיא ופירש רש״י איפחית תחתונה. והוא שכר את התחתונה מהו דנדחייה משכיר אצל העליונה או נכוף את המשכיר וידור עמו בבית וכתבו התוספות ואם תאמר אי דאמר ליה עלייה שתחת עלייה זו אני משכיר לך פשיטא שידור בעליונה ששעבד לו ואי אמר שעל גב בית זה אני משכיר לך פשיטא שלא יוכל לסלקו לילך לעליונה ויש לומר דלעולם דאמר ליה שעל גבי בית זה אני משכיר לך ומספקא ליה דילמא עלייה עליונה נמי היא בכלל בית והא דאמר ליה שעל גבי בית זה משום דעיקר הבית הוא למטה:
ומה שאמר רבינו לכך לא ידור בבית ואם דר אין מוציאין מידו כן כתב הרמב״ם בפ״ה מהל׳ שכירות ופשוט הוא:
כתוב בתשובות הרשב״א סי׳ אלף וכ״ח שנשאל על ראובן שהשכיר בית לשמעון לשנה או יותר ומת שמעון אחר שנים או שלשה חדשים שדר בו אם בנו יכול לומר ביתך איני רוצה ושכירות איני משלם לך אלא לפי חשבון שדר בו אבי והשיב שאינו יכול דשכירות לזמניה ממכר הוא בין ידור או לא ידור. וכן דעת התוספות בפרק חזקת עלה נ״א לאפוקי ממה שכתב המרדכי פרק האומנים:
וכתב המרדכי בפ׳ חזקת מצאתי ראובן השכיר ביתו ללוי [לי׳] שנים וכו׳ ורוב אותם הדברים הם דחויים למתבונן בהם זולת מה שכתב בסוף הדברים וז״ל ואין לוי יכול לומר כיון שנתתי השכירות כל ימי השכירות תהא בורה שלא ע״מ כן השכירה שתהא שאייה דביתא דמייתיב יתיב עכ״ל:
המשכיר או ממשכן בתים לחבירו ויש בהם עליות ע״ג עליות וכתוב בשטר איך ראובן השכיר או משכן ביתו מתחתית המשכונא עד סוף עלייתא כתבתי משפטו בסי׳ שי״ג:
כתב הרשב״א שאלת מי שדר בחצר ואומר שכורה היא אצלי עד זמן פלוני וזה אומר לא כי אלא שאולה עד זמן שארצה תשובה ב״ה נאמן כל שלא החזיק בה שני חזקה דקרקע בחזקת בעליה עומדת שאילו החזיק בה שני חזקה היה נאמן במגו דאי בעי אמר לקוחה היא בידי:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כב) ואם דר בו אין מוציאין מידו וא״ת מאי שנא דכאן אמרינן שהשוכר מיקרי מוחזק בשכירותו ואין מוציאין מידו ומ״ש לעיל בסי״ד בשפק דתפיס׳ ל׳ ראשון או ל׳ אחרון שכתב שאפי׳ כבר דר מוציאין מזה השכירות דקרקע בחזקת בעליה עומדת ונראה לחלק דבשלמא לעיל דאמר ב׳ לשונות דכל א׳ ברור אזלינן בתר טענתי׳ דמשכיר שאמר שדינר לחדש הי׳ עיקר כוונתו כיון שהקרקע בחזקת בעליה עומדת משא״כ בל׳ זה עלייה שע״ג בית זה שאין כאן לשון ברור אלא שהוא אומר כך היה כוונתו ודברים שבלב אינן דברים והו״ל ככל ספק דעלמא דאמרי׳ דאם עדיין לא דר הרי הבית בחזקת המשכיר ואם כבר נכנס לדור בו אע״ג דעדיין לא דר בו מיקרי השוכר מוחזק בדירתו ואין מוציאין אותו משם וכעין זה צ״ל לקמן ס״ס שי״ו ולעיל ס״ס ק״ן שלפעמים הדר בו מיקרי מוחזק ועי״ל כיון דאם נפחתה אח״כ גם העלייה משועבד לו הבית לדור בו כיון שאמר שע״ג בית זה ומש״ה מאחר שעכ״פ גם הבית בכלל השיעבוד לפעמים מש״ה אין מוציאין אותו משם מיד שנכנס לדור שם ודוק:
