(א) המשכיר בית לחבירו יכול המוכר למכור את הבית אף אם שילם השוכר על השכירות בתחילה. כ״כ הטוש״ע והב״י בסעיף א אות ב, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בלא תעשה רמב.
השכיר לו בית והשכירו המשכיר לגוי או אנס שהפקיע שיעבוד הראשון חייב להעמיד לו בית אחר. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ב אות ד, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר בית לזמן קצוב ולא הודיעו שהוא מוציאו האם יכול להוציאו כשהגיע הזמן. הב״י בסעיף ח אות ה, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פט, כתב דיכול.
המשכיר בית לחבירו לעשר שנים ולאחר כמה שנים אמר לו בוא ודור בביתי כי אני רוצה לבנות את הבית המושכר ולהרחיבו האם יכול להוציאו. ראב״ן בסי׳ תסג דין ה, כתב שדינו כדין הנהו בי תרי, המובא בסי׳ קסד,ב אות ג, גבי בית ועליה, דאינו יכול להוציאו, וכתב דאם המשכיר ישלם לו הפסדו טוב שיעשה לפנים משורת הדין ויצא.
השכיר בית לנישואין האם היינו לז׳ יום או לל׳ יום. הטור בסעיף ד, כתב לז׳ יום, ויש להעיר דהשו״ע והרמב״ם בהל׳ שכירות ו,ו, והרי״ף
בב״מ קנט, והרא״ש
בב״מ ח,כה, וסמ״ג בעשה פט, כתבו ל׳ יום, וכן הוא בתוספתא
בב״מ ח,יא, וכ״כ הטור בסי׳ שמא,ב, גבי שואל פונדק לנישואין דהוא ל׳ יום, ונראה דהוא טעות סופר בדברי הטור כאן וצריך לומר ל׳ יום.
המשכיר בית לחבירו ורוצה להוציאו בימות החמה האם צריך להודיעו ל׳ יום קודם. הב״י בסעיף ה אות ח, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בעשה פט, כתב כהרמב״ם דצריך להודיעו ל׳ יום.
המשכיר בית סתם אינו יכול להוציאו עד שיודיעו ל׳ יום מקודם, כיצד איירי. הטוש״ע בסעיף ה אות ח, הביאו דין זה, וכתב הסמ״ע דלא איירי הכא בשכר סתם ממש דא״כ יכול לומר לו לא היה דעתי אלא על שעה או יום, אלא איירי בששכרו ואמר לו בכך וכך לחודש ועל כן היה דעת השוכר לכל הפחות לחודש ושלא יוציאו בלא הודעה קודם ל׳ יום, ע״כ, והש״ך נחלק עליו וס״ל דאפי׳ בסתם שכירות הוי ל׳ יום, ע״כ, וראשית צריך לבאר מה בא הסמ״ע לאפוקי הא ודאי איירי בששכרו וקבע לו סך תשלום לזמן מסויים כמה ימים או שבוע או פחות, וא״כ כיצד יוציאו אחר שעה או יום, ועל כרחך צריך לומר דבא לאפוקי כשקבע לו סך תשלום על זמן מסויים, ולמשך אותו זמן ודאי דאינו יכול להוציאו, ומה שכתב הסמ״ע דיוציאו אחר יום, היינו דוקא היכא דקבע סך תשלום לפי כל יום ולא ליותר, או דבא הסמ״ע לאפוקי דלא איירי בשקבעו על סך השכירות הנהוג בעיר בלא קביעת סך לזמן, ובא הסמ״ע לאפוקי לזה דבכה״ג היה יכול להציאו כשיעבור משך הזמן הראשון שקבעו עליו את הסך, או דיוציאו לאלתר אם לא קבעו סך