(כב) היו לו ב׳ עליות כו׳ השכיר לו את התחתונה ונפחתה מיבעיא אם יורד ודר בבית או אם עולה לדור בעלייה כו׳ שם ריש דף קי״ז איבעיא זו וז״ל האיבעיא מי אמרינן שם עלייה קבלת עלך א״ד מצי אמר חדא עלייה קבילי עלי תרי לא קבילי וכתבו התוס׳ שם דמיירי ג״כ דא״ל עלייה שע״ג בית זה אני משכיר לך ומספקא ליה דדילמא עלייה נמי בכלל בית והוא דא״ל שע״ג בית זה משום דעיקר הבית הוא למטה ואע״ג דמוכר את הבית לא מכר את העלייה (כמש״ר בסי׳ רי״ד ס״א) לענין שיעבוד זה מיהא הוה בכלל בית עכ״ל התו׳ וכן הוא דעת רבינו ולא הוצרך לכתבו משום דקאי אדלעיל מיניה דמיירי שא״ל עלייה שע״ג בית זה אני משכיר לו וק״ל:
ואם דר אין מוציאין כו׳ ובמיימוני ובש״ע כתב ז״ל ואם דר אין מוציאין אותו משם עכ״ל וזה משמע שר״ל שמיד שנכנס לדור בבית אין מוציאין אותו מהבית אע״פ שעדיין לא דר בו ונראה דגם כוונת רבינו כך ומ״ש אין מוציאין מידו ר״ל דירת הבית אין מוציאין מידו וע״ש שהוא נקרא מוחזק כיון שכבר נכנס לדור שם כתב לשון זה ועד״ר:
רמב״ם שכירות ה׳:ח׳
(נד) ה) פשוט שם בגמרא
(נה) ו) בעיא שם ועלתה בתיקו
(מא) היו שם שתי עליות זו ע״ג זו – פי׳ וא״ל המשכיר עלייה זו שע״ג בית זה אני משכיר לך דכיון שא״ל ע״ג בית זה לא מצי למימר אם נפלה אזדא אלא הבית משועבד לה ואם השכיר לו העליונ׳ ודאי ירד לדור בעלייה תחתונה ולא למטה בבית דעליי׳ ג״כ בכלל בית הוא והמע״ה אבל אם השכיר לו התחתונה ונפלה מבעיא בגמ׳ אי אמרינן חד עלייה קיבל עליו לעלות ולדור בה ולא שנים או דלמא שם עלייה חד הוא:
(מב) ואם דר בו אין מוציאין אותו משם – משמע דה״ק מיד שהתחיל לדור למטה אין מוציאין אותו מהבית ועפ״ר:
(כט) בתחתונה – היינו כשא״ל המשכיר עלייה זו שע״ג בית זה אני משכיר לך. סמ״ע:
(ל) דר – ר״ל מיד שהתחיל לדור למטה אין מוציאין אותו משם. שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עבאר היטבהכל
 
(כ) מַעֲשֶׂה בְּאֶחָד שֶׁאָמַר לַחֲבֵרוֹ: דָּלִית (פֵּרוּשׁ, גֶּפֶן מֻדְלֵית עַל אִילָן שֶׁפֵּירוֹתָיו אֲפַרְסְקִין) זוֹ שֶׁעַל גַּבֵּי אֲפַרְסֵק הַזֶּה אֲנִי מַשְׂכִּיר לְךָ, וְנֶעֱקַר אִילָן הָאֲפַרְסֵק מִמְּקוֹמוֹ; וּבָא מַעֲשֶׂה לִפְנֵי חֲכָמִים, וְאָמְרוּ לוֹ: חַיָּב אַתָּה לְהַעֲמִיד הָאֲפַרְסֵק כָּל זְמַן שֶׁהַדָּלִית קַיֶּמֶת, וְכֵן כָּל כַּיּוֹצֵא בָּזֶה. {הַגָּה: וְדַוְקָא בְּכִי הַאי גַוְנָא שֶׁהָאֲפַרְסֵק עֲדַיִן בָּעוֹלָם, רַק שֶׁנֶּעֱקַר מִמְּקוֹמוֹ; אֲבָל אִי נִקְצַץ, לֹא מְחֻיָּב לְהַעֲמִיד לוֹ אַחֵר. וְכֵן אִם נָפַל הַבַּיִת שֶׁתַּחַת עֲלִיָּה, וְאָמַר לוֹ: עֲלִיָּה שֶׁעַל גַּב בַּיִת זוֹ, אֵין צָרִיךְ לְהַעֲמִיד בַּיִת אַחֵר (טוּר בְּשֵׁם הרמ״ה).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם שכירות ה׳:ח׳
(כ) {כ} ומה שאמר כההוא דאמר לחבריה דלית שעל גבי פרסק זה אני משכיר לך וכו׳ ארישא קאי דאמר נפחתה בארבעה טפחים או יותר חייב המשכיר לתקן ואם לא יתקנו ירד השוכר ודר עם בעל הבית ואהא קאמר כההוא דאמר לחבריה דלית שעל גבי פרסק אני משכיר לך וכו׳:
ומה שאמר בשם הרמ״ה דוקא נפחתה העלייה יורד לבית אבל אם נפלה לא וכו׳ כן יש ללמוד מעובדא דפרסק שאמרו חייב להעמיד לו פרסק כל זמן שדלית קיימת משמע הא אין דלית קיימת אינו חייב לו להעמיד לו פרסק וכן כתב הרב המגיד בפ״ה מהלכות שכירות בשם הרשב״א וז״ל דוקא נפחתה תקרת הבית שבני העלייה דורסין עליה שבאה התקלה מחמת תקרת הבית וזה שיעבד לו הבית כשאמר שעל גבי בית זה שכל זמן שנתקלקלה עלייתו מחמת בית או יתקן או ידור עמו בבית אבל אם נפלו כותלי העלייה אינו חייב לתקן ולא ידור עמו בבית שאין זה הקלקול מחמת הבית וכן כתב ר״י בשם הרשב״א:
ומה שאמר עוד בשם הרמ״ה אי נפל ביתא וקיימא עלייה כגון דקיימא על גבי קונדיסין לא מיחייב למיבנא בית וכו׳ אבל בית שנפל אזל ליה ופקע שיעבודיה מיניה לגמרי והא ליתיה כלל והוא הדין נמי גבי פרסק אי נקצץ לא מיחייב לאוקמי אחרינא דברי טעם הם:
ומה שאמר עוד ואפילו היכא דנפחתה העלייה או נעקר הפרסק וכו׳ ה״מ גבי בית ופרסק גופא וכו׳ אבל להוציא יציאות לבנות לו העלייה לא מיחייב ליה דברי טעם הם דכיון דאמר ליה שעל גבי בית זה נפל הבית אזדא ליה:
ומה שכתב לגבי פרסק לאהדורי׳ לדוכתיה היינו לומר שהשוכר יחזירנו למקומו ולא יוכל המשכיר לעכב על ידו אבל אין לפרש שיחזירנו המשכיר למקומו שהרי כתב בסמוך והא דאמרינן שחייב להעמיד לו פרסק לא להחזירנו למקומו וכו׳ והיה צריך להעמידו בפני השוכר בענין שהשוכר יכול להחזירו:
ומה שאמר אלא שלא היה רשאי להכריחו היינו לומר דהא דאמר רבי חייא חייב אתה להעמיד פרסק לא להעמידו בידים קאמר להחזירו למקומו אלא שלא היה רשאי לכרתו שאז אין לו תקנה בחזרה למקומו דצריך הוא להעמידו בפני השוכר בענין שהשוכר יכול להחזירו:
ומה שאמר רבינו ואין נראה אלא בעל הבית חייב לבנות לו את העלייה וכן אם נפלה כולה חייב לבנותה לו כל זמן שהבית קיים לשון זה תמוה בעיני מצד הלשון דמאי וכן דסיפא ורישא חד מילתא היא וגם מצד הענין הוא תמוה שדברי הרמ״ה דברי טעם הם כמו שנתבאר והיכי דחי להו בגילתא דחטיתא בלי טעם וראיה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כ) והרמ״ה כתב דוקא נפחתה העלייה יורד למטה בבית אבל נפל לא כו׳ כב״י ז״ל כן יש ללמוד מעובדא דפרסק כו׳ וכ״כ המ״מ פ״ה דשכירות בשם הרשב״א וכ״כ הנ״י עכ״ל והנה מ״ש בשם הנ״י הוא בפ׳ הבית והעלייה על הא דאמרי׳ במתני׳ בדא״ל עלייה זו שע״ג בית זה (וכמ״ש בפרישה) ומייתי ראיה מההוא מעשה דפרסק כו׳ וכתב ע״ז ב״י ואיכא למידק הא לא דמי אהדדי דגבי בית והעלייה