לזמן, ומ״מ אכתי אינו מובן דלמה הוה ס״ל לסמ״ע דיוציאו, הא תיפוק ליה דאינו יכול להוציאו מחמת דינא דהודעה שצריך להודיע לו ל׳ יום קודם ולא הודיעו, ובאמת מדברי הש״ך בסוף דבריו מבואר דכל הנפק״מ בנידון זה, הוא היכא דהשכיר לו וקבע לו סך תשלום לזמן שהוא פחות מל׳ יום, ואיירי שכבר הודיעו קודם שנכנס לדור בבית עד כדי שיעבור ל׳ יום מההודעה עד שיצא, וצ״ל דזמן ההודעה היתה לאחר שסיכמו את השכירות דאי לאו הכי אלא מקודם לכן כבר הודיעו, א״כ פשיטא דיכול להוציאו דהא אדעתא דהכי אוגר, וא״כ כיצד כתב הש״ך דאינו יכול להוציאו עד שידור בה ל׳ יום, אלא ודאי איירי שהודיעו לאחר שקנו וגמרו על השכירות, והשתא נחלקו הסמ״ע והש״ך אי סתם שכירות ל׳ יום ואינו יכול להוציאו או לא, ומ״מ אכתי אינו מובן דאי בכה״ג איירי דהודיעו, א״כ מה הוקשה לסמ״ע מהא דיכול להוציאו אחר שעה או יום, הא בשו״ע לא כתוב אלא שצריך להודיעו ל׳ יום מקודם, וא״כ אפשר אכתי דאיירי השו״ע אף בכה״ג שמוציאו אחר שעה ומ״מ כתב השו״ע את הדין שצריך להודיעו, ומה סתירה מצא לזה הסמ״ע בשו״ע דהוצרך לאוקמיה הכא בשלא שכרו סתם.
כשם שהמשכיר צריך להודיעו כך השוכר הצריך להודיעו. כתבו הטוש״ע בסעיף ז, דהשוכר נמי צריך להודיע למשכיר בעיירות ל׳ יום ובכרכים י״ב חודש, ע״כ, וכן כתבו הרמב״ם בהל׳ שכירות ו,ח, וסמ״ג בעשה פט, והיינו שזמני הודעת השוכר כמו זמן הודעת המשכיר, ולכאורה קשיא דהא טעמא דבכרכים בעי המשכיר להודיע קודם י״ב חודש, הוא כמו שפירש רש״י
בב״מ קא: במתני׳, דהכרכים הם מקום שווקים שהכל נמשכים שם לגור והבתים אין מצויין לשכור, ע״כ, וא״כ היינו טעמא שייך במשכיר אבל גבי השוכר אדרבה כיון דשכיח למצוא בכרכים שוכרים כיון דאין הבתים מצויין א״כ אף בפחות מל׳ יום סגי או לכל הפחות ל׳ יום, אבל שבעיירות יהיה צריך השוכר ל׳ יום להודעה ובכרכים י״ב חודש הוא יציבא בארעא וגיורא בשמי שמיא, ומ״מ מסתימת הברייתא דתניא כשם משמע דהשוכר ממש כמו המשכיר ועל כן כתב כן הרמב״ם, דס״ל דדינא דשוכר הוא תליא במשכיר, דזכויות שניהם שוות, ולפי כל זה יש לתמוה על הב״י שטרח לפלפל גבי חנות, דכיון דטעמא משום הקפותיו א״כ זה לא שייך אלא גבי השוכר אבל לגבי המשכיר יהיה סגי בל׳ יום, וציינו דכ״כ המאירי, ורבינו יהונתן מסתפק בזה, ע״כ, ולבסוף הסיק הב״י מחמת סברא חדשה דאף השוכר צריך י״ב חודש, ע״כ, והוא תמוה דהא כיון דהטור כתב דבכרכים בעי אף השוכר י״ב חודש, והב״י כתב שהוא ברייתא שם, ואפי׳ לא טרח הב״י לציין דכ״כ הרמב״ם, כיון דפשיטא ליה דזו היא כוונת הברייתא, א״כ מהאי טעמא נמי בחנות נימא הכי דהשוכר נמי צריך להודיע י״ב חודש כמו המשכיר, דאין סברא לחלק דדוקא גבי בית שאותה