נפחתה העלייה והבית קיים ואפ״ה אמרינן דחייב להעמיד לו עלייה ואילו גבי דלית כה״ג כגון שנעקרה הדלית והפרסק קיים לא אמרינן שיהא חייב להעמיד לו דלית (ר״ל שהרי אומר לו כל זמן שהדלית קיים) תירץ הרשב״א ז״ל דדומים הם לגמרי שהבית הוא שנתקלקל דהיינו תקרה שעל התחתון הוא ליתן את התקרה ועלייה קיימת דהיינו כותליה ואויר ותקרת הבית לעלייה כפרסק לדלית ולפ״ז שמעינן שאם נפלו כותלי עלייה אפי׳ כי תקרת הבית קיימת אינו חייב להעמיד לו עלייה שהרי הכל תלוי בדליח קיימת והשתא הדלית נעקר וכן נראה דנפחתה דוקא והיינו דנקט לה לעיל דרך נפילה (ר״ל המשנה שלפני זה קתני הבית והעלייה שנפלו כו׳) והכא נקיט שנפחתה הילכך בשוכר ובמשכיר דוקא נפחת דכל שנתקלקלה עלייתו מחמת ביתו שיעבד לו ביתו שהפסד זה בא לו מחמתו עכ״ל ולזה כיון הב״י שכתב שהרמ״ה למד כן מההוא עובדא דפרסק ומש״ה תמה בסמוך על רבינו שכתב על דברי הרמ״ה שלא נהירא ליה והן מוכרחים ונראה ליישב דברי רבינו שאין מכאן הכרת כלל לחלק בין נפחתה לנפילה דמה שהקשה הא ל״ד בית ועלייה לפרסק ודלית דבענייה שנפלה והבית קיים חייב להעמיד לו אחר לא ידעתי מנין להם אי ממה שדקדק ר׳ חייא והשיב חייב אתה להעמיד לו פרסק כל זמן שהדלית קיים דמשמע הא אין הדלית קיימת אינו חייב להעמיד לו דלית אחר אין הכרח די״ל דה״ק כל זמן שהדלית קיים אתה חייב להעמיד לו פרסק אבל אי נעקרה גם הדלית אז אי אתה מחוייב להטמיד לו [פרסק ודלית ה״נ גבי בית דוקא אם נפלו שניהם אבל אי נפל עלייה חייב להעמיד לו] עלייה אחרח או ירד עמו למטה וכמש״ר ופי׳ זה רמזו רבינו במ״ש אם נפל הבית והעלייה אינו חייב להעמיד לו עליים וכתב אחריו כההיא דא״ל לחבריה פרסק כו׳ דמשמע דמההוא מעשה דר״ח הנ״ל שדקדק לומר כל זמן שהדלית חיימת כו׳ הא נפל גם הוא אינו חייב וכמ״ש בפרישה (ולמד) [לימוד של] דין זה והטעם דחייב להעמיד לו עלייה אע״ג דאמר ליה עלייה זו כתבתי בפרישה על מה שכתב ולא נהירא עיין שם גם מה שדקדקו עוד מלשון המשנה דקתני נפחתה ולא קתני נפלה כדקתני במשנה ראשונה אין זו קושיא דבמשנה ראשונה דבא לאשמועינן דין חלוקת העצים והאבנים צריך למיתני בה נפלה לגמרי ובמשנה זו קתני נפחתה לרבותא דל״מ נפלה לגמרי דפשיטא שחייב להעמיד לו עלייה אח״כ אלא אפי׳ לא נפלה אלא נפחתה מעט דאכתי ראויה לדור בה אפ״ה בעבור חסרון העמדת כלי אחד יכול לירד לדור למטה עד שיבנה לו העלייה ויתקננה ולא אמרינן שידור חצי למטה וחצי למעלה וחידוש הוא זה שהרי לא ס״ל כן ומזה למד שמואל לומר נפחתה בארבע ומש״ה כ״ר על הרמ״ה ואינו נראה כו׳ עד וכן נפלה כו׳ גם מהרא״ש יש לדקדק קצת כן שכתב בקושיא דמקשן שהקשה ה״ד אי דא״ל עלייה זו כיון דנפל אזדא לה כו׳ הרי שכתב לשון שנפלה בנפחתה משום דאין חילוק בין נפחתה לנפלה ובזה נסתלקה תמיהת ב״י שתמה על רבינו מצד