סיבה שצריך המשכיר להודיע מוקדם, היא שייכת גם בשוכר דהיינו שהמשכיר והשוכר ימצאו אחרים, לכך אמרינן דדינייהו שוים, מה שאין כן גבי חנות דהסיבה של השוכר היא מחמת הקפה, וזה לא שייך כלל במשכיר, לכך היה הו״א לב״י דלא משוים להו גבי זה, דהא מ״מ כיון דחזינן דמשוים להו והוא מטעם דכל אחד צריך שתיהיה זכותו שוה לכנגדו ואפי׳ אם אין הטעם שייך בשניהם, א״כ מה לי טעם אחד מה לי ב׳ טעמים, ודברי הב״י צ״ע. לפי כל זה נפיק לן דלמאירי ולספקו של רבינו יהונתן, אינו נכון האי דינא דבכרכים בעי י״ב חודש לשוכר להודיע, דהא לא סבירא להו דמשוים לדינייהו, ומ״מ דברי הרמב״ם וסמ״ג והטור עיקר.
אם השוכר לא הודיע למשכיר ויצא חייב לשלם. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ז, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר בית לב׳ שנים ושילם לו בתחילה והוצרכו היהודים לברוח מן העיר למעט זמן האם מחזיר לו המשכיר כנגד אותו הזמן. ראב״ן בסי׳ צח, כתב דכיון דמכת מדינה היא דינה כהמקבל שדה ונשדפו השדות, ועי׳ במה שאכתוב גבי המקבל שדה בסי׳ שכב,א.
בכהאי גוונא דאמרינן דהמשכיר יכול להוציאו כגון אם נפל ביתו או שהתייקרו הבתים והשוכר אינו רוצה לשלם כפי היוקר האם יכול להוציאו דוקא בסוף כל שלושלים יום או יכול להוציאו בכל עת. הטור בסעיף ט ובסעיף יא, כתב בסוף כל שלושים, ויש להעיר דהרמב״ם בהל׳ שכירות ו,ט, וסמ״ג בעשה פט, והשו״ע לא הזכירו דהוא דוקא בסוף שלושים.
אם הוזלו הבתים יכול השוכר לומר או השכר לי כשער של עכשיו או אצא. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ט-י אות ט, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
נפל בית המשכיר האם יכול להוציא את השוכר. השו״ע בסעיף יא, כתב דבכה״ג יכול המשכיר להוציא את השוכר כששכרו סתם, וכתב הסמ״ע דהיינו לאחר ל׳ יום הראשונים אבל בתוך ל׳ יום הראשונים אינו יכול להוציאו דסתם שכירות ל׳ יום, ע״כ, והנתיבות המשפט הקשה דהסמ״ע סותר למה שכתב בעצמו לעיל בסעיף ה׳, דסתם שכירות היא אפי׳ יום אחד, ע״כ, אמנם אינה קושיה דהסמ״ע קאי לפי מאי דאוקים שם דאיירי הכא כשקבעו בסכום מסויים לכל חודש דבכה״ג הוי השכירות לכל הפחות ל׳ יום, וכדכתב שם הסמ״ע, ומש״כ הסמ״ע כאן דאין שכירות פחות מל׳ יום, כוונתו על השכירות שכתב לעיל דאיירי בה, והט״ז כאן כתב דאין נראה לו לחלק כהסמ״ע בין ל׳ יום הראשונים לשניים, אמנם הש״ך שתק לסמ״ע ונראה שהסכים עמו, ואמנם מה שכתב הט״ז דאינו יכול לסלקו עד שיושלמו אותם ל׳ יום שנפל בהם בית המשכיר, דכל חודש הוא יחידת זמן של שכירות, והביא הט״ז ראיה מהא דאמרינן הכי גבי שנה בסעיף יד, אינה ראיה כלל דהתם איירי בראש השנה של הבתים באותו מקום, והיינו שהוא יום מיוחד לכולם, מה שאין כן הכא דהוא שכר בסתם יום שאינו מיוחד, א״כ אין חשיבות לכל חודש בפני עצמו אלא הכל חדא שכירות אריכתא, ותדע דהא בסעיף ה, מבואר דצריך להודיע למשכיר קודם ל׳ יום כדי שימצא שוכר, ואח״כ הוא יוצא בסוף ל׳ יום להודעה, ולא אמרינן דכיון דנכנס כבר לחודש הבא ישלים את החודש, והיינו משום דאין כאן שכירות חודשים אלא שכירות אחת ארוכה ואפי׳ אם התשלום לפי חדשים, ואף לישנא דהשו״ע כאן דהוא לשון הרמב״ם, משמע להדיא דמוציאו לאלתר בלא שיהוי, ודלא כהט״ז, ואף משמע קצת דלא כהסמ״ע מדלא מפליג בהכי, וצ״ע. הטור כתב דאם נפל בית המשכיר יכול להוציאו לסוף ל׳ אע״פ שלא הודיעו, ע״כ, והב״י לא פירש מה פירוש סוף שלושים שכתב הטור, ואפשר דכוונת הטור בזה כמו הסמ״ע או כמו הט״ז הנ״ל, ומ״מ מלשון השו״ע דהוא לשון הרמב״ם משמע דפליג על זה מדלא מפליג בהכי וכדכתבתי, וצ״ע.
משכיר אומר השכרתי בו׳ דינרים לחודש ושוכר אומר בג׳ יד המשכיר על העליונה ואפילו אם באים בסוף החודש. כ״כ ראב״ן בסי׳ תס דין סא.
אמר בעל הבית השכרתי לך כך והשוכר טוען השכרת לי ליותר זמן על השוכר להביא ראיה ואם לא יביא ישבע המשכיר היסת ויצא השוכר. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף טז אות טו, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר לו בית זה ונפל האם השוכר צריך לשלם על כל השכירות או רק על מה שדר עד שנפל. הטוש״ע והב״י בסעיף יז אות טז ד״ה נפל, הביאו דאינו משלם, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר לו בית זה ונפל ויש בו כדי לקנות בית אחר או לשכור האם צריך המשכיר לקנות או לשכור. הטור בסעיף יז, הביא בזה מחלוקת דהרמ״ה ס״ל דחייב והרא״ש ס״ל דפטור, והב״י הוסיף דהמ״מ והתוס׳ ס״ל כהרא״ש, והדרכ״מ באות ד (הראשונה) כתב דהנמוק״י בסוף השואל פסק כדעת הרמ״ה, ע״כ, וזה טעות סופר וצ״ל כדעת הרא״ש, דכ״כ הנמוק״י בסוף השואל עמוד קסב ד״ה בית זה, וכתב הנמוק״י שם דכ״כ הריטב״א בשם הרמב״ן, ע״כ, וכן הוא בחידושי הריטב״א
בב״מ עט. ד״ה אף לשכור, בשם הרמב״ן, וכ״כ הנמוק״י
בב״מ קלג ד״ה יקח, וכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר לו בית זה והפילו המשכיר חייב להעמיד לו בית אחר. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף יז אות טז בד״ה ומה שאמר ואם המשכיר, ויש להעיר דכ״כ סמ״ג בעשה פט.
השכיר לו בית סתם ונפל חייב להעמיד לו בית אחר האם סגי לזה בקנין שעושה השוכר בבית כדי שיתחייב המשכיר באחריות הבית, או דצריך קנין נוסף. הטור בסעיף יז אות יח, הביא בזה מחלוקת, ועי׳ במה שכתבתי בנידון זה גבי חמור בסי׳ שי,א.