הענין איך יש לדחות דברי הרמ״ה שהן דברי טעם ומ״ש ב״י ז״ל ומ״ש עוד ואפילו היכא דנפחתה העלייה או נעקרה הפרסק כו׳ ה״מ גבי פרסק כו׳ דברי טעם הן דכיון שא״ל שע״ג בית זה נפל הבית אזדא ליה עכ״ל לא יכולתי לעמוד על כוונתו מה שייכות לטעם זה כאן הרי לא מיירי בנפל הבית ואפשר דנפל טעות בספרים וטעו בין דברי טעם הן שכתב ב״י בראשונה על נפל הבית וקיימא עלייה שעל גבי קונדיסין דשם מקום של האי דכיון כו׳ לבין דברי הטעם הן שכתב ב״י בפעם שניה על נפחתה העלייה וק״ל:
ואפילו היכא דנפחתה העלייה או נעקר הפרסק כו׳ עד בית למידר ביה כו׳ עיין מ״ש בפרישה ולפ״ז הא דדימה הרמ״ה נפחתה העלייה לנעקרה הפרסק להדדי היינו לענין זה שתרווייהו משועבדין לאשר ע״ג כל א׳ כפי הראוי לו דהיינו הבית כמו שהוא לדור בו והפרסק כמו שהוא ליקחנו בעל הדלית ולהעמידה על מקומו ואין שום א׳ מהן מחוייב בנפל התחתון להוציא הוצאה ולכאורה היה נראה לפרש דדעת הרמ״ה שהן שווין לגמרי ושגם בבית זה אין בעל העלייה דר בבית אא״כ מוחה בו בע״ה מלתקן פחת העלייה ומ״ש במשנה שידור למטה עד שיתקן לו העלייה כו׳ ר״ל שירשהו בעל העלייה לתקן מכיסו ולא ימחה בידו לומר אזדא ליה עלייה הראשונה כמו שמפרש מ״ש חייב להעמיד לו אפרסק דר״ל דבעל הדלית יעמידהו מכיסו ובעל הפרסק לא יגרום לו מניעת ההעמדה וא״כ הוא הוה א״ש טפי מ״ש עליו רבינו ז״ל ואין נראה אלא בע״ה חייב לבנות לו את העלייה ר״ל פחת העלייה מכיסו וגם יידברי הרמ״ה היו עולין קצת מבואר יותר אבל ז״א דא״כ למה מסיק הרמ״ה וכתב ז״ל והא אמרינן שחייב להעמיד לו אפרסק כו׳ למה לא פי׳ גם ל׳ המשנה מ״ש ואין בע״ה רוצה לתקן כו׳ עד שיתקן כו׳ ודו״ק:
(כ) כההוא דאמר לחבריה כו׳ כב״י ארישא קאי דקאמר נפחתה בד׳ טפחים או יותר חייב המשכיר לתקן ואם לא יתקננו ירד השוכר ודר עם בע״ה ואהא קאמר כההוא דקאמר לחבריה דלית שע״ג פרסק זה אני משכיר לך כו׳ עכ״ל ור״ל שמה שאמר בסמוך שכשאמר עלייה זו שע״ג בית זה שיעבד בית לעלייה נלמד מההוא מעשה דפרסק ובאמת שגם בגמ׳ הביא לההוא עובדא אהא אבל לא נהירא דגם אמ״ש בסמוך ליה דאם נפל הבית והעלייה א״צ לבנות לו אחר דכיון שא״ל זה הוה דקדוק דוקא בעודו קיים ומשתפול גם הבית לא יהיה מחויב לתקן לו העלייה ע״ז מביא ראיה כדאמרינן גבי פרסק שחייב להעמיד לו פרסק כל זמן שהדלית קיימת משמע שאם נפל גם הדלית א״צ להעמיד לו פרסק וה״ה גבי בית כי נפלו שניהם א״צ להעמיד לו עלייה וכמ״ש בסמוך בפרישה ודרישה שבזה יבואו דברי רבי׳ על נכון בכל הסימן:
דלית שע״ג פרסק פי׳ גפן מודלת על אילן אפרסק:
דוקא נפחתה העלייה יורד לבית פי׳ הא דקתני במתני׳ נפחתה העלייה יורד למטה כו׳ בדוקא נקט נפחתה העלייה ור״ל שנפחתה תקרת הבית וזה שיעבד לו הבית כשא״ל שע״ג בית זה אבל אם יפלו כותלי העלייה אינו חייב לתקן ולא ידור עמו בבית שאין זה הקלקול מחמת הבית וגם עלייה אחרת א״צ ליתן לו או לתקן את זו כיון דא״ל עלייה זו אזדא וכנ״ל ועבד״ר:
כגון דקיימא ע״ג קונדיסין לא מיחייב כצ״ל:
ה״נ כיון דא״ל בית זה כו׳ לכאורה נראה דגם בדין זה רבינו מודה ביה דהא סיים וכתב ז״ל ואין נראה כו׳ ולא הזכיר שבע״ה חייב לבנות לו את הבית אם נפל כולו אלא שק׳ דא״כ למה כתב לעיל בסמוך ז״ל אבל אם נפל הבית והעלייה א״צ לבנות לו אחר כיון דא״ל בית זה הול״ל נמי דאפילו אם נפל הבית לחוד א״צ לחזור ולבנותה ודוחק לומר משום דלא איירי ע״ג קונדיסין לכן נראה דבכלל זה שכתב רבינו בסמוך על דברי הרמ״ה ואינו נראה אלא בעל הבית חייב לבנות את העלייה ורצה לומר לתקן לו את התקרה שנפחתה והוא מטעם שכתבתי בסמוך דשיעבד לו את הבית להיות תקרת קרקעיתו של העלייה אע״ג דאמר בית זה כמות שהוא והרי נפחתה וע״ז הקשה בגמרא ברישא אזדא ליה אפ״ה ניחא ליה להגמרא בזה דתליא העלייה בבית כיון שהעלייה קיימת לא אמרי׳ בבית אזדא הה״נ בנפל כולה ודוק:
שנפל אזל ליה ופקע כו׳ כצ״ל:
ואפי׳ היכא דנפחתה העלייה כו׳ דשיעבד בית לעלייה כו׳ זה חוזר אדלעיל ור״ל מ״ש לעיל דאם נפחתה תקרת הבית דהיינו קרקעית העלייה שהבית משועבד לעלייה היינו לענין דירה בלבד שיש לו לשוכר זה למידר למטה בבית עד שיתקן לו המשכיר את העלייה מהוצאותיו ומכיסו:
אבל להוציא יציאות כו׳ פי׳ אבל שיהיה מחוייב זה המשכיר לתקן לזה העלייה אם לא ירצה השוכר לדור אתו בבית זה לא אמרינן אלא אם רוצה המשכיר לקלטו ואין השוכר רוצה לדור אתו כ״כ בדוחק ובלחץ יבנה ויתקן העלייה לעצמו מכיסו והוצאתו וטעמו נ״ל משום דעלייה זו קאמר והרי אזדא כדפסיק הגמרא אלא ששיעבד לו הבית לדור בו למטה כשירצה השוכר ודעת רבינו הוא דכיון ששיעבד בית זה לעלייה ותקרת הבית הוא קרקעית העלייה שיוכל לדור בה לא אמרינן בכה״ג אזדא ליה וק״ל:
ומ״ש לגבי פרסק לאהדורי לדוכתיה כו׳ פי׳ שהשוכר יחזירנו למקומו ולא יוכל המשכיר לעכב על ידו וכמ״ש בסמוך וז״ל והא דאמרי׳ שחייב להעמיד לו פרסק לא להחזירנו למקומו וכ״כ ב״י:
אלא שלא היה רשאי להבריחו ס״א להכריתו וכן הואגירס׳ ב״י וכתב ז״ל ור״ל לא להעמידו בידים אלא שלא היה רשאי לכרתו שאז אין לו תקנה בחזרה למקומו עכ״ל אבל יותר נ״ל גירס׳ הספרים להבריחו דהא קאי אפרסק שכבר נעקר וקאמר שיניחנו הבע״ה במקומו ולא יבריחנו אבל להכריתו אין שייך לומר כ״א שלא יכריתנו מתחלה להפריד גוף הפרסק משרשיו וק״ל:
וכן אם נפלה כו׳ ז״ל ב״י לשון זה תמוה בעיני מצד הלשון דמאי וכן דסיפא ורישא חד מילתא היא וגם מצד הענין הוא תמוה שדברי הרמ״ה דברי טעם הן וכמ״ש והיכי דחי להו בגיליתא דחיטתא בלי טעם וראיה עכ״ל ודבריו תמוהין דמ״ש דסיפא ורישא חד הוא כבר כתבתי דהרמ״ה תרתי קאמר בנפלה העלייה לגמרי דהיינו כותליה ס״ל דאין המשכיר חייב לבנות לו עלייה אחרת וגם לקלטו אצלו בבית ג״כ אינו מחוייב ועוד דין שני אמר שאפי׳ נפחתה העלייה אם אין השוכר רוצה לדור אתו למטה אין השוכר יכול לכופו שיתקן לו העלייה אלא יבנה לו מדידיה על תרתי דיני׳ אלו כתב רבינו ואין נראה אלא בע״ה חייב לבנות כו׳ פי׳ אם נפחתה העלייה ואין השוכר רוצה לדור אתו חייב המשכיר לתקן לו העלייה מכיסו ומ״ש במשנה ואין ב״ה רוצה לתקן יורד בעל העלייה כו׳ לטובת השוכר אמרו כן שאם ירצה השוכר לדור בבית ואין המשכיר רוצה לדור כ״כ בלחץ כופין אותו שידור עמו עד שיבנה לו עלייתו ואינו יכול לשכור לו עלייה אחרת (ולאפוקי אם אמר עלייה סתם דאינו מחוייב לקלטו אל ביתו אלא שוכר לו עלייה אחרת וכמ״ש בגמרא לוגיר ליה אחריתא) ומ״ש לעיל ידור השוכר עם בע״ה פירשתי ע״פ הגמרא דאם השוכר רוצה לדור לבדו בבית כל זמן שלא תיקן לו העלייה א״נ כשניחא ליה לזה לדור עם הבע״ה יותר ממה שידור למעלה א״נ שיודע שאין יד בע״ה לתקן העלייה ורוצה שידור למטה לבדו אבל ודאי ב״ד כופין את המשכיר לבנות לזה עלייתו כשרוצה זה לדור למעלה ואינו רוצה לדור עמו ועל דין השני כתב וכן אם נפלה כולה חייב לבנות פי׳ כמו דאמרי׳ בהשכיר לו בית סתם כי נפל יעמיד לו בית אחר ה״ה השכיר לו עלייה ג״כ יעמיד לו עלייתו אחרת אפי׳ נפלה כולה ואע״ג דא״ל עלייה זו מ״מ כיון שא״ל שע״ג בית זה והבית קיים הו״ל כאילו גם העלייה קיים אלא שנפחתה וצריך לתקנה ונפחתה העלייה דקתני במתני׳ ל״ד ורבותא נקטיה כמ״ש בדרישה ומה שתמה ב״י על הענין איך דחה דברי הרמ״ה שהן דברי טעם כתבתי בדרישה:
רמב״ם שכירות ה׳:ח׳
(נו) ז) מימרא דרבין בר רב אדא אמר רב יצחק מעובד׳ לקמי׳ דרבי חייא סוף דף קי״ו
(נז) ח) וכ״כ המחבר לעיל סי״ח
(מג) דלית זו שע״ג אפרסק – פי׳ דלית גפן המודלה ע״ג אילן של אפרסק:
(מד) חייב אתה להעמיד לו האפרסק – הטעם דכיון שא״ל שע״ג פרסק זה שיעבד הפרסק להגפן המודלה ע״ג דומה לבית המשועבד׳ להעלייה שע״ג כשא״ל עלייה זו שע״ג בית זה וכנ״ל:
(מה) אבל אם נקצץ אין חייב להעמיד לו אחר – הטעם דכיון דא״ל שע״ג פרסק זה והרי אזדא דאין שם אפרסק עליו כיון דנקצץ ואין ראוי הוא לחזור ולנוטעה ומסיק מור״ם ז״ל וכתב דכן הדין בעלייה אם א״ל שע״ג בית זה כו׳ ונפל הבית והעלייה קיימת כגון שעומדת ע״ג קונדסין א״צ להעמיד לו בית אחר וכ״כ בטור בשם הרמ״ה דדימה אותן יחד ועפ״ר ודריש׳ מ״ש בביאור פלוגת׳ הטור עם הרמ״ה ודלא כב״י ודו״ק:
(כא) ודוקא בכה״ג שהאפרסק כו׳ – עיין בתשובות ר״א ן׳ חיים סי׳ ל״ח.
(לא) בעולם – עיין בתשובת ראנ״ח סי׳ ל״ח:
(מג) ודוקא כו׳ – דהא אמר זה וכנ״ל:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרישהפרישהמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהסמ״עש״ךבאר היטבביאור הגר